Οκτώ χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα οι κάτοικοι επιστρέφουν

Κάποιοι επέστρεψαν και για να δουν τις διάσημες κερασιές στο Γιονομόρι.
Tomohiro Ohsumi via Getty Images

Tον Μάρτιο του 2011 ένας ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που έπληξε τις ακτές τις Ιαπωνίας κατέστρεψαν το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tokyo Electric Power (Tepco), το οποίο βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Οκούμα και Φουτάμπα.

Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι που ζούσαν σε πόλεις και χωριά γύρω από τις εγκαταστάσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας του σοβαρότερου πυρηνικού δυστυχήματος τα τελευταία 25 χρόνια.

Με το πέρασμα των χρόνων αρκετές περιοχές, η πρόσβαση στις οποίες είχε απαγορευθεί, είναι και πάλι διαθέσιμες στους πολίτες και μόλις 339 τετραγωνικά χιλιόμετρα θεωρούνται μη ασφαλή.

Η μικρή πόλη αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη στην προσπάθειά της να ανοικοδομηθεί. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 10.000 κατοίκους της αποφάσισαν να μην επιστρέψουν, σύμφωνα με έρευνα.

Μόνο το 3,5% εξ αυτών ζούσαν στη συνοικία όπου πλέον επιτρέπεται η επιστροφή των κατοίκων, όμως ο δήμαρχος της Οκούμα επέμεινε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 6 Απριλίου, είχε γίνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα. Είχε επιτραπεί σε Ιάπωνες και τουρίστες να επισκεφθούν για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια ένα πολύ διάσημο δρόμο στην επαρχία Γιονομόρι- κοντά στη Φουκουσίμα. Ο συγκεκριμένος δρόμος φημίζεται γιατί δεξιά και αριστερά αυτού ξεπηδούν πανέμορφες κερασιές. Για τους Ιάπωνες η άνθιση των κερασιών συνδυάζεται με το καλωσόρισμα της άνοιξης (Hamami) και οι εορτασμοί που τη συνοδεύουν αποτελούν μια από τις πιο παλιές παραδόσεις στην Ιαπωνία.

ASSOCIATED PRESS
The Indian Express
Tomohiro Ohsumi via Getty Images
Tomohiro Ohsumi via Getty Images
Tomohiro Ohsumi via Getty Images
Tomohiro Ohsumi via Getty Images
Tomohiro Ohsumi via Getty Images
Tomohiro Ohsumi via Getty Images
SIPA USA/PA Images

Πηγές: Reuters, The Mainichi

|

Δημοφιλή