Τι θα συμβεί αν οι γυναίκες πάρουν βιάγκρα

Δεν λέμε εμείς αλλά οι ειδικοί.
Drazen_ via Getty Images

Σήμερα, το βιάγκρα είναι αρκετά γνωστό όνομα, γνωστό κυρίως για τη βοήθεια των ανδρών να διατηρήσουν μια στύση.

Είναι γνωστό ότι αυξάνει προσωρινά τη ροή του αίματος στο πέος όταν είναι ήδη διεγερμένο.

Η σιλδεναφίλη, ή επίσης γνωστή με το εμπορικό της όνομα, Viagra, είναι ένα φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα

Πρέπει να περιμένει κανείς ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν προσπαθήσει να κάνει κάνει σεξ (30-60 λεπτά), να πάρει τη σωστή δόση και να είναι σεξουαλικός ενθουσιασμένος για να λειτουργήσει σωστά, αν και μπορούμε να το πάρουμε έως και τέσσερις ώρες πριν κάνουμε σεξ. Σημειωτέον, δεν αυξάνει την σεξουαλική ορμή ούτε επιθυμία μόνο τη σωματική στύση.

Δεν είναι το μόνο φάρμακο για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά είναι αναμφισβήτητα το πιο γνωστό

Αλλά τι γίνεται αν το λάβει γυναίκα; Τι συμβαίνει τότε;

Λοιπόν – έχοντας κατά νου ότι το βιάγκρα δεν είναι κατάλληλο για γυναίκες και έχει άδεια χρήσης μόνο για άνδρες – οι ειδικοί δεν είναι πεπεισμένοι ότι θα κάνει ο,τιδήποτε για να βελτιώσει τη σεξουαλική απόδοση των γυναικών.

Ο ιστότοπος του NHS (Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας) αναφέρει: «Οι γυναίκες μπορούν να πάρουν σιλδεναφίλη για πνευμονική υπέρταση».

Αυτό είναι ένα όφελος που παρατηρείται στους άντρες επίσης.

Το φάρμακο λειτουργεί μειώνοντας την υψηλή αρτηριακή πίεση στα αγγεία γύρω από τους πνεύμονες, αυξάνοντας την παροχή αίματος και μειώνοντας την πίεση στην καρδιά.

Αλλά, προσθέτει: «Δεν υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η σιλδεναφίλη λειτουργεί για γυναίκες με σεξουαλικά προβλήματα».

Το NHS αναφέρει επίσης ότι το χάπι δεν επηρεάζει κανένα είδος αντισύλληψης και δεν μειώνει τη γονιμότητα ούτε στις γυναίκες ούτε στους άνδρες.

Το Lloyds Pharmacy καταρρίπτει επίσης τη θεωρία ότι το βιάγκρα αυξάνει τη ροή του αίματος στα γυναικεία γεννητικά όργανα, καθώς επίσης και τη λίπανση και βοηθά στον οργασμό, επισημαίνοντας ότι οι ιατρικές δοκιμές δεν έχουν καταλήξει σε κανένα πειστικό στοιχείο που να το υποστηρίζει.

Το φαρμακείο επισημαίνει επίσης ότι μπορεί να έχει παρενέργειες και να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, επομένως ίσως να μην είναι ασφαλές για λήψη.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επίσης δεν έχει εγκρίνει το βιάγκρα για γυναικεία χρήση.

Ενώ ο αμερικανικός ιστότοπος Healthline επεσήμανε ότι ορισμένες γυναίκες που παλεύουν με τη σεξουαλική διέγερση ωφελήθηκαν από τη λήψη του χαπιού, σε ορισμένες ιατρικές μελέτες, σ′ εκείνες των οποίων το πρόβλημα με τη σεξουαλική διέγερση συνδέεται με νευρολογικά ή αγγειακά προβλήματα, αυτό δεν συνέβη.

Όπως εξηγεί ο συγκεκριμένος ιστότοπος, υπάρχουν πολλοί, και περίπλοκοι λόγοι για χαμηλή σεξουαλική ορμή στις γυναίκες.

Υπάρχουν επίσης λίγα δεδομένα για το πόσο ασφαλές είναι πραγματικά για τις γυναίκες να παίρνουν βιάγκρα μακροπρόθεσμα. Ορισμένες παρενέργειες από πρώιμες έρευνες υποδηλώνουν ότι μπορεί να υποφέρουν από πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση, έξαψη, οπτικές διαταραχές, δυσπεψία και αίσθημα παλμών. Επομένως, είναι σημαντικό να μιλήσουμε με το γιατρό μας πριν λάβουμε οποιοδήποτε τέτοιο χάπι αν είμαστε γυναίκα.

Δεν υπάρχει «βιάγκρα για γυναίκες», αν και υπάρχουν φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία της χαμηλής γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας.

Ο δρ Ζήνων Ανδρέου, από το Superdrug’s Online Doctor, τονίζει: «Η χρήση του βιάγκρα στις γυναίκες δεν έχει μελετηθεί ποτέ σωστά.. «Ως εκ τούτου, είναι άγνωστο εάν είναι ασφαλές (να το λάβουμε) ή ακόμη και αν (η λήψη του) έχει κάποια οφέλη για τις γυναίκες».