Η κλοπή της χρονιάς: Αδέλφια απόφοιτοι του ΜΙΤ έκλεψαν 25 εκατ. δολάρια σε 12 δευτερόλεπτα

Τα αδέρφια, με σπουδές μαθηματικών και πληροφορικής στο ΜΙΤ, συνελήφθησαν στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη - Πώς σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επίθεση
Indie Studios LLC via Getty Images

Δύο αδέρφια που σπούδασαν στο MIT - ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια των ΗΠΑ - κατηγορήθηκαν ότι έκλεψαν 25 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα Ethereum σε μόλις 12 δευτερόλεπτα.

Ο Anton Peraire-Bueno, 24 ετών, και ο James Peraire-Bueno, 28, κατηγορούνται για απάτη μέσω εμβάσματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε ότι η υποτιθέμενη ληστεία ήταν η πρώτη του είδους της, αναφέρει το BBC.

Οι εισαγγελείς λένε της ότι οι δύο, οι οποίοι φέρεται να έχουν σπουδάσει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), διέπραξαν το έγκλημα τον Απρίλιο του 2023.

«Οι αδερφοί Peraire-Bueno έκλεψαν 25 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα Ethereum μέσω ενός εξελιγμένου, τεχνολογικού συστήματος αιχμής που τους πήρε μήνες για να σχεδιάσουν και να εκτελεστούν σε δευτερόλεπτα», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Lisa Monaco.

Πρόσθεσε ότι πράκτορες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην αποκάλυψη «του πρώτου συστήματος απάτης και ξεπλύματος χρήματος στο είδος του».

Οι εισαγγελείς λένε ότι οι δύο χρησιμοποίησαν εξειδικευμένες δεξιότητες που έμαθαν σε «ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια στον κόσμο» για να εκμεταλλευτούν τη διαδικασία επικύρωσης συναλλαγών του Ethereum.

Τα αδέρφια σπούδασαν μαθηματικά και επιστήμη των υπολογιστών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι δύο παρακολούθησαν το MIT, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

«Το σχέδιο των κατηγορουμένων θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ακεραιότητα του blockchain», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Ντάμιαν Ουίλιαμς σε δήλωση την Τετάρτη, αναφερόμενος στο δημόσιο βιβλίο που καταγράφει τις κρυπτογραφικές πληρωμές.

Τα αδέρφια φέρεται να έκλεψαν από εμπόρους Ethereum αποκτώντας δόλια πρόσβαση σε εκκρεμείς ιδιωτικές συναλλαγές και στη συνέχεια αλλάζοντας τις συναλλαγές για να αποκτήσουν τα κρυπτονομίσματα των θυμάτων τους.

Η διαδικασία, την οποία οι ερευνητές λένε ότι έχουν ονομάσει «Exploit», εκτελέστηκε σε λίγα δευτερόλεπτα. Όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν εκπρόσωπο του Ethereum, οι αξιωματούχοι λένε ότι τα αδέρφια αρνήθηκαν να επιστρέψουν τα κεφάλαια και έλαβαν μέτρα για να ξεπλύνουν και να κρύψουν τα κλεμμένα κέρδη.

Οι εισαγγελείς σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια «νέα» μορφή απάτης υπόκειται σε ποινικές διώξεις.

Καθένας από αυτούς αντιμετωπίζει περισσότερα από 20 χρόνια φυλάκιση εάν αποδειχθεί ότι είναι ένοχοι.

Δημοφιλή