6+2 λόγοι που θα σε πείσουν να γράψεις την προσωπική σου ιστορία

Να γιατί αξίζει να καταγράψεις την προσωπική σου ιστορία.
pressureUA via Getty Images

Μοιράζεσαι μικρά ή μεγαλύτερα στιγμιότυπα της ζωής σου την ώρα που ακριβώς συμβαίνουν μέσα από φωτογραφίες, tweets και status updates. Έχεις πλέον εξοικειωθεί με το να τοποθετείς μεθοδικά και περίτεχνα τις ψηφιακές ”ψηφίδες” που συνθέτουν την ηλεκτρονική σου αυτοπροσωπογραφία. Το διαδίκτυο μας παρέχει δεκάδες εναλλακτικές επιλογές για να καταγράψουμε το παρόν, δημιουργώντας έτσι μια γενιά εθισμένη σχεδόν στο ”τώρα”, στην ηδονή της στιγμής.

Τι θα έλεγες όμως να γυρίσεις για λίγο το βλέμμα σου στο παρελθόν και σε όλα όσα έδωσαν μορφή στο σημερινό σου εαυτό; Έχεις σκεφτεί ποτέ να καταγράψεις την προσωπική σου ιστορία; Αν όχι, ίσως ήρθε η στιγμή να το κάνεις.

Μια διαδικασία χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς.

Δεν είναι απαραίτητο να διανύεις τη μέση ή τρίτη ηλικία για να μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Δεν χρειάζεται να έχεις να καταθέσεις μία άκρως εντυπωσιακή ή ασυνήθιστη πορεία. Δεν είναι καν ανάγκη να έχεις ταλέντο στο γράψιμο. Το μοναδικό προαπαιτούμενο είναι να είσαι πρόθυμος να κοιτάξεις όχι μόνο προς τα πίσω, αλλά και βαθιά μέσα σου για να αναζητήσεις όλα όσα είσαι.

Να γιατί αξίζει να καταγράψεις την προσωπική σου ιστορία.

Αν το να αφηγηθείς την ιστορία της ζωής σου σε γοητεύει σαν ιδέα, αλλά διστάζεις, τα οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις από αυτή τη διαδικασία θα σε πείσουν να ξεκινήσεις να γράφεις.

· Βρίσκεις ξανά τον αληθινό σου εαυτό. Οι περισσότεροι είμαστε τόσο απορροφημένοι από τους ρόλους μας ως γονείς, σύζυγοι, εργαζόμενοι κλπ που ξεχνάμε ποιοι ήμασταν στ′ αλήθεια πριν υιοθετήσουμε αυτούς τους ρόλους. Το ταξίδι στην προσωπική σου ιστορία θα σε βοηθήσει να συνδεθείς με τον άνθρωπο που πραγματικά είσαι.

· Αποκτάς πρόσβαση στο νο1 εργαλείο για μια καλύτερη ζωή. Ο αναστοχασμός φέρνει την αυτογνωσία. Κι αυτή με τη σειρά της σε κάνει ικανότερο στο να απολαμβάνεις τη ζωή, να χτίζεις ουσιαστικές σχέσεις, να θέτεις στόχους και να τους πετυχαίνεις. Στην ουσία, γράφοντας την προσωπική σου ιστορία, ξαναγράφεις το μέλλον σου.

· Έχεις μια ευκαιρία να συμφιλιωθείς με το παρελθόν σου.Το να βάζεις σε λέξεις τις αναμνήσεις σου -ιδίως εκείνες που σε ”πονάνε” ακόμα- είναι άκρως θεραπευτικό. Οι ενοχές, οι απώλειες και τα απωθημένα ξεθωριάζουν με αποτέλεσμα να έχεις μια πιο υγιή συναισθηματική ζωή.

· Δεν θα νιώσεις ποτέ ξανά ότι βαριέσαι. Η συγγραφή της προσωπικής σου ιστορία είναι ένα συνεχιζόμενο project που θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου και θα σου δίνει μια αφορμή για δράση κάθε φορά που θα αναζητάς ένα ερέθισμα για να σε κινητοποιήσει.

· Θα γυμνάσεις τον εγκέφαλό σου. Το γράψιμο είναι μια διανοητικά απαιτητική διαδικασία που θα ασκήσει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και το λόγο σου και θα οξύνει την πνευματική σου διαύγεια.

· Θα απολαύσεις τη διαδικασία. Το να είσαι ταυτόχρονα ο ήρωας, αλλά και ο συγγραφέας της ιστορίας είναι απολαυστικότερο απ′ όσο φαντάζεσαι!

Επιπλέον, σε περίπτωση που επιλέξεις να μοιραστείς την ιστορία της ζωής σου με τους κοντινούς σου ανθρώπους:

· Θα ενδυναμώσεις τις σχέσεις σου. Με το να μοιράζεσαι προσωπικές πληροφορίες, επιτρέπεις στους δικούς σου ανθρώπους να σε γνωρίσουν καλύτερα και να δουν την πολυδιάστατη υπόστασή σου. Ως φυσικό επακόλουθο, οι σημαντικές σχέσεις στη ζωή σου θα γίνουν ακόμα ισχυρότερες.

· Η οικογένειά σου θα σε ευγνωμονεί. Σκέψου μέλη της οικογένειάς σου που δεν ζουν πια. Υπάρχουν πράγματα που εύχεσαι να τους είχες ρωτήσει; Πτυχές της ζωής τους για τις οποίες θα ήθελες να ξέρεις περισσότερα; Οι άνθρωποι που θα διαβάσουν την προσωπική σου ιστορία θα μάθουν πράγματα για σένα που δεν θα μπορούσαν σε καμία άλλη περίπτωση να γνωρίζουν.

Το ″Όλα όσα είμαι” είναι το λεύκωμα που σε βοηθά να αφηγηθείς την προσωπική σου ιστορία. Μέσα από ημιτελείς προτάσεις το λεύκωμα καθοδηγεί τον κάτοχό του βήμα - βήμα ώστε να κάνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας, μία συνολική ανασκόπηση της ζωής του από την παιδική ηλικία μέχρι και σήμερα, να θυμηθεί ξανά ευτυχισμένες στιγμές, σημαντικά γεγονότα και επιτεύγματα για τα οποία αισθάνεται υπερηφάνεια, αλλά και να καταγράψει τις βαθύτερες σκέψεις και επιθυμίες του.

Συγγραφέας: Όλγα Λυμπεροπούλου

Εικονογράφος: Χριστίνα Αβδίκου

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εντύποις.