ΔΙΕΘΝΕΣ
20/07/2021 12:16 EEST | Updated 20/07/2021 12:44 EEST

Γιατί ξαφνικά τα διάσημα παγωτά Ben & Jerry's άνοιξαν «πόλεμο» με το Ισραήλ

Σταματά την πώληση παγωτών στα κατεχόμενα εδάφη.

Ronen Zvulun via Reuters

Το Ισραήλ προειδοποίησε τον κολοσσό καταναλωτικών αγαθών Unilever την Τρίτη για «σοβαρές συνέπειες» από απόφαση της θυγατρικής Ben & Jerry’s να σταματήσει την πώληση των διάσημων παγωτών της σε κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη και προέτρεψε τα κράτη των ΗΠΑ να επιβάλει νόμους κατά του μποϊκοτάζ.

Η ανακοίνωση της Ben & Jerry’s τη Δευτέρα έδωσε συνέχεια στη φιλο-παλαιστινιακή πίεση που ασκεί η εταιρεία από το Βερμόντ των ΗΠΑ αναφορικά με τις δραστηριότητές της στο Ισραήλ και τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη, μέσω συνεργάτη αδειούχου από το 1987.

Ronen Zvulun via Reuters

Η Ben & Jerry’s είπε ότι δεν θα ανανεώσει την άδεια όταν λήξει στο τέλος του επόμενου έτους. Είπε ότι θα παραμείνει στο Ισραήλ υπό διαφορετικό καθεστώς, χωρίς πωλήσεις στη Δυτική Οχθη, μεταξύ περιοχών όπου οι Παλαιστίνιοι ζητούν κρατική υπόσταση. 

Οι περισσότερες παγκόσμιες δυνάμεις θεωρούν τους οικισμούς του Ισραήλ παράνομους. 

Newscast via Getty Images

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, είπε ότι μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Unilever, Αλαν Τζόουπ, σχετικά με το «σκανδαλώδες μέτρο κατά του Ισραήλ» από την εταιρεία με τα παγωτά.

«Από τη σκοπιά του Ισραήλ, αυτή η δράση έχει σοβαρές συνέπειες, νόμιμες και άλλες, και θα κινηθεί επιθετικά εναντίον οποιουδήποτε μέτρου μποϊκοτάζ που στοχεύει πολίτες», διεμήνυσε ο Μπενέτ στον Τζόουπ, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.

Ο Χίλαντ Ερντάν, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι είχε κοινοποιήσει την απόφαση της Ben & Jerry’s με επιστολή σε 35 κυβερνήτες των ΗΠΑ, των οποίων οι Πολιτείες νομοθέτησαν κατά του μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Cindy Ord via Getty Images

«Πρέπει να αναληφθεί ταχεία και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση τέτοιων διακρίσεων και αντισημιτικών ενεργειών», ανέφερε η επιστολή, την οποία δημοσίευσε ο ίδιος στο twitter, παραλληλίζοντας την υπόθεση με την ανακοίνωση της Airbnb το 2018 για κατάργηση της ενοικίασης ακινήτων στις επίμαχες περιοχές.

Η Airbnb ανακάλεσε αυτήν την απόφαση το 2019 μετά από νομικές προκλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είπε ότι θα δωρίσει τα κέρδη από τις κρατήσεις στους οικισμούς για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν την ανακοίνωση του Ben & Jerry. Θέλουν τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας για ένα μελλοντικό κράτος. Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την Ιερουσαλήμ την πρωτεύουσα - μια κατάσταση που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.