ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2020 13:24 EEST | Updated 16/10/2020 13:32 EEST

Φουκουσίμα: 1εκατ. τόνους μολυσμένο νερό από το εργοστάσιο θέλει να πετάξει στη θάλασσα η κυβέρνηση

Διαρροές σε ιαπωνικά μέσα. Η κυβέρνηση αρνείται πως ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις ενώ αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις.

ASSOCIATED PRESS
12 Μαρτίου 2011, οι τοίχοι του εργοστασίου κατέρρευσαν. Η  περιοχή χτυπήθηκε από σεισμό 9 Ρίχτερ. 

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να πετάξει 1.000.000 τόνους μολυσμένο νερό από το κατεστραμμένο εργοστάσιο στη θάλασσα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Σημειώνεται πως σχετική πρόταση έχει κατατεθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Οι επίσημες ανακοινώσεις, όπως αναφέρει και το Reuters, αναμένονται εντός των προσεχών ημερών και σίγουρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε γείτονες χώρες όπως η Νότια Κορέα, η οποία έχει εντείνει τους ελέγχους για ίχνη ραδιενέργειας σε τρόφιμα από την Ιαπωνία.

Επίσης,  ρίψη του μολυσμένου εκτιμάται πως θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην αλιευτική βιομηχανία στη Φουκουσίμα που αγωνίζεται εδώ και χρόνια κατά αυτής της επιλογής.

Η απόρριψη του μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για την Ιαπωνία καθώς Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού είναι τώρα αποθηκευμένοι σε τεράστιες δεξαμενές στο εργοστάσιο. 

 

Πάντως ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιρόσι Κατζιγιάμα δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση για την απόρριψη του νερού, αλλά σκοπός της κυβέρνησης είναι να ληφθεί μία γρήγορα. «Προκειμένου να αποφύγουμε οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στη διαδικασία της απόρριψης, πρέπει να λάβουμε γρήγορα μια απόφαση», δήλωσε συνέντευξη Τύπου.

Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες ούτε αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα.

Η εφημερίδα Asahi ανέφερε πως οποιαδήποτε απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια προετοιμασίας καθώς το ραδιενεργό νερό του εργοστασίου θα πρέπει πρώτα να περάσει από διαδικασία φιλτραρίσματος προτού μπορέσει να αραιωθεί περαιτέρω με θαλασσινό νερό και τελικά να απορριφθεί στον ωκεανό.

Το 2018, η Tokyo Electric ζήτησε δημόσια συγγνώμη επειδή τα συστήματά της διήθησης δεν είχαν απομακρύνει όλα τα επικίνδυνα υλικά από το νερό, το οποίο είχε συγκεντρωθεί από τους αγωγούς ψύξης που χρησιμοποιήθηκαν για να μην λιώσουν οι πυρήνες των καυσίμων όταν το εργοστάσιο καταστράφηκε.

ASSOCIATED PRESS
Εκκένωση της περιοχής γύρω από τη Φουκουσίμα και έλεγχος των πολιτών για έκθεση σε ραδιενέργεια

Η εταιρία είπε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει όλα τα ραδιενεργά σωματίδια από το νερό εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου το οποίο είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται πως είναι σχετικά ακίνδυνο. 

Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της ιαπωνικής αλιευτικής βιομηχανίας απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να μην επιτρέψει την απόρριψη μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη θάλασσα, λέγοντας ότι θα ακυρώσει χρόνια δουλειάς για την αποκατάσταση της φήμης της.

Η Νότια Κορέα έχει διατηρήσει μια απαγόρευση στην εισαγωγή θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα, η οποία επιβλήθηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα και πέρυσι είχε καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ιαπωνικής πρεσβείας ζητώντας του να εξηγήσει πώς σχεδίαζε το Τόκιο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του νερού της Φουκουσίμα.

ASSOCIATED PRESS
Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με όποιο τρόπο μπορούσαν