ΔΙΕΘΝΕΣ
05/04/2019 07:10 EEST

Δίκτυα 5G: Στην κούρσα και η Νότια Κορέα με αντιπάλους ΗΠΑ - Κίνα

O αδυσώπητος εμπορικός πόλεμος για την τεχνολογία πέμπτης γενιάς στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

JUNG YEON-JE via Getty Images
Tεχνικοί της εταιρείας KT εγκαθιστούν στη Νότια Κορέα κεραίες για ασύρματο δίκτυο 5G στις 3 Απριλίου 2019.

Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Νότιας Κορέας και η κορυφαία αμερικανική εταιρία τηλεπικοινωνιών Verizon Communications ανακοίνωσαν (4 Απριλίου 2019) ότι θέτουν σε εφαρμογή εμπορικά σχέδια, με στόχο να προσφέρουν υπηρεσίες 5G.

Πρακτικά, επιταχύνουν τα αρχικά τους χρονοδιαγράμματα, καθώς σπεύδουν να λάβουν θέσεις στην κούρσα για την ανάπτυξη της τελευταίας ασύρματης τεχνολογίας.

Η SK Telecom και δύο μικρότεροι πάροχοι δικτύων είχαν προγραμματίσει να εγκαινιάσουν τις υπηρεσίες 5G στη Νότια Κορέα την Παρασκευή 6 Απριλίου, με το νέο smartphone της Samsung Electronics Galaxy S10.

Η Verizon επρόκειτο να ενεργοποιήσει τη νέα τεχνολογία στο Σικάγο και στη Μινεάπολη στις 11 Απριλίου. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε, ότι οι πελάτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το 5G στην συσκευή Z3 της Motorola και στην συσκευή «Moto Mod», που προσαρμόζεται με μαγνήτη πάνω στο συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο.

JUNG YEON-JE via Getty Images
Εικόνα από τις δοκιμές τεχνολογίας 5G στη Νότια Κορέα, στις 2 Απριλίου 2019.

 Χώρες όπως η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ιαπωνία ανταγωνίζονται στην αγορά των δικτύων 5G, ελπίζοντας ότι η τεχνολογία θα σηματοδοτήσει μεγάλη εξέλιξη σε τομείς όπως οι «έξυπνες πόλεις» (smart cities) και τα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Η τεχνολογία 5G μπορεί να προσφέρει 20 φορές υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων από τα δίκτυα 4G, καθώς και καλύτερη υποστήριξη για τεχνητή νοημοσύνη και εικονική πραγματικότητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προσφέρει 100 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα.

ED JONES via Getty Images

 Η Νότια Κορέα ισχυρίστηκε ότι είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε το 5G, αλλά αμφισβητήθηκε από τους Αμερικανούς αερομεταφορείς οι οποίοι λένε ότι ξεκίνησαν 5G, σε ορισμένες περιοχές, ήδη από πέρυσι.

Η αμερικανική AT & T Inc ανακοίνωσε ότι ήταν ο πρώτος πάροχος που ξεκίνησε ένα «εμπορικό και βασισμένο σε συγκεκριμένα πρότυπα» δίκτυο 5G τον Δεκέμβριο του 2018. Ωστόσο, η υπηρεσία δεν προσφέρεται ακόμη στα κινητά τηλέφωνα, παρά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία hot spots.

Η εκπρόσωπος της SK Telecom, Aϊριν Κιμ, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία είχε εσωτερικές διαβουλεύσεις και αποφάσισε να ξεκινήσει την υπηρεσία 5G νωρίς, καθώς είχε έτοιμα δίκτυα και πελάτες.

Οι πάροχοι της Νότιας Κορέας άρχισαν να προσφέρουν υπηρεσίες 5G στις 11 μ.μ. τοπική ώρα, την Τετάρτη 3 Απριλίου.

ASSOCIATED PRESS

 

Aστέρες της «σόουμπιζ» και πανάκριβα κινητά 5G 


Στη Νότια Κορέα, οι κατασκευαστές τηλεφώνων και smartphones επιστρατεύουν όλα τα μέσα για να προωθήσουν την πώληση υπηρεσιών και συσκευών 5G.

Η SK Telecom έκανε παρουσίαση με τους σταρ του συγκροτήματος K-pop και με έναν χρυσό ολυμπιονίκη ως πρώτους πελάτες της.

Ο μικρότερος αντίπαλος της, η KT Corp, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει φθηνότερα τις υπηρεσίες  5G, με απεριόριστο data και με τετραετή προγράμματα δόσεων για την αγορά συσκευών 5G.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ 5G ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Γιώργος Στεφανόπουλος: Η επανάσταση του 5G και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας

Η Samsung ήταν η πρώτη που αποκάλυψε ένα τηλέφωνο 5G τον Φεβρουάριο του 2019, το Galaxy S10 5G - και ένα smartphone με διπλή οθόνη αξίας 2.000 δολαρίων. Κίνηση που τοποθετεί τον εκ των κορυφαίων κατασκευαστών smartphone παγκοσμίως σε «pole position» στον αγώνα του 5G, λένε ορισμένοι αναλυτές.

Η LG Electronics Inc σχεδιάζει να κυκλοφορήσει smartphone 5G στη Νότια Κορέα, μέσα στον Απρίλιο του 2019.

Bloomberg via Getty Images

 

Ασφάλεια και κατασκοπεία


Ενώ οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων 5G που χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της κινεζικής Huawei Technologies Co Ltd έχουν εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα μεταξύ Ουάσιγκτον - Πεκίνου, οι νοτιοκορεατικές τηλεφωνικές εταιρείες προσπάθησαν να διαλύσουν προκαταβολικά κάθε ανησυχία.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε πρόβλημα ασφάλειας στη Νότια Κορέα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Park Jin-hyo, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών της SK Telecom.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για να εμποδίσει την υποκλοπή ή την πειρατεία σε δίκτυα 5G.

Μεταξύ των τριών φορέων της Νότιας Κορέας, η SK Telecom και η KT Corp δεν χρησιμοποιούν εξοπλισμό Huawei για 5G. Αντίθετα, ο μικρότερος μεταφορέας LG Uplus Corp χρησιμοποιεί τα εργαλεία της Huawei.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της SK Telecom δήλωσαν ότι είναι πιθανό να υπάρξει στο μέλλον ανοικτή δημοπρασία για κατασκευαστές εξοπλισμού δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της Huawei, εάν η Νότια Κορέα χρειάζεται περισσότερους σταθμούς βάσης για υψηλότερες συχνότητες. Η χώρα έχει ένα από τα κορυφαία ποσοστά διείσδυσης στην αγορά των smartphone παγκοσμίως.

πηγή: Reuters