ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/06/2019 07:59 EEST

120 δόσεις και για τις επιχειρήσεις

Οι όροι για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών.

scyther5 via Getty Images

Στην ρύθμιση με έως και 120 δόσεις εντάσσει τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία υπέγραψε το υπουργικό συμβούλιο. Μετά από αυτή την απόφαση όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ ευρώ, οι οποίες μπορούσαν να διεκδικήσουν αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε έως 24 (για τακτικές οφειλές) ή το πολύ 36 δόσεις ( για έκτακτες ) πλέον μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση με έως 120 δόσεις. 

Η διάταξη προβλέπει την επέκταση και στα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ακαθάριστα έσοδα έως δύο εκατομμύρια ευρώ, της δυνατότητας ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς την εφορία, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση».

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ικανοποιεί το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου να μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις στη νέα ρύθμιση οφειλών με έως 120 δόσεις, καθώς το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού δόσεων ο οποίος ήταν εμπόδιο στην ένταξη περισσότερων επιχειρηματικών οφειλών. 

Να σημειωθεί ότι πριν την ΠΝΠ οι επιχειρήσεις μπορούσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με 24 έως 36 δόσεις, ενώ το αρχικό σχέδιο το οποίο άλλαξε στην πορεία προέβλεπε 18 έως 24 δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, μετά την υπογραφή της ΠΝΠ οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ θα μπορούν να αντιμετωπιστούν έναντι της ρύθμισης όπως και οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα. Για τα φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) κατά το φορολογικό έτος 2017 μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις, με την κάθε δόση να μην μπορεί όμως να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.

Για τους ως άνω οφειλέτες με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) του οφειλέτη κατά το φορολογικό έτος 2017 και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής, με την εφαρμογή προοδευτικά κλιμακωτών συντελεστών.

Αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε λιγότερες δόσεις από αυτές που θα του «δίνει» η πλατφόρμα , θα κερδίζει μεγαλύτερη μείωση τόκων και προσαυξήσεων. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% τόκων και προσαυξήσεων.