Εσείς γνωρίζετε πως να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων;

Εσείς γνωρίζετε πως να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων;
Woman shopping at a grocery store
Monkey Business Images via Getty Images
Woman shopping at a grocery store

Μια νέα πρωτοποριακή πολιτική στην αναγραφή θρεπτικών συστατικών στις ετικέτες τροφίμων προτάθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, από την Υπουργό Υγείας του Καναδά Rone Ambrose. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου και με γνώμονα τη διευκόλυνση του καταναλωτή, ώστε να διαβάζει τις ετικέτες τροφίμων εύκολα και χωρίς να «παραπλανάται» ή να μπερδεύεται από τον Καναδά, ξεκινούν μια σειρά αλλαγών που ίσως να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για ευρύτερη, ανά τον κόσμο, επέκταση. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στην αναγραφή των σακχάρων, των πρόσθετων και τη μεριδοποίηση.

Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι ότι η βιομηχανία τροφίμων οφείλει να αναγράφει είτε τα φυσικά υπάρχοντα σάκχαρα, είτε τα πρόσθετα στις ετικέτες. Τα πρόσθετα μπορεί να τα αναγράφει ανάλογα με το είδος τους ξεχωριστά, όπως για παράδειγμα σιρόπι καλαμποκιού, ή σιρόπι σφένδαμου κ.α). Δεδομένου ότι συνήθως τα συστατικά αναγράφονται ανάλογα με την περιεκτικότητά τους στο βάρος του τελικού προϊόντος, μπορεί τα συνολικά σάκχαρα να αναγράφονται διάσπαρτα στην ετικέτα, χωρίς όμως ο καταναλωτής να έχει σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα. Η προτεινόμενη καινοτομία συνίσταται στο ότι όλα τα σάκχαρα (φυσικά υπάρχοντα και πρόσθετα) θα υπάρχουν σε μια ενιαία κατηγορία, βοηθώντας τον καταναλωτή να έχει ξεκάθαρη εικόνα των σακχάρων που συνολικά προσλαμβάνει. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Υπουργείου Υγείας του Καναδά δεν υπάρχει διαφορά στην πηγή προέλευσης των σακχάρων (φυσικά υπαρχόντων ή μη), καθώς από το σώμα μας χρησιμοποιούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτό θα συμβαίνει στον διατροφικό πίνακα. Ωστόσο, αν ο καταναλωτής θέλει να διαβάζει αναλυτικά την πηγή προέλευσής τους, μπορεί να ανατρέχει στη λίστα των συστατικών.

Μια ακόμα καινοτομία συνιστά στην αναγραφή των πρόσθετων. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα αναγράφεται στη λίστα των συστατικών γενικά ως χρωστική, αλλά με τον όνομά της (π.χ ερυθροσίνη, ινδογοτινη, ταρτραζινη) υποχρεωτικά για όλα τα τρόφιμα. Τέλος, μεγάλη σημασία δίνεται και στη μεριδοποίηση, καθώς η αυξημένη κατανάλωση μερίδων αποτελεί ουσιαστική αιτία για την αύξηση του φαινομένου της παχυσαρκίας. Επομένως, στην ετικέτα του τροφίμου θα αναγράφεται και ο αριθμός των μερίδων που θα αντιστοιχεί στο τελικό προϊόν ( εκφρασμένος σε γραμμάρια) σε μια προσπάθεια καλύτερου προσδιορισμού αλλά και περιορισμού των καταναλισκόμενων θερμίδων.

Ήδη, το Καρδιολογικό Ινστιτούτο χαιρετίζει τις προτεινόμενες αλλαγές, πιστεύοντας ότι θα συμβάλλουν στην καλύτερη κι ευκολότερη ενημέρωση του καταναλωτή και θα προάγουν την υγεία του.

*Σε συνεργασία με τον Δρ. Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Διαιτολόγο