Καμία διάθεση υποχώρησης μπροστά στις συνεχείς και κλιμακούμενες διεθνείς πιέσεις δεν δείχνει το Ισραήλ καθώς συνεχίζει τους ανηλεείς βομβαρδισμούς και τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Η δε ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται με το σταγονόμετρο μετά από δύομιση μήνες αποκλεισμού και καθώς η πείνα εξαπλώνεται διεκδικώντας ζωές κυρίως παιδιών.
Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στον βομβαρδισμό σχολείου στην πόλη της Γάζας από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ όπως αναφέρει το BBC. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά, ενώ άλλοι τουλάχιστον 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Στο σχολείο Φαχμί ΑλΤζαρτζάουι, είχαν βρει στέγη εκατοντάδες εκτοπισμένοι στην συνοικία Ντάρατζ, στην πόλη της Γάζα. Λίγο νωρίτερα σκοτώθηκαν άλλοι 19 άνθρωποι σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτι στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα. Την Κυριακή οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για άλλους 22 νεκρούς, ανάμεσά τους έγκυο και παιδιά, σε σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ο βομβαρδισμός του σχολείου είχε στόχο «κορυφαία στελέχη τρομοκρατών που επιχειρούσαν σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ εγκατεστημένου σε ζώνη, η οποία λειτουργούσε προηγουμένως ως σχολείο (…) στον τομέα της Πόλης της Γάζας».
Στο μεταξύ, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο στρατός αρχίζει την τελευταία φάση της επίθεσης στη Γάζα. Πηγές αναφέρουν πως έχει ήδη υπό τον έλεγχό του περίπου το 70% του παλαιστινιακού θύλακα ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί.
Η Jerusalem Post πάντως αναφέρει σε ρεπορτάζ της πως οι ΗΠΑζητούν από το Ισραήλ να αναβάλει την μεγάλη χερσαία εισβολή στη Γάζα αλλά το Τελ Αβίβ εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Από τη μία έχει ανακαλέσει την αντιπροσωπεία του από το Κατάρ με την διαμεσολάβηση του οποίου καταβάλλονταν προσπάθειες έστω για μια εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων αλλά την ίδια στιγμή πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνει πως «Εάν υπάρχει ευκαιρία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την επιστροφή των ομήρων, είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό».
Η Χαμάς βέβαια ζητά και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου ενώ ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η μόνη συμφωνία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι το «πλαίσιο Witkoff», το οποίο περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ομήρων και 60ήμερη εκεχειρία.
Στον αέρα το αμφιλεγόμενο νέο «σύστημα διανομής βοήθειας» με τη σφραγίδα των ΗΠΑ-Σκοτώνει η πείνα
Στο μεταξύ, ο λιμός, μετά από δυόμιση μήνες αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ συνεχίζει να απλώνεται σε όλη την Γάζα με αναφορές για ένα ακόμη παιδί να έχει χάσει τη ζωή του από την πείνα ενώ πολλά ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ καταγράφουν την απελπισία των μητέρων που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τροφή για τα παιδιά τους.

Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι σήμερα το Ισραήλ υποστηρίζει πως έχει εγκρίνει την είσοδο στη Γάζα περίπου 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, τη στιγμή όμως που οι ελλείψεις είναι εφιαλτικές και ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες ο ΟΗΕ τονίζει πως απαιτείται η είσοδος 500 φορτηγών την ημέρα για τις ανάγκες των 2.2 εκατ. ανθρώπων στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το Ισραήλ ελέγχει κάθε είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, κίνησης και διανομή αυτής λέγοντας πως θέλει να εξασφαλίσει κλοπές και προσπάθειες να φτάσει μέρος της βοήθειας στα χέρια της Χαμάς.
Ρίχνει το βάρος στο νέο σύστημα διανομής βοήθειας που υποτίθεται θα αρχίσει εντός των επόμενων 24ώρων. Αυτό χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και θα το «τρέχουν» ιδιώτες εργολάβοι υπό την ομπρέλα μιας νεοσύστατης οργάνωσης (Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα-GHF), Η διανομή θα γίνεται από κέντρα διανομής σε περιοχές που ελέγχονται από ισραηλινά στρατεύματα.
Ωστόσο, Ηνωμένα Έθνη αντιτάχθηκαν, λέγοντας ότι δεν είναι το νέο σύστημα και οι συμμετέχοντες σε αυτό δεν είναι αμερόληπτοι ή ουδέτεροι ενώ η όλη διαδικασία θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκτοπισμό και σε έκθεση αμάχων σε κινδύνους.
Τελικά, o επικεφαλής της νεοσύστατης ανθρωπιστικής οργάνωσης, ο Τζέικ Γουντ πρώην βετεράνος του σώματος των Πεζοναυτών, παραιτήθηκε όπως αναφέρει το Reuters. Όπως είπε, δεν είναι δυνατό, κατά την άποψή του, να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της οργάνωσης για να βοηθηθεί ο πληθυσμός στον παλαιστινιακό θύλακο «με αυστηρή τήρηση των ανθρωπιστικών αρχών της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, τις οποίες δεν θα εγκαταλείψω».

Ζευγάρι γιατρών στη Γάζα έχασαν τα 9 από τα 10 παιδιά τους σε βομβαρδισμούς
Στο μεταξύ, συγκλονίζει η ιστορία ενός ζευγαριού παλαιστίνιων γιατρών στη Γάζα που έχασαν τα 9 από τα 10 παιδιά τους σε ισραηλινό βομβαρδισμό.
Ο πατέρας Χαμντί αλ Νατζάρ ήταν μαζί τους, στο σπίτι της στην Χαν Γιουνίς, την ώρα της επίθεσης και πλέον νοσηλεύεται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση ενώ η μητέρα ήταν στο νοσοκομείο – όπου τώρα νοσηλεύεται ο άνδρας της και διακομίστηκαν νεκρά τα παιδιά της-καθώς είχε βάρδια.
«Πήγε στο σπίτι της και είδε τα παιδιά της να καίγονται, ο Θεός να τη βοηθήσει», είπε η Ταχάνι Γιαχία Αλ-Νατζάρ για τη νύφη της, σύμφωνα με το Reuters. «Με όλα όσα περνάμε μόνο ο Θεός μας δίνει δύναμη». Η Ταχανί επισκέφτηκε τον αδερφό της στο νοσοκομείο και όπως λέει του ψιθύρισε: «Είσαι καλά, θα περάσει αυτό».
Ο Αμπντούλ Αζιζ αλ Φάρα, θωρακοχειρουργός, είπε ότι ο Νατζάρ είχε υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις για να σταματήσει η αιμορραγία στην κοιλιά και το στήθος του και ότι υπέστη και άλλα τραύματα, μεταξύ αυτών στο κρανίο. «Είθε ο Θεός να τον θεραπεύσει και να τον βοηθήσει», είπε ο Φάρα, μιλώντας δίπλα στο κρεβάτι του διασωληνωμένου συναδέλφου του.
Gazzeli Doktor Alaa al-Najjar Nasser hastanesinde hayat kurtarırken evde omu bekleyen 10 evladından 9’u İsrail bombardımanında katledildi.
— Sena Alkan (@senaalkan) May 26, 2025
Yahya, Rakan, Raslan, Gebran, Eve, Rival, Sayden, Luqman ve Sidra… pic.twitter.com/CKaUXsol7N
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνίς αλλά είπε ότι στόχευε υπόπτους σε μια δομή που ήταν κοντά σε Ισραηλινούς στρατιώτες.
Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα μετρά πάνω από 53.000 νεκρούς και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 16.500 παιδιά κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Διεθνείς πιέσεις
Στο μεταξύ η ζοφερή ανθρωπιστική κατάσταση τη Γάζαπυροδοτεί αγανακτισμένες αντιδράσεις, ακόμη κι από παραδοσιακούς και συνεπείς συμμάχους του Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα επανεξετάσει τη συμφωνία εμπορικής σύνδεσης, η Βρετανία πάγωσε τις συζητήσεις για εμπορικής συμφωνία και επέβαλλε κυρώσεις σε εποίκους στην Δυτική Όχθη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες τόνισε πως για «να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, που δεν έχει πια σκοπό, και για να εξασφαλιστεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τρόπο μαζικό, απρόσκοπτο, ουδέτερο, χωρίς να είναι το Ισραήλ αυτό που θα αποφασίζει ποιος μπορεί να φάει και ποιος όχι (…) πρέπει να συμφωνήσουμε» στην επιβολή εμπάργκο όπλων και πιθανόν άλλων «κυρώσεων». Ο Άλβαρες μίλησε στη γαλλική δημόσια ραδιοφωνία France Info με την ευκαιρία συνόδου ευρωπαϊκών κι αραβικών χωρών, της Βραζιλίας και διεθνών οργανισμών με σκοπό να συζητηθεί ο πόλεμος αυτός.
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ –η κυβέρνησή του είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο– είπε χθες πως ελπίζει «να σταματήσει αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατό»