Αεράμυνες του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο κατέρριψαν τρίτο βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το Ιράν προς την Τουρκία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή, προσθέτοντας πως ζητούσε διευκρινίσεις από την Τεχεράνη.

ΝΑΤΟϊκές αεράμυνες κατέρριψαν τον πρώτο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο που εξαπολύθηκε κατά της Τουρκίας, στις 4 Μαρτίου, και ακολούθησε δεύτερος στις 9 Μαρτίου. Το υπουργείο είπε ότι ο πρώτος είχε καταρριφθεί κατευθυνόμενος προς τον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ ο δεύτερος είχε εισέλθει σε αυτόν.

Advertisement
Advertisement

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη να μην προβεί σε άλλες επιθέσεις και έχει διαμαρτυρηθεί έντονα.

«Όλα τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνονται με αποφασιστικότητα και χωρίς δισταγμό απέναντι σε κάθε απειλή προς την επικράτεια της χώρας και του εναερίου χώρου μας. Γίνονται διαβουλεύσεις με την εμπλεκόμενη χώρα για να αποσαφηνιστούν όλες οι πτυχές του περιστατικού» ανέφερε το υπουργείο.

Σειρήνες αεράμυνας ήχησαν στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας τα ξημερώματα. Στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ εδρεύουν αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς και μονάδες και υποδομές επιμελητείας και συλλογής πληροφοριών.

«Σειρήνες ακούσθηκαν σήμερα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία», μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu χωρίς να διευκρινίσει την ώρα του επεισοδίου ούτε να παράσχει άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σειρήνες ήχησαν γύρω στις 03:25 (τοπική ώρα, 02:25 ώρα Ελλάδας) και επί πέντε λεπτά στα Άδανα.

Ένα φλεγόμενο αντικείμενο φαίνεται να πέφτει από τον ουρανό σε βίντεο που ανήρτησαν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Advertisement