The Blog

Μαθήματα Γεωγραφίας και Γειτνιάσεων

Εδώ η ιστορία περνάει μπροστά από το μάτια μας με την ταχύτητα της ταινίας. Το μικρό όμορφο δρομάκι που οδηγεί στο ξενοδοχείο περνάει από τη βίλα. Είναι λες και ο κάθε επισκέπτης δίνει τα διαπιστευτήρια του. Θαυμάζεις την αρχιτεκτονική του κτιρίου με τις εξαιρετικές διακοσμητικές και χωρίς ίχνος υπερβολής λεπτομέρειες.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Δύο δυνατές προσωπικότητες, ένας ισχυρός έρωτας, ο κοινός στόχος. Ο Άγγελος Σικελιανός και η σύζυγός του, η Εύα Πάλμερ, αγωνίστηκαν για την καθιέρωση των Δελφικών Γιορτών. Δεν τα κατάφεραν! Αυτό όμως δεν μετριάζει στο ελάχιστο την αγάπη τους για την Αρχαία Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν περιορίζει σε τίποτα το πάθος για την επιτυχία και όλα αυτά υπό τα φώτα ενός έρωτα που πέρασε από πολλές και ποικίλες καταστάσεις.

Ένα από τα ορμητήρια αυτής της αγάπης και της ανιδιοτελούς προσφοράς στην πατρίδα αποτέλεσε και η βίλα του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ στις παρυφές του Ξυλοκάστρου στο πανέμορφο δάσος του Πευκιά. Σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Sikyon Coast Resort & Spa. Οι μετέπειτα κατασκευαστικές εργασίες έχουν σεβαστεί απολύτως την ιστορικότητα του κτιρίου και μπορούμε να πούμε ότι αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την έτσι και αλλιώς αδιαμφισβήτητη πλούσια και ισχυρή αρχιτεκτονική διάσταση.

Εδώ η ιστορία περνάει μπροστά από το μάτια μας με την ταχύτητα της ταινίας. Το μικρό όμορφο δρομάκι που οδηγεί στο ξενοδοχείο περνάει από τη βίλα. Είναι λες και ο κάθε επισκέπτης δίνει τα διαπιστευτήρια του. Θαυμάζεις την αρχιτεκτονική του κτιρίου με τις εξαιρετικές διακοσμητικές και χωρίς ίχνος υπερβολής λεπτομέρειες.

Το μοναδικής τεχνοτροπίας κτίριο αποτέλεσε ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο του σφοδρού και συνάμα ιδιαίτερου έρωτα του Άγγελου Σικελιανού και της αμερικανίδας Εύας Πάλμερ. Οι δυό τους έζησαν αρκετά χρόνια του έρωτά τους σε αυτό το σπίτι μέχρι που οι ανάγκες για την πραγματοποίηση των δελφικών αγώνων ήταν τέτοιες που το θυσίασαν και αυτό μαζί με πολλά άλλα υπάρχοντα. Στη βίλα την περίοδο της κατοχής, εγκαταστάθηκαν οι Γερμανοί ενώ λίγο αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1950 αγοράστηκε από τον πρωτοπόρο εφοπλιστή Σπύρο Τυπάλδο. Βλέποντας πολύ μακριά και πιστεύοντας από τότε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει κομβικό σημείο για την ανάπτυξη του τουρισμού, δημιούργησε την πρώτη οργανωμένη τουριστική επιχείρηση στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνδυασμό με την ομώνυμη ακτοπλοϊκή εταιρεία, η εταιρεία του εφοπλιστή, πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Όπως προαναφέρθηκε σήμερα η βίλα αποτελεί το στολίδι της τουριστικής μονάδας Sikyon Coast όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στον πανέμορφο κήπο, να ξεναγηθούν στους χώρους της βίλας αλλά και να απολαύσουν το δείπνο τους στο πολύ προσεγμένο εστιατόριο Angelo στη βεράντα της βίλας.

2015-09-14-1442241614-8413837-ITALIA43.JPG

Κάθεσαι σε ένα από τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου και βλέπεις τον ήρεμο κορινθιακό. Η απόσταση που χωρίζει την περιοχή με τους Δελφούς είναι μικρή. Αυτά είναι τα παιχνίδια της γεωγραφίας. Διαπιστώνεις ότι μερικές δεκαετίες πριν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν πολύ καλύτερα τις αποστάσεις και τις γειτνιάσεις. Η θάλασσα ένωνε παρά χώριζε...