Αυτή θα είναι η διαδικασία για να ταξιδεύουμε αεροπορικώς

Η Διεθνής Eνωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) αποκάλυψε λεπτομέρειες για την επανεκκίνηση επιβατικών πτήσεων, εν μέσω της κρίσης COVID-19.
ASSOCIATED PRESS

Τα αεροπλάνα αρχίζουν και πάλι, σιγά σιγά, να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον: στον αέρα, από το έδαφος όπου ήταν καθηλωμένα για δυόμιση μήνες.

Ομως, η επανεκκίνηση των επιβατικών πτήσεων γίνεται με προϋποθέσεις, και για τον λόγο αυτό η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), δημοσίευσε έναν χάρτη με οδηγίες για την επανεκκίνηση των αερομεταφορών, που περιγράφει την πρόταση της ΙΑΤΑ για την τοποθέτηση προσωρινών μέτρων βιοασφάλειας.

Τα κυριότερα σημεία του «οδικού χάρτη» περιλαμβάνουν:

 • Πριν από την πτήση, η IATA προβλέπει την ανάγκη οι κυβερνήσεις να συλλέγουν δεδομένα επιβατών πριν από το ταξίδι, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την υγεία, χρησιμοποιώντας καλά δοκιμασμένα κανάλια, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για προγράμματα eVisa ή ηλεκτρονικές εξουσιοδοτήσεις ταξιδιού.

Στο αεροδρόμιο αναχώρησης, η IATA προβλέπει:

 • Η πρόσβαση στο κτίριο του τερματικού σταθμού πρέπει να περιορίζεται στους εργαζομένους στο αεροδρόμιο / αεροπορικές εταιρείες και στους ταξιδιώτες (με εξαιρέσεις για όσους συνοδεύουν επιβάτες με αναπηρία ή ασυνόδευτους ανηλίκους)

  Έλεγχο θερμοκρασίας από εκπαιδευμένο προσωπικό στα σημεία εισόδου στο κτίριο του τερματικού σταθμού

 • Φυσική απόσταση σε όλες τις διαδικασίες επιβατών, συμπεριλαμβανομένων των ουρών αναμονής

 • Χρήση καλυμμάτων προσώπου για επιβάτες και μάσκες για το προσωπικό σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς.

 • Επιλογές αυτοεξυπηρέτησης για check-in, που χρησιμοποιούνται από τους επιβάτες, όσο το δυνατόν περισσότερο για τη μείωση των σημείων επαφής και των ουρών αναμονής. Αυτό περιλαμβάνει απομακρυσμένο check-in (ηλεκτρονικές / εγχώριες τυπωμένες κάρτες επιβίβασης), αυτόματες παραδόσεις αποσκευών (με ετικέτες τυπωμένες στο σπίτι) και αυτοεπιβίβαση.

 • Η επιβίβαση θα πρέπει να γίνεται από επανασχεδιασμένες πύλες, με προτεραιότητες επιβίβασης για μείωση της συμφόρησης και περιορισμούς χειραποσκευών.

  Καθαρισμός και απολύμανση χώρων και διαθεσιμότητα απολυμαντικών χεριών.

Κατά την πτήση, η IATA προβλέπει:

 • Απαιτούνται καλύμματα προσώπου για όλους τους επιβάτες και μη χειρουργικές μάσκες για το πλήρωμα.

 • Απλοποιημένη υπηρεσία καμπίνας και προσυσκευασμένη τροφοδοσία για τη μείωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ επιβατών και πληρώματος.

 • Μειωμένη συγκέντρωση επιβατών στην καμπίνα, για παράδειγμα απαγορεύοντας οι ουρές αναμονής για τουαλέτες.

 • Βελτιωμένος και συχνότερος βαθύς καθαρισμός της καμπίνας.

Στο αεροδρόμιο άφιξης, η IATA προβλέπει:

 • Ελεγχο θερμοκρασίας από εκπαιδευμένο προσωπικό, εάν απαιτείται από τις αρχές.

 • Αυτοματοποιημένες διαδικασίες για τον τελωνειακό έλεγχο και τον έλεγχο των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κινητών εφαρμογών και βιομετρικών τεχνολογιών.

 • Ταχεία διεκπεραίωση και ανάκτηση αποσκευών για τη διευκόλυνση της κοινωνικής απόστασης μειώνοντας τη συμφόρηση και την ουρά.

Επίσης, η IATA θα υποστηρίξει την ανάπτυξη διαβατηρίων ασυλίας για να διαχωρίσει τους ταξιδιώτες χωρίς κίνδυνο, όταν αυτά υποστηρίζονται από την ιατρική επιστήμη και αναγνωρίζονται από τις κυβερνήσεις.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα