ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2019 19:17 EEST

Αυστρία: Ο Κουρτς απαγορεύεται να μιλά για ανάμιξη των Σοσιαλδημοκρατών στην «Υπόθεση Ίμπιζα»

Η «Υπόθεση Ίμπιζα» ήταν η αφορμή της παραίτησης του Στράχε.

Leonhard Foeger / Reuters

Νομική ήττα του πρώην ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, αποτελεί η σημερινή απόφαση του Εμποροδικείου Βιέννης, με την οποία του απαγορεύεται ρητά να διατυπώνει δημόσια τοποθετήσεις για δήθεν ανάμιξη των Αυστριακών σοσιαλδημοκρατών στη δημιουργία και δημοσιοποίηση του βίντεο της ”Υπόθεσης Ίμπιζα”.

Η ”Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, είχε οδηγήσει πριν ενάμιση μήνα, στην παραίτηση από όλα τα αξιώματα, του Αυστριακού αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού τους, που προκάλεσε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 29 Σεπτεμβρίου, στις οποίες θα οδηγήσει την Αυστρία η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρώτη γυναίκα καγκελάριο στην αυστριακή ιστορία.

Στην απόφασή του, το Εμποροδικείο Βιέννης, κάνοντας δεκτή σχετική προσφυγή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς στους οποίες προβαίνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε πολλές συνεντεύξεις του σε εφημερίδες.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, ο αμερόληπτος μέσος αναγνώστης, ”για παράδειγμα ο αναγνώστης της Kronen Zeitung” (σ.σ. της λαϊκίστικης, μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας) αποκομίζει από τις ενοχοποιητικές αυτές τοποθετήσεις (σ.σ. του Σεμπάστιαν Κουρτς) τη γενική εντύπωση ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αναμφίβολα θα μπορούσε να εμπλέκεται στην δρομολόγηση και/ή στην παραγωγή και/ή στη διάδοση του βίντεο της ”Υπόθεσης Ίμπιζα”.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας, ο γενικός γραμματέας του Τόμας Ντρόζντα τόνιζε το απόγευμα πως «με αυτή την προσωρινή διαταγή αντισταθήκαμε επιτυχώς στν λασπολογία του Κουρτς και στον κουβά βρωμιάς του Λαϊκού Κόμματος».

Στο μεταξύ, κάποιος συμβιβασμός φέρεται να βρέθηκε σήμερα μεταξύ του Σεμπάστιαν Κουρτς και του δικηγόρου Γκάμπριελ Λάνσκι, ο οποίος επρόκειτο να μηνύσει τον πρώην καγκελάριο για δηλώσεις του Κουρτς σε βάρος του για υποτιθέμενη ανάμιξη του δικηγόρου στο βίντεο της ”Υπόθεσης Ίμπιζα”. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Γκάμπριελ Λάνσκι, σε μεταξύ τους συνομιλία, ο πρώην καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει τις δηλώσεις του για δήθεν ανάμιξη του δικηγορικού γραφείου τού Λάνσκι στην παραγωγή του διαβόητου βίντεο.

Σε σχέση με την ”Υπόθεση Ίμπιζα”, η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη διενεργεί έρευνα με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, σε βάρος του πρώην αντικαγκελάριου και πρώην αρχηγού του έως πρόσφατα συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Η έρευνα διενεργείται ήδη από τις 20 Μαΐου, τρεις ημέρες έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο της ”Υπόθεσης Ίμπιζα”, με τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις για διαφθορά και πολιτική συναλλαγή.

Υπενθυμίζεται, ότι στο βίντεο, που είχαν δημοσιοποιήσει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της, οικονομικά και επικοινωνιακά με την αγορά ΜΜΕ, στο Κόμμα των Ελευθέρων. Κατά την ανακοίνωση τής παραίτησής του μπροστά στις κάμερες και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να ”εξηγήσει” την ”καταστροφική” εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο.

Ταυτόχρονα, εκτόξευσε κατηγορίες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς διάφορες κατευθύνσεις για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε ”ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη”.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)