20 χρόνια μετά, η Monica Lewinsky μιλά για την πίεση που της άσκησε ο Kenn Starr για να κάνει τις αποκαλύψεις εις βάρος του Bill Clinton

Το κίνημα #MeToo της επέτρεψε να δει τα πράγματα μέσα από ένα πιο υγιές πρίσμα.

Η Monica Lewinsky, σε άρθρο της στο Vanity Fair με αφορμή τα 20 χρόνια από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Κένεθ Σταρ για την «περιπέτειά» της με τον Bill Clinton, στρέφει το βλέμμα ξανά στο παρελθόν. Έγραψε για το σκάνδαλο γύρω από τη σχέση της με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ και κατέληξε ότι η τραυματική εμπειρία της έχει απόλυτη σχέση με τη σημερινή συγκυρία του #MeToo.

«Καθώς βρέθηκα να σκέφτομαι το τι συνέβη, έφτασα στο να καταλάβω ότι το τραύμα μου ήταν, κατά κάποιον τρόπο, ένας μικρόκοσμος ενός μεγαλύτερου κόσμου, του έθνους (μας)» γράφει. «Και κλινικά, και ως απλή παρατήρηση, κάτι θεμελιώδες άλλαξε στην κοινωνία μας το 1998. Και αλλάζει ξανά, καθώς μπαίνουμε στη δεύτερη χρονιά της προεδρίας Τραμπ σε έναν “Cosby-Ailes-O’Reilly-Weinstein-Spacey-Όποιος κι αν είναι ο επόμενος” κόσμο».

Η Lewinsky εξηγεί τις επιπτώσεις του σκανδάλου στη ψυχική της υγεία: «Δεδομένης της μετά-τραυματικής διαταραχής και του πώς κατανοούσα το τραύμα, είναι πολύ πιθανόν να μην άλλαζε, αναγκαστικά, ο τρόπος που σκεφτόμουν τότε, έτσι και δεν υπήρχε το κίνημα #MeToo. Όχι μόνον επειδή μου έδωσε νέα οπτική για να βλέπω το τι συμβαίνει, αλλά κι επειδή προσφέρει καινούργιες οδούς προς την ασφάλεια, μέσω αλληλεγγύης».

«Τώρα βλέπω πόσο προβληματικό ήταν ακόμα και το ότι οι δυο μας φτάσαμε σε ένα σημείο που έμπαινε ζήτημα συναίνεσης. Κι όμως, ο δρόμος που οδηγούσε εκεί ήταν βρώμικος από ανάρμοστη κατάχρηση εξουσίας, κοινωνική θέση και προνόμια», διαπιστώνει.

Τα χρόνια πέρασαν, ο κόσμος είναι πια είναι πιο γλυκός με μια γυναίκα της οποίας το όνομα -και πρόσωπο στην κοινωνία- κατασπάραξαν τότε, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τώρα, πολλοί αναγνώστες του Vanity Fair εξέφρασαν με tweets την υποστήριξή τους στη Lewinsky για την αφοσίωσή της στο κίνημα #MeToo.

Η ίδια έκλεισε το άρθρο της με τις παρακάτω φράσεις: «Σ′ όλο αυτό, τους τελευταίους μήνες, θύμιζα στον εαυτό μου μια πολύ δυνατή μεξικανική παροιμία: ”Προσπάθησαν να μας θάψουν, δεν ήξεραν ότι είμαστε σπόροι”. Ξεμύτισε τελικά η άνοιξη.»

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)