11 Πανέμορφοι Πεζοπορικοί Προορισμοί στην Ελλάδα

11 Πανέμορφοι Πεζοπορικοί Προορισμοί στην Ελλάδα
Shigapov via Getty Images

Η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός για εύκολες ή απαιτητικές πεζοπορίες, εκ των οποίων πολλές είναι άγνωστες στους ταξιδιώτες. Υπάρχουν εκατοντάδες διαδρομές που περνάνε μέσα από καταπράσινα δάση, ενώ τελειώνουν σε υπέροχες παραλίες με γαλάζια νερά. Υπάρχουν παραδεισένιες κυριολεκτικά διαδρομές μέσα και δίπλα από καταρράκτες, ποτάμια και φαράγγια.

Μήπως προτιμάτε να πεζοπορείτε και να περνάτε μέσα από παραδοσιακά χωριά με κουκλίστικα καφενεία και ταβέρνες για να δοκιμάσετε τοπικούς μεζέδες και ποτά; Υπάρχουν διαδρομές που συνδυάζουν και αυτό ακριβώς. Σας αρέσει το χιόνι και οι «άγριες» ορειβατικές καταστάσεις; Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα.

Είστε εκείνοι που θέλουν να περνούν μέσα από κοιλάδες, δίπλα από λίμνες, μέσα από ποτάμια και να βλέπουν ιστορικά μνημεία; Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τέτοιες διαδρομές στην Ελλάδα.

Μέσα από όλα τα μέχρι τώρα ταξίδια μας και τις πεζοπορικές διαδρομές μας στην Ελλάδα, θέλουμε να σας δείξουμε μερικούς προορισμούς που μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και μας άφησαν «κάτι» στην καρδιά και τη ψυχή μας.

Όλες οι φωτογραφίες είναι από αυτές τις εμπειρίες μας.

Ξεκινάμε λοιπόν:

1: Πεζοπορώντας στη Νάξο, Κυκλάδες

Νάξος, Κυκλάδες
Νάξος, Κυκλάδες

Διάσημη για τη νόστιμη κουζίνα της και τα Κυκλαδίτικα χρώματά της, η Νάξος είναι ένας πανέμορφος πεζοπορικός προορισμός, σχετικά άγνωστος στους «αμύητους». Στο κέντρο του νησιού και ειδικά με αφετηρία το χωριό Χαλκί ξεκινούν πολυάριθμες διαδρομές που περνούν μέσα από κοιλάδες, ανεβαίνουν σε βουνά και καταλήγουν στα Ναξιώτικα χωριά προσφέροντας έτσι απαράμιλλες εικόνες από το νησί και εμπειρίες που αλλάζουν σε κάθε στροφή. Στη Νάξο κάνει ζέστη, οπότε αυτό εδώ το άρθρο για την πεζοπορία το καλοκαίρι είναι χρήσιμο.

2: Πεζοπορία στην Άνδρο, Κυκλάδες

Άνδρος, Κυκλάδες
Άνδρος, Κυκλάδες

Από τα νησιά που έχουν πολύ καλά χαραγμένες και σηματοδοτημένες διαδρομές. Υπάρχει μέχρι και η μεγάλη διαδρομή των 100 χιλιομέτρων που διατρέχει όλο το νησί από τη μια άκρη έως την άλλη. Εάν δεν θέλετε αυτή (είναι πολυήμερη) υπάρχουν πολλές μικρότερες από 2 έως 7 ώρες η κάθε μία. Η Χώρα της Νάξου είναι πανέμορφη και μια μικρή περιπέτεια αξίζει για να πάτε στη σπηλιά απέναντι για τη φωτογραφία που βλέπετε. Το γιατί είναι περιπέτεια, θα το καταλάβετε εκεί.

3: Πεζοπορώντας 10 χλμ στη Σαντορίνη από τα Φηρά έως την Οία

Μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων ξεκινάει από τα Φηρά και καταλήγει στην Οία (ή ανάποδα). Είναι πολύ εύκολη αλλά θα σας πάρει περίπου 5 ώρες για να την ολοκληρώσετε, ίσως και παραπάνω αν υπολογίσετε τις εκατοντάδες φωτογραφίες που θα βγάλετε. Αυτό γιατί όλη η διαδρομή είναι κατά μήκος της Καλδέρας με αυτή την πανέμορφη θέα.

4: Ποταμοδιάσχιση στη Νέδα, Πελοπόννησος

Νέδα, Πελοπόννησος
Νέδα, Πελοπόννησος

Το ποτάμι με το θηλυκό όνομα, η Νέδα, είναι ένας ιδιαίτερος και μαγικός προορισμός. Οι ντόπιοι (μέχρι και την Κυπαρισσία) λένε ότι είναι ένα μυστηριακό μέρος. Όλη η διαδρομή είναι κατά 90% μέσα στο ποτάμι και αυτό είναι που αξίζει, ενώ όταν συναντήσετε τους πανέμορφους καταρράκτες της ετοιμαστείτε για μαγεία στον υπερθετικό βαθμό. Υπολογίστε περίπου 5-6 ώρες και καλό είναι η πεζοπορία αυτή να γίνει από έμπειρους πεζοπόρους ή ομάδα.

5: Πεζοπορία στη Νεμούτα, Πελοπόννησος

Νεμούτα, Πελοπόννησος
Νεμούτα, Πελοπόννησος

Ένα ακόμη «απίστευτο» μέρος στην Ελλάδα, η Νεμούτα, έχει πάνω από 20 καταρράκτες οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι στην πορεία μιας πεζοπορικής διαδρομής στο φαράγγι του Χαρατσαρίου. Περίπου 5 από αυτούς είναι εύκολα επισκέψιμοι. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 5 με 6 ώρες και δεν θα θέλετε να τελειώσει.

6: Πεζοπορία στο Δάσος Σκιρίτιδας, Πελοπόννησος

Βλαχοκερασιά, Δάσος Σκιρίτιδας, Πελοπόννησος
Βλαχοκερασιά, Δάσος Σκιρίτιδας, Πελοπόννησος

Πολλοί την ξέρουν σαν διαδρομή της Βλαχοκερασιάς, ενώ στην ουσία η πεζοπορία γίνεται μέσα από το δάσος της Σκιρίτιδας, έξω από το χωριό Βλαχοκερασιά στη Νότιο Αρκαδία. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα δάση με καστανιές και μαύρη πεύκη το οποίο είναι αρκετά πυκνό με πολύ ψηλά δέντρα. Η διαδρομή διαρκεί σίγουρα 6 ώρες, ίσως και παραπάνω επειδή θα σταματάτε για να θαυμάζετε τη φύση.

7: Διασχίζοντας το φαράγγι της Σαμαριάς, Κρήτη

Φαράγγι Σαμαριάς, Πελοπόννησος
Φαράγγι Σαμαριάς, Πελοπόννησος

Η Κρήτη έχει χιλιάδες (κυριολεκτικά) φαράγγια, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη βιοποικιλότητα και το βαθμό δυσκολίας ως προς τη διάσχισή τους. Το πλέον διάσημο είναι αυτό της Σαμαριάς. Η πορεία διαρκεί από 4 έως 6 ώρες ανάλογα με το ρυθμό βαδίσματος. Είναι δύσκολο φαράγγι και πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι με νερό και ελαφρά τροφή. Τελειώνει στην παραλία της Αγίας Ρούμελης όπου με καραβάκι μπορείτε να πάτε πίσω στον «πολιτισμό», αφού πρώτα βουτήξετε στα γαλανά νερά της περιοχής.

8: Εξερευνώντας το φαράγγι του Βίκου, Πίνδος, Βόρεια Ελλάδα

Φαράγγι Βίκου, Πίνδος
Φαράγγι Βίκου, Πίνδος

Στο άλλο άκρο της Ελλάδας βρίσκεται το φαράγγι που είναι καταγεγραμμένο στο βιβλίο Guinness ως το πιο βαθύ φαράγγι στον κόσμο(!). Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και η διάσχισή του είναι μια πανέμορφη εμπειρία. Το διασχίζει ο Βοϊδομάτης με πανέμορφα γαλαζο-πράσινα(!) κρυστάλλινα νερά όλο το χρόνο, και η διαδρομή γίνεται από ένα σημείο και μετά δίπλα από το ποτάμι. Μπορείτε να βγείτε μετά από 6 ώρες στην έξοδο για το πολύ μικρό χωριό Βίκος (ανηφορική διαδρομή).

9: Άνω Χώρα, Ορεινή Ναυπακτία

Άνω Χώρα, Ορεινή Ναυπακτία
Άνω Χώρα, Ορεινή Ναυπακτία

Θέλετε 1.30 ώρα από τη Ναύπακτο για να φτάσετε στην Άνω Χώρα αλλά η περιοχή θα σας αποζημιώσει, όσον αφορά τα τοπία και τις διαδρομές, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Πολύ και πλούσιο πράσινο και δάση παντού, τρεχούμενα νερά και πολύ καλό φαγητό για μετά τις διαδρομές. Μια ωραία διαδρομή είναι αυτή που διασχίζει το φαράγγι του Κάκαβου (περ. 3 ώρες).

10: Ανάβαση στο Καρπενήσι, Ευρυτανία

Καρπενήσι, Ευρυτανία
Καρπενήσι, Ευρυτανία

Το Καρπενήσι δεν είναι δίπλα στη θάλασσα αλλά αυτό το αναπληρώνει με τα καταπράσινα, πυκνά δάση του και τα πανέμορφα βουνά του. Κάθε χωριό είναι πανέμορφο και από κάθε ένα ξεκινάνε πεζοπορικές διαδρομές. Μια απαιτητική διαδρομή είναι η ανάβαση στη Χελιδόνα, αλλά με αφετηρία μέσα από το παλιό Νέο Χωριό. Περνάτε μέσα από πανέμορφα δάση για να καταλήξετε σε ένα πλάτωμα με πανοραμική θέα και μετά να συνεχίσετε για το αλπικής ομορφιάς στόχο σας τη Χελιδόνα. Η διαδρομή διαρκεί σίγουρα 8 ώρες και είναι στην αρχή πεζοπορική και μετά ορειβατική. Εάν μείνετε και άλλες μέρες στην περιοχή έχει επιλογές για Via Ferrata και το πασίγνωστο Πάντα Βρέχει.

11: Πεζοπορία στην Πάρνηθα, Αθήνα

Πάρνηθα, Αθήνα
Πάρνηθα, Αθήνα

Η Πάρνηθα έχει μια αρκετά καλή ποικιλία από διαδρομές. Μερικές ξεκινάνε από τον χώρο στάθμευσης του Καζίνο, και έτσι ανεβαίνετε το βουνό μέσα από το δάσος, αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Υπάρχουν άλλες που ξεκινούν από τα καταφύγια (Μπάφι, Φλαμπούρι) και κοιτάνε προς την πίσω πλευρά αλλά και εκείνες προς το Άρμα Φυλής, όπου ξεκινούν από άλλα σημεία. Η Πάρνηθα είναι από τα μέρη όπου θα δείτε και ελάφια να περπατάνε δίπλα σας. Οι διαδρομές ποικίλουν σε διάρκεια και δυσκολία, από 3 ώρες και πάνω.

Όλες αυτές οι διαδρομές είναι απλά ένα πολύ μικρό κλάσμα από τις συνδυαστικά χιλιάδες εύκολες ή δύσκολες πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα. Ξεκινήστε από κάπου κοντά και ανακαλύψτε όσο περισσότερες μπορείτε.