Α. Τσίπρας για Τέμπη: Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί - Τί απαντά ο Γ. Οικονόμου

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Την πρόθεσή του να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στο δελτίο ειδήσεων του Mega.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη από την τραγωδία στα Τέμπη και ερωτηθείς για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη. Την ανέλαβα και την αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτήν όμως που μου αναλογεί».

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε «ευθύνη» σε «κρίσιμες στιγμές» για «υποθέσεις μάλιστα που δεν αφορούσαν τα δικά τους πεπραγμένα». «Το 2015 ανέλαβα την ευθύνη να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής ότι έκανα κωλοτούμπα. Αργότερα ανέλαβα την ευθύνη για να κάνω αυτό που θεωρούσα πατριωτικό συμφέρον για τη χώρα και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής για τη συμφωνία των Πρεσπών . Ανέλαβα την ευθύνη και σε τραγωδίες που και ’γώ έζησα με απώλειες ανθρώπινης ζωής που δεν είχαν όμως ανθρωπογενή αίτια, φυσικές καταστροφές αλλά βρέθηκα σε ευθύνη και την ανέλαβα”, είπε, αντιπαραβάλλοντας ότι στα Τέμπη είχαμε “ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί».

«Είναι αδιανόητο, Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.Επί 12 λεπτά δύο τρένα κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση, στην ίδια γραμμή ενώ υπάρχει διπλή γραμμή», πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως η «διαπίστωση» του μέσου πολίτη είναι ότι το «κράτος το οποίο έχει στηθεί με τον τρόπο που στήθηκε δεν προσφέρει τη στοιχειώδη ασφάλεια στον Έλληνα πολίτη».

«Εμείς κυβερνήσαμε τέσσερα χρόνια, από τα πιο δύσκολα με τα μνημόνια. Αυτό το κράτος το αναξιοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό, το αναποτελεσματικό δεν το φτιάξαμε εμείς. Έχουμε όμως την ευθύνη να το διορθώσουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς για την δικαστική διερεύνηση όσων συνέβησαν στην τραγωδία των Τεμπών και σχετικά με το αν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Ντογιάκο ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά πως «στον κ. Ντογιάκο είχα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Με το θέμα των υποκλοπών είχα πάει στο γραφείο του και τότε και με είχε διαβεβαιώσει ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να φανεί η αλήθεια. Ωστόσο έκανε ότι μπορούσε για να μην φανεί η αλήθεια».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο γιος του κ. Ντογιάκου ήταν μετακλητός υπάλληλος του Κώστα Αχ. Καραμανλή, του υπουργού Μεταφορών την μέρα της τραγωδίας στα Τέμπη, για να καταλήξει πως «αν εγώ ήμουν ο κ. Ντογιάκος θα είχα παραιτηθεί».

Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα σχετικά με ανακρίβειες ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις του, όπως για παράδειγμα γιατί στο Μάτι ο κ. Τσίπρας (τότε πρωθυπουργός) μιλούσε για διαχρονικές ευθύνες και γιατί ο τότε αρμόδιος υπουργός δεν είχε παραιτηθεί και στη συνέχεια βρισκόταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως στην περίπτωση του Ματιού είχαμε μια φυσική καταστροφή, η οποία διογκώθηκε λόγω του προβληματικού κράτους, ενώ στην περίπτωση των Τεμπών μιλάμε για μια τραγωδία που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί και όλα όσα συνέβησαν, συνέβησαν λόγω των παθογενειών του ελληνικού κράτους.

Αναφορικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην τραγωδία του Ματιού, Νίκο Τόσκα, είπε πως διαχειρίστηκε την τραγωδία και στη συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ από την άλλη πλευρά ο υπουργός Μεταφορών στην τραγωδία των Τεμπών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, μετά το δυστύχημα παραιτήθηκε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ να πέφτει και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ανεβαίνει είπε: «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την εκλογές είναι πολύ ρεαλιστικός».

Στην ερώτηση τι θα κάνει σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να απαντήσει λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις εκλογές για να πάρει τη νίκη. «Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από το αν ο Τσίπρας θα δικαιωθεί. Αυτό που μετράει είναι το αν η χώρα θα πάει μπροστά» είπε.

Σε ερώτηση για τον Πάυλο Πολάκη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, στο οποίο δεν αποφασίζει μόνο ο αρχηγός. «Εγώ παρέπεμψα τον κ. Πολάκη στο αρμόδιο όργανο του κόμματος» είπε, ωστόσο εξήγησε πως -λόγω της τραγωδίας- αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή.

Σε ερώτηση για το αν το ενδεχόμενο συνεργασίας την επόμενη των εκλογών, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανοίξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και μάλιστα με διαφορά».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Γ. Οικονόμου: Μεγάλα κενά λόγια περί ευθύνης

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ως εξής την συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο MEGA:

«Οι πολίτες θα περίμεναν σήμερα από τον κ. Τσίπρα που έχει κυβερνήσει, εκτός από κριτική να προβεί με γενναιότητα και εντιμότητα στη δέουσα και απαιτούμενη από το βάρος των περιστάσεων αυτοκριτική. Αντίθετα επέλεξε, για μια ακόμη φορά, να κινηθεί στο μονοπάτι του χθες επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του κ. Σπίρτζη:

Μεγάλα κενά λόγια περί ευθύνης -με την οποία είπε ότι δεν έχει τσακωθεί- αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση για τις 7 παρατάσεις – καθυστερήσεις της επίμαχης σύμβασης στη διάρκεια της θητείας του.

Εμφάνισε στοιχεία για ένα ποσοστό δήθεν ολοκλήρωσης 68% συγχέοντας είτε σκόπιμα είτε από άγνοια πληρωμές με συστήματα που δήθεν λειτουργούσαν, όταν είναι γνωστό ότι μέχρι το 2017 είχε παραδοθεί μόλις το 32% του φυσικού αντικειμένου, μεγάλο μέρος του οποίου στη συνέχεια έπρεπε να αντικατασταθεί. Ενώ από εκεί και μέχρι το 2019 απολύτως τίποτα.

Παρότι επιχείρησε μια βουτιά πολλές δεκαετίες πίσω για να μιλήσει για το κράτος, δεν είπε ούτε κουβέντα για την ανάγκη αξιολόγησης στο δημόσιο και την επιβεβλημένη ρήξη με λογικές ασυδοσίας και παλαιοσυνδικαλισμού, που επιχειρούν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος δέσμιο των χειρότερων εποχών του.

Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες χωρίς υποκρισία και υπεκφυγές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή