72ο Φεστιβάλ Καννών: Η αφίσα - φόρος τιμής στην Ανιές Βαρντά

«Η σκηνοθέτης θα είναι η έμπνευση, το φως που θα οδηγήσει τη φετινή εκδοχή του φεστιβάλ».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών αποτίει φόρο τιμής στην Ανιές Βαρντά, με επίσημη αφίσα μια εικόνα της δημοφιλούς σκηνοθέτιδας από την πρώτη της ταινία «La Pointe Courte» που κυκλοφόρησε το 1955.

«Η Ανιές στo λαμπερό φως του ήλιου», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης στον ιστότοπο του φεστιβάλ. Και στη συνέχεια γράφει: «Στο δρόμο για την κορυφή/Οσο πιο ψηλά μπορούσε να πάει/σκαρφαλωμένη στους ώμους ενός απαθούς τεχνικού/Προσκολλημένη σε μια κάμερα η οποία μοιάζει να την απορροφά τελείως/ Μια νεαρή γυναίκα σε ηλικία 26 ετών που γυρίζει την πρώτη της ταινία».

«Είναι Αύγουστος του 1954: βρισκόμαστε στη γειτονιά Pointe Courte στην πόλη-λιμάνι Σέτε στη νότια Γαλλία. Κάτω από το φως του καλοκαιριού, η Σίλβια Μοντφορντ και ο Φιλίπ Νουαρέτ εξερευνούν την ”εύθραυστη αγάπη” τους, περικυκλωμένοι από ψαράδες που αγωνίζονται για τη ζωή τους, γυναίκες, παιδιά που παίζουν και περιπλανώμενες γάτες. Φυσικά σκηνικά, ελαφριά κάμερα και ”σφιχτό” μπάτζετ: με το La Pointe Courte, ο φωτογράφος του λαϊκού θεάτρου του Ζαν Βιλάρ ανοίγει το δρόμο για ένα νέο σινεμά, στο οποίο εκείνη θα παραμείνει η μοναδική σκηνοθέτιδα.

Όπως ένα μανιφέστο, αυτή η στατική φωτογραφία από το πλατό συνοψίζει όλα όσα είναι η Ανιές Βαρντά: το πάθος, την αυτοπεποίθηση, την αταξία. Τα υλικά μιας ελεύθερης καλλιτέχνιδας, η οποία σχηματίζει μια συνταγή που ποτέ δεν σταμάτησε να βελτιώνει. Τα 65 της χρόνια δημιουργικότητας και πειραματισμού, σχεδόν αντιστοιχούν στην ηλικία του Φεστιβάλ Καννών, το οποίο κάθε χρόνο γιορτάζει τις εικόνες που αποκαλύπτουν, τολμούν, εξελλίσονται και τις θυμόμαστε

Αβάν- γκαρντ αλλά δημοφιλείς, οικίες αλλά παγκόσμιες, οι ταινίες της Βαρντά άνοιξαν το δρόμο στο σινεμά. Η Βαρντά θα είναι η έμπνευση, το φως που θα οδηγήσει την 72η εκδοχή του φεστιβάλ», γράφει η ανακοίνωση.

Η Ανιές Βαρντά πέθανε στις 29 Μαρτίου σε ηλικία 90 ετών στο σπίτι της στο Παρίσι.

Το Φεστιβάλ Καννών 2019, θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 25 Μαίου.

Popular in the Community