Την τελευταία του πνοή άφησε, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες σε βαθύ κώμα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Χάλεντ μπιν Ταλάλ αλ Σαούντ σε ηλικία 36 ετών. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή το Σάββατο 19 Ιουλίου, μέσω ανάρτησης του πατέρα του, πρίγκιπα Χάλεντ μπιν Ταλάλ.
«Ω, ηρέμησε ψυχή, επέστρεψε στον Κύριό σου, ευχαριστημένη και ευάρεστη σε Αυτόν, και μπες ανάμεσα στους δίκαιους υπηρέτες Μου, και μπες στον Παράδεισό Μου… Με βαθιά πίστη στο θέλημα του Αλλάχ και μεγάλη θλίψη, θρηνούμε τον αγαπημένο μας γιο», έγραψε ο πατέρας του στην πλατφόρμα Χ, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ασπρόμαυρη φωτογραφία του γιου του στο νοσοκομειακό κρεβάτι.
{يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ، ارْجِعِي إِلَىٰ رَبِّكِ رَاضِيَةً مَّرْضِيَّةً، فَادْخُلِي فِي عِبَادِي، وَادْخُلِي جَنَّتِي}
— خالد بن طلال بن عبد العزيز ( أبو الوليد ) (@allah_cure_dede) July 19, 2025
بقلوب مؤمنة بقضاء الله وقدره وببالغ الحزن والأسى ننعى إبننا الغالي
الأمير الوليد بن خالد بن طلال بن عبدالعزيز آل سعود رحمه الله
الذي انتقل… pic.twitter.com/QQBbMWGOOG
Η εξόδιος ακολουθία προγραμματίστηκε για σήμερα, Κυριακή 20 Ιουλίου, στο τέμενος Imam Turki bin Abdullah στο Ριάντ.
Ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ, γνωστός και ως «Ντεντέ» στην οικογένειά του, γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1990. Το 2005, σε ηλικία 15 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα ενώ φοιτούσε σε στρατιωτική ακαδημία στο Λονδίνο. Τα τραύματα στο κεφάλι και η εσωτερική αιμορραγία τον οδήγησαν σε κώμα, από το οποίο δεν ανέκαμψε ποτέ. Από τότε έγινε γνωστός ως ο «κοιμώμενος Πρίγκιπας».
Μετά το σοβαρό τροχαίο μεταφέρθηκε σε ιατρικό κέντρο του Ριάντ, όπου παρέμεινε για 20 χρόνια υπό μηχανική υποστήριξη.
Ο πατέρας του, πρίγκιπας Χάλεντ, στάθηκε αδιάκοπα στο πλευρό του, μετατρέποντας το νοσοκομειακό δωμάτιο σε χώρο προσευχής και παρακολούθησης.
Κατά διαστήματα, ο πρίγκιπας Χάλεντ δημοσίευε στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο που απεικόνιζαν ανεπαίσθητες κινήσεις του γιου του – όπως ένα τρεμόπαιγμα των δακτύλων ή το σήκωμα του χεριού – ως σημάδια «ζωής» που προκαλούσαν το ενδιαφέρον χιλιάδων ακολούθων.
Η ανάρτηση της μητέρας του για τα 36α γενέθλιά του
حبيبي الوليد بن خالد واحد وعشرون عامًا وأنت دائمًا حاضر في قلوبنا ، وفي قلوب أحبابك بدعواتنا . اللهم اشفِ عبدك الوليد ؛ فلا يعلم بضعفه إلَّا أنت يارب السماوات والأرض. pic.twitter.com/Axps4tQfXa
— ريما بنت طلال (@Rima_Talal) April 18, 2025
Το δωμάτιο του πρίγκιπα στο νοσοκομείο στολιζόταν κάθε χρόνο με αφορμή μεγάλες θρησκευτικές ή εθνικές γιορτές, όπως το Ραμαζάνι, το Έιντ ή την Εθνική Ημέρα της Σαουδικής Αραβίας. Στο διάστημα αυτό, επισκέπτες από όλη τη χώρα – μέλη της βασιλικής οικογένειας, πολίτες, ακόμα και ξένοι αξιωματούχοι – πέρασαν από το δωμάτιο του «κοιμώμενου πρίγκιπα».
Ο Αλ Ουαλίντ ήταν ανιψιός του δισεκατομμυριούχου επενδυτή πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ και γιος του πρίγκιπα Χάλεντ, γνωστού για την παραδοσιακή και συντηρητική του στάση έναντι μεταρρυθμίσεων στη Σαουδική Αραβία.
Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας πολυετούς μάχης ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, με έντονο δημόσιο και συμβολικό χαρακτήρα για την κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας.
To τροχαίο του «κοιμώμενου πρίγκιπα»
Ο πρίγκιπας Αλ-Ουαλίντ είναι δισέγγονος του βασιλιά Αμπντουλαζίζ, ιδρυτή του σύγχρονου κράτους της Σαουδικής Αραβίας. Το σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στο Λονδίνο, όταν ήταν 16 ετών και φοιτούσε σε στρατιωτική ακαδημία.
Ο πατέρας του, πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Ταλάλ, είχε απορρίψει τις ιατρικές συμβουλές για διακοπή της μηχανικής υποστήριξης, δηλώνοντας ότι «αν ο Θεός ήθελε να πεθάνει ο γιος μου στο ατύχημα, θα είχε ήδη πεθάνει».
Στα χρόνια που ακολούθησαν το ατύχημα, ο «κοιμώμενος πρίγκιπας» είχε δείξει περιστασιακά σημάδια κίνησης, όπως το να σηκώνει ένα δάχτυλο ή να κινεί ελάχιστα το κεφάλι του, ωστόσο αυτές οι μικρές χειρονομίες δεν οδήγησαν στην πλήρη αποκατάσταση των αισθήσεών του, αναφέρει το Roya News.