2023 DW: Εντοπίστηκε εν δυνάμει επικίνδυνος αστεροειδής, πόσο πιθανό είναι να χτυπήσει τη Γη

Μικρό αλλά υπαρκτό το ενδεχόμενο να πέσει πάνω μας.
.
.
@AsteroidWatch

Ένας νεοανακαλυφθείς αστεροειδής μπορεί να κάνει ένα επικίνδυνα κοντινό πέρασμα από τη Γη σε περίπου 20 χρόνια από σήμερα, με πιθανότητα 1 στις 600 να συγκρουστεί με αυτήν, ανέφεραν αξιωματούχοι του Planetary Defense Coordination Office της NASA.

Αν και το επίπεδο κινδύνου είναι πάνω από τον μέσο όρο για αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στη Γη, η πιθανότητα σύγκρουσης είναι ακόμα «πάρα πολύ μικρή» σύμφωνα με τη NASA, και αυτό το επίπεδο αναμένεται να υποχωρήσει, καθώς καθίστανται διαθέσιμες πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις του αστεροειδούς.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, ο αστεροειδής είχε πρωτοεντοπιστεί στις 27 Φεβρουαρίου και είχε λάβει το όνομα 2023 DW. Εκτιμάται πως έχει διάμετρο περίπου 50 μέτρων, ή χονδρικά το μήκος μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων. Ο αστεροειδής αναμένεται να περάσει πολύ κοντά από τον πλανήτη μας στις 14 Φεβρουαρίου 2046, και στις 8 Μαρτίου το Near Object Coordination Centre του ΕΟΔ προέβλεπε πιθανότητα 1 στις 625 για απευθείας σύγκρουση- αν και αυτές οι πιθανότητες αυτές επανεξετάζονται συνέχεια.

«Συχνά όταν νέα αντικείμενα πρωτοανακαλύπτονται, χρειάζονται δεδομένα αρκετών εβδομάδων για να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να προβλέπονται με επαρκή ακρίβεια οι τροχιές τους χρόνια μπροστά στο μέλλον» ανέφερε η NASA. «Αναλυτές τροχιάς θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τον αστεροειδή 2023 DW και να επικαιροποιούν προβλέψεις καθώς έρχονται περισσότερα δεδομένα».

Η πτώση ενός τέτοιου βράχου δεν θα ήταν το ίδιο καταστροφική πχ με τον αστεροειδή που έπεσε στη Γη και προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο ο 2023 DW θα μπορούσε και πάλι να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές αν έπεφτε κοντά σε μια μεγάλη πόλη ή πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Δημοφιλή