ΔΙΕΘΝΕΣ
20/07/2021 15:14 EEST | Updated 20/07/2021 15:28 EEST

Αυστραλία: Απόδραση από τον 4ο όροφο ξενοδοχείου καραντίνας με σκοινί από σεντόνια

Σε lockdown σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Αστυνομία Δυτικής Αυστραλίας

Ενας άνδρας στο Πέρθ της Αυστραλίας απέδρασε από την υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχείο ρίχνοντας ένα αυτοσχέδιο σκοινί από σεντόνια από παράθυρο του τέταρτου ορόφου.

Αφού έφθασε στην πόλη στις δυτικές ακτές της χώρας με εσωτερική πτήση από το Μπρισμπέιν, η αίτησή του για είσοδο απορρίφθηκε βάσει των αυστηρών κανόνων εισόδου στην πολιτεία που στόχο έχουν να μην εισέλθει ο κορονοϊός εκεί από άλλη περιοχή της χώρας.

Ο άνδρας ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτεία εντός 48 ωρών και μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο για προσωρινή καραντίνα, αλλά λίγο πριν τη 01.00 σήμερα το πρωί (20.00 ώρα Ελλάδας χθες) «βγήκε από παράθυρο του τέταρτου ορόφου χρησιμοποιώντας ένα σκοινί από σεντόνια και έφυγε από την περιοχή», ανέφερε η αστυνομία της Δυτικής Αυστραλίας σε ανάρτηση στο Facebook.

Οι αρχές ανάρτησαν και φωτογραφίες από το αυτοσχέδιο σκοινί να κρέμεται από παράθυρο του τελευταίου ορόφου και να φθάνει στο επίπεδο του δρόμου.

Η αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα σε άλλο σημείο της πόλης περίπου 8 ώρες αργότερα και τον κατηγόρησε για μη συμμόρφωση με οδηγίες και υποβολή «ψευδών/παραπλανητικών πληροφοριών». Οι αρχές δεν αποκάλυψαν την ταυτότητα του αλλά είπαν ότι ήταν 39 ετών και είχε βγει αρνητικός τεστ κορονοϊού, ούτε έδωσαν κάποιο λόγο για τις ενέργειές του.

Σε lockdown 13 εκατ. άνθρωποι

Δύο από τις έξι πολιτείες στην Αυστραλία βρίσκονται σε lockdown, καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού εξαπλώνεται, με την πολιτεία Βικτόρια να παρατείνει το lockdown για επτά ημέρες και τη Νότια Αυστραλία να ανακοινώνει ένα lockdown διάρκειας μιας εβδομάδας, ενώ το Σίδνεϊ βρίσκεται σε lockdown πέντε εβδομάδων.

Αυτό σημαίνει ότι 13 εκατ. άνθρωποι - πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας - βρίσκεται υπό εντολή «παραμονής στο σπίτι.

Η πιο πολυπληθής πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία που έχει πρωτεύουσα το Σίδνεϊ, μάχεται κατά του μεγαλύτερου ξεσπάσματος της COVID-19, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης να ξεπερνάει τα 1.400 κρούσματα.

Οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας ανέφεραν σήμερα μία μικρή μείωση, με την πολιτεία να βρίσκεται στην τέταρτη εβδομάδα εφαρμογής του lockdown.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε σήμερα 78 κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 τοπικής μετάδοσης, έναντι 98 κρουσμάτων την προηγούμενη ημέρα.

Anadolu Agency via Getty Images

«Βλέπουμε περισσότερες νοσηλείες στα νοσοκομεία, περισσότερες εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας, περισσότερους ανθρώπους στους αναπνευστήρες», δήλωσε σήμερα στο Σίδνεϊ η Κέρι Τσαντ, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας στη Νέα Νότια Ουαλία, κάνοντας αναφορά στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τουλάχιστον 21 από τα νέα κρούσματα αφορούσαν άτομα που είχαν επαφή με την κοινότητα αφού είχαν μολυνθεί, ενώ σύμφωνα με τις αρχές, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να μηδενιστεί, ώστε να γίνει άρση των περιορισμών του lockdown.

James D. Morgan via Getty Images

Το πενθήμερο lockdown στη Βικτόρια είχε προγραμματιστεί για να τερματιστεί σήμερα το βράδυ, αλλά σύμφωνα με τις αρχές είναι αναγκαίο να παραταθεί για επτά ημέρες.

«Υπάρχουν συρροές μετάδοσης που δεν έχουν ακόμη περιοριστεί, άλλες τις οποίες δε γνωρίζουμε, και αν ανοίξουμε θα δούμε πόσο γρήγορα αυτό μεταδίδεται, θα δούμε πόσο δύσκολο μπορεί να γίνει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε σήμερα στη Μελβούρνη, ο πρωθυπουργός της πολιτείας Βικτόρια Ντάνιελ Άντριους.

James D. Morgan via Getty Images

«Η ταχύτητα με την οποία αυτό έχει μεταδοθεί μέσα στην κοινότητα της πολιτείας Βικτόρια επιβεβαιώνει ότι πράξαμε το σωστό με το lockdown, ενώ επίσης είναι λυπηρή η επιβεβαίωση ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εννέα περιστατικά μόλυνσης αναφέρθηκαν στη Βικτόρια, έναντι 13 περιστατικών μόλυνσης την προηγούμενη ημέρα, ακολουθώντας την πτωτική τάση του συνολικού αριθμού των μολύνσεων, σε περισσότερες από 80. Από τα νέα κρούσματα, όλα εκτός από ένα συνδέθηκε στο ξέσπασμα της τρέχουσας περιόδου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Οι περιοχές που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό στη Βικτόρια έχουν αυξηθεί σε περισσότερες από 300, από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά μόλυνσης πριν από μία εβδομάδα, ενώ συνδέθηκαν με μία ομάδα μεταφορέων επίπλων από το Σίδνεϊ που είχε μολυνθεί.

Η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας εισήλθε σε ένα επταήμερο lockdown μετά τον εντοπισμό νέων περιστατικών μόλυνσης από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Οι αρχές έχουν μέχρι τώρα εντοπίσει πέντε περιστατικά μόλυνσης που σχετίζονται με αυτή την εστία.

James D. Morgan via Getty Images

Η Αυστραλία έχει καταγράψει πολύ λιγότερα κρούσματα και θανάτους λόγω κορονοϊού σε σχέση με πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες εν μέρει επειδή έκλεισε εθνικά και εσωτερικά σύνορα και επέβαλε υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για όποιον φθάνει από το εξωτερικό ή ―σε περιόδους έξαρσης― από άλλη πολιτεία.

Η πολιτική αυτή, ωστόσο, έχει οδηγήσει σε περιστατικά απόδρασης, όπως η περίπτωση μιας γυναίκας που κατηγορείται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα κατέβηκε δυο μπαλκόνια και έσπασε κλωτσώντας μια πόρτα για να δραπετεύσει από την καραντίνα στο Κερνς, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)