ΤΟ BLOG
17/09/2015 09:19 EEST | Updated 17/09/2016 08:12 EEST

Κερδίσαμε το στοίχημα του Τουρισμού

Στην αρχή της θητείας μας έπρεπε να αντιμετωπίσουμε γρήγορα τις επιπτώσεις που διαβλέπαμε ότι θα ερχόντουσαν από τις αλλαγές στη διεθνή τουριστική αγορά. Έτσι πήραμε άμεσα πρωτοβουλίες για ανοίγματα σε νέες χώρες όπως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Κορέα, την Κίνα και άλλες.

Josh Clark/Flickr

Ο Ελληνικός τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας, η συμβολή του στο ΑΕΠ εκτιμάται περίπου στο 20%, δημιουργώντας πάνω από 1.000.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Η χώρα μας είναι μια ισχυρή τουριστική δύναμη και συγκαταλέγεται πλέον μέσα στους 5 παγκόσμια κορυφαίους προορισμούς.

Με σκληρή, μεθοδική και πάνω από όλα, ομαδική δουλειά, εργαστήκαμε έτσι ώστε να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα και τα έσοδα για το 2015 κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, σκληρές διαπραγματεύσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Πετύχαμε το ιστορικό ρεκόρ 26 εκατ. τουρίστες και έσοδα να ξεπερνούν τα 15 δισ. €, όταν το 2014 που ήταν η καλύτερη μας χρονιά και με ευνοϊκότερες συνθήκες είχαμε 22 εκατ. τουρίστες και 13,5 δισ. € έσοδα.

Από την πρώτη στιγμή που παραλάβαμε το υπουργείο Τουρισμού ξεκινήσαμε να υλοποιούμε την εθνική μας τουριστική πολιτική που στηρίζεται σε 6 βασικούς άξονες, με βασική επιδίωξη την αύξηση του τουρισμού, με στόχο τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη να διαχέονται στην ελληνική κοινωνία και βεβαίως να στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Για να πετύχουμε την αύξηση των αφίξεων και των εσόδων, ζητήσαμε τις ιδέες και προτάσεις των περιφερειών, συζητήσαμε με όλους τους τουριστικούς φορείς και σχεδιάσαμε αναπτυξιακές λύσεις με τα κατάλληλα νομοθετικά πλαίσια, θέτοντας τα θεμέλια για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του τουρισμού και τις επόμενες χρονιές.

Στην αρχή της θητείας μας έπρεπε να αντιμετωπίσουμε γρήγορα τις επιπτώσεις που διαβλέπαμε ότι θα ερχόντουσαν από τις αλλαγές στη διεθνή τουριστική αγορά. Έτσι πήραμε άμεσα πρωτοβουλίες για ανοίγματα σε νέες χώρες όπως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Κορέα, την Κίνα και άλλες.

Η εθνική στρατηγική που σχεδιάσαμε για τον τουρισμό έχει όραμα μια Ελλάδα ανταγωνιστική, σύγχρονη και υπολογίσιμη δύναμη, η οποία να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος. Πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του.

Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής μας θέσαμε τους έξι βασικούς άξονες :

-επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

-διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού και καθιέρωση απευθείας πτήσεων

-θεσμοθέτηση και προώθηση των Θεματικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

-συνεργασία με τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τουριστικό τομέα για την ανάδειξη και νέων τουριστικών προορισμών και για την ενιαία προβολή και προώθηση του Τουρισμού

-κωδικοποίηση της Τουριστικής Νομοθεσίας

-Ταυτόχρονα προχωρήσαμε στην προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων και παράλληλα ξεπαγώσαμε επενδύσεις που λίμναζαν στα συρτάρια συνολικού ύψους περίπου 5 δισ., οι οποίες δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης καταφέραμε να εξασφαλίσουμε αυξημένη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ θα ωφεληθούν άμεσα με 50 εκατ. Ευρώ οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Με συγκροτημένο σχεδιασμό και συνέργειες εργαστήκαμε με στόχο την Ποιότητα, Ανταγωνιστικότητα, Αειφορία και Τουριστική Ανάπτυξη. Έτσι κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού όλοι μαζί και σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου ΕΟΤ και ΞΕΕ, τους τουριστικούς φορείς και όλο τον ιδιωτικό τουριστικό κλάδο.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στα υπουργεία που συμμετείχαμε κάναμε πολύ σημαντικό κυβερνητικό έργο, με προτεραιότητα το συμφέρον του Ελληνικού λαού και αποδείξαμε ότι στα δύσκολα ήμασταν εργατικοί σοβαροί και υπεύθυνοι.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο Ελληνικός λαός θα ψηφίσει με μνήμη, συναίσθημα και λογική. Ζητάμε να μας δώσει τη δύναμη με την ψήφο του για να είμαστε δυνατοί μέσα στην Βουλή και να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και έντιμων προθέσεων, για να δουλέψουμε σκληρά και να πετύχουμε την έξοδο της πατρίδας μας από την οικονομική ανθρωπιστική κρίση.