«Το Χαμόγελο του Παιδιού» χαρίζει εκατομμύρια χαμόγελα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2016 βοήθησε περίπου 100.000 παιδιά και τις οικογένειές τους. Ο αριθμός αυτός είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το 2011, όταν στήριξε περίπου 23.000 παιδιά και τις οικογένειές τους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην οικονομική κρίση η ανάγκη για βοήθεια γιγαντώθηκε, χαρακτηριστικό σημείο των ζοφερών ημερών που διανύουμε. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 «Το χαμόγελο του Παιδιού» προσέφερε υπηρεσίες πρόληψης, παρέμβασης και θεραπείας α) στον τομέα της βίας σε 43.859 παιδιά, β) στον τομέα της υγείας σε 27.900 παιδιά, γ) στον τομέα της εξαφάνισης σε 170 παιδιά και δ) στον τομέα της φτώχειας σε 22.724 παιδιά.
sooc

«Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια και δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε, λοιπόν, και αφήστε τα λόγια. Ας ενωθούμε και ας δώσουμε ό,τι μπορούμε στα φτωχά Αλβανάκια, άσπρα και μαύρα, όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται "Το Χαμόγελο του Παιδιού". Ελάτε, λοιπόν, να βοηθήσουμε. Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε».

Τα ζεστά αυτά και γεμάτα συναίσθημα λόγια έγραψε το πρωί της 9ης Νοεμβρίου 1995 στο ημερολόγιό του ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο εμπνευστής και ιδρυτής του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το όραμα του μικρού Ανδρέα, που απεβίωσε νωρίς, ανέλαβε να υλοποιήσει ο πατέρας του Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του εθελοντικού - μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που προσφέρει κοινωνικό έργο τα τελευταία συναπτά 21 έτη. Εξαιτίας των ανεπαρκών κρατικών δομών και του μονίμως απόντος ελληνικού Κράτους, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», προσφέρει πολύ αξιόλογο και αξιομνημόνευτο έργο, σε όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Το «Χαμόγελο» λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο, σε πανελλαδικό δίκτυο και προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα, σύμφωνα και με τη θέληση του χαρισματικού Ανδρέα. Το έργο του είναι πολύπλευρο και εντυπωσιάζει όσους δεν το γνωρίζουνε με λεπτομέρεια, καθώς και όσους έχουν την τύχη να γνωρίσουν την άρτια λειτουργία του από κοντά.

Πιο συγκεκριμένα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει πλήθος υπηρεσιών που επεκτείνονται σε τρεις βασικούς άξονες: την Πρόληψη, την Παρέμβαση και τη Θεραπεία. Είναι:

Α) Δίπλα σε κάθε παιδί θύμα βίας: Σωματικής, Σεξουαλικής & Ψυχολογικής Κακοποίησης, Παραμέλησης, Bullying, Παράνομης διακίνησης & εμπορίας.

Β) Δίπλα σε κάθε παιδί που εξαφανίζεται. Φροντίζει για την πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση κάθε περιστατικού εξαφάνισης παιδιού.

Γ) Δίπλα σε κάθε παιδί με πρόβλημα Υγείας. Στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των παιδιών. Επίσης προσφέρει δημιουργική απασχόληση στα νοσηλευόμενα παιδιά, προκειμένου να τους απαλύνει όσο το δυνατόν τον πόνο τους.

Δ) Δίπλα σε κάθε παιδί που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας. Στηρίζει μαζί και την οικογένειά του. Για το λόγο αυτό λειτουργεί 14 κέντρα στήριξης πανελλαδικά καθώς και 3 Σπίτια ημερήσιας φροντίδας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει κάνει μνημόνια συνεργασίας με αρκετούς φορείς (π.χ. Υπουργεία, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια κλπ), προκειμένου να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα μέσω της αγαστής συνεργασίας μαζί τους. Έχει επίσης διαθέσει στο ΕΚΑΒ 8 ασθενοφόρα στελεχωμένα από εξειδικευμένους διασώστες και παράλληλα στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής με το πολυιατρείο «Ιπποκράτης» κάνει εκτεταμένο προληπτικό έλεγχο υγείας στα παιδιά (π.χ. καρδιολογικό, παιδιατρικό, οφθαλμολογικό κλπ). Όλα αυτά τα έξοδα τα καλύπτει εξ ολοκλήρου. Η ισχύς εν τη ενώσει σε πλήρη εφαρμογή.

Ένα από τα πάγια αιτήματα του «Χαμόγελου», το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει ανικανοποίητο, είναι ότι πρέπει όλοι οι φορείς και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδικής προστασίας να είναι πιστοποιημένοι και επίσημοι, ώστε να ενισχύονται οικονομικά οι νόμιμοι και αυτοί που πράγματι παράγουν έργο. Έτσι δε θα έχουν τη δυνατότητα παρείσακτοι φορείς να αποκομίζουν οφέλη στο βωμό της παιδικής προστασίας. Και θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα, ώστε «να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2016 βοήθησε περίπου 100.000 παιδιά και τις οικογένειές τους. Ο αριθμός αυτός είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το 2011, όταν στήριξε περίπου 23.000 παιδιά και τις οικογένειές τους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην οικονομική κρίση η ανάγκη για βοήθεια γιγαντώθηκε, χαρακτηριστικό σημείο των ζοφερών ημερών που διανύουμε. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 «Το χαμόγελο του Παιδιού» προσέφερε υπηρεσίες πρόληψης, παρέμβασης και θεραπείας α) στον τομέα της βίας σε 43.859 παιδιά, β) στον τομέα της υγείας σε 27.900 παιδιά, γ) στον τομέα της εξαφάνισης σε 170 παιδιά και δ) στον τομέα της φτώχειας σε 22.724 παιδιά. Τέλος στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος) απασχολήθηκαν 5.739 παιδιά. Στα 21 χρόνια δράσης του «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει υποστηρίξει και βοηθήσει περισσότερα από 1.200.000 παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ως αποτέλεσμα των συνεχών δράσεων, έχει αποκτήσει τέτοια τεχνογνωσία, που τα μέλη του πλέον μπορούν να προσφέρουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους σε αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό.

Εκτός από τους 3.000 ενεργούς εθελοντές που βοηθούν σημαντικά την προσπάθεια, στο «Χαμόγελο» απασχολούνται 450 περίπου εξειδικευμένοι επαγγελματίες (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ), οι οποίοι προσφέρουν καθοριστικό έργο για την αρτιότητα και την επίτευξη των στόχων του. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι και οι πάγιες ανάγκες τους είναι υψηλές, προκειμένου να προσφέρει αυτό το πλούσιο έργο του.

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο οικονομικό απολογισμό, τα έσοδα του «Χαμόγελου» ανήλθαν συνολικά σε €13,6 εκ το 2015. Είναι πολύ θετικό ότι αυξήθηκαν κατά 3,7 εκ από το 2013 και έφτασαν πάλι στα επίπεδα του 2011, όταν πρωτοξεκίνησε δηλαδή η κρίση. Το 67% εξ αυτών προέρχεται από δωρεές ιδιωτών και χορηγίες, το 28% από δράσεις, εθελοντικά δημιουργικά εργαστήρια κλπ (π.χ. κατασκευή μπομπονιέρων για γάμους - βαπτίσεις, εποχιακά είδη, κάρτες κ.αλ.) και το 5% από προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ.

Τα έξοδα για το 2015 ήταν €12,7 εκ, από τα οποία ασφαλώς το μεγαλύτερο ποσό αφορά άμεσα τις δράσεις για την υποστήριξη και τη φροντίδα των παιδιών.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Χαμόγελο» είναι η υψηλή και συνεχώς αυξανόμενη φορολογία που καλείται κάθε έτος να καταβάλλει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το έτος 2015 πλήρωσε για φόρους και ΕΝΦΙΑ το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ, τριπλάσιο σε σχέση με αυτό που πλήρωνε το 2011. Αυτά τα χρήματα θα λείψουν από δράσεις και βοήθειες σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι σε μεγάλο βαθμό υποκαθιστούν τις ανύπαρκτες υπηρεσίες του κράτους.

Ας συγκρατήσουμε όλοι εμείς έναν τηλεφωνικό αριθμό που αφορά τα πάντα για το παιδί: 1056. Σε αυτόν μπορούμε να καλούμε ανά πάσα στιγμή για ό,τι μας ενδιαφέρει για τα παιδιά. Είναι βέβαιο ότι θα λάβουμε τη βοήθεια που ζητάμε από ανθρώπους ειδικούς και με διάθεση για άμεση φροντίδα και επίλυση των θεμάτων που αφορούν τα παιδιά.

Το όραμα του μικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου, όταν αρρώστησε, ήταν να ιδρυθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά ένα χαμόγελο! Η προτροπή του ήταν «Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε, αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε»! Πράγματι το όραμά του έχει πάρει σάρκα και οστά εδώ και 21 χρόνια. Έχουν βοηθηθεί μέχρι σήμερα 1.200.000 παιδιά και οι οικογένειές τους και το σημαντικότερο από όλα: όλοι ξέρουμε ότι εάν ενωθούμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε! Αυτό μας έχει διδάξει μέχρι σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού»!

Δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά πιο όμορφο, όσο το χαμόγελο ενός παιδιού. Ειδικά όταν μερικές φορές ξέρεις ότι εσύ του το προσφέρεις. Και εκεί στο Χαμόγελο του Παιδιού, το γνωρίζουν καλά αυτό.

Μπορεί το χαμόγελο της Μόνα Λίζα να γοητεύει τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, το χαμόγελο όμως του Ανδρέα αποδεικνύεται πιο σημαντικό, καθώς έχει προσφέρει ύψιστη χαρά σε 1.200.000 παιδιά μέσα στα 21 χρόνια λειτουργίας και κοινωνικής προσφοράς. Τα χαμόγελα των παιδιών στη χώρα μας μπορούν να πολλαπλασιαστούν, αν όλοι εμείς ενεργοποιηθούμε και ενημερωθούμε, προκειμένου να συνεισφέρουμε ο καθένας από το υστέρημά του με ρούχα, τρόφιμα, χρήματα και πολλές εθελοντικές δράσεις. Και να κάνουμε τον μικρό Ανδρέα να χαμογελά και να καμαρώνει για το όραμά του από ψηλά...