Αυτοδυναμία ακόμα και με... 170 έδρες βλέπουν στη ΝΔ

Αυτοδυναμία ακόμα και με... 170 έδρες βλέπουν στη ΝΔ
Nikos Libertas / SOOC

Τη βεβαιότητά τους ότι η ΝΔ κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας εκφράζουν τα στελέχη της ΝΔ με βάση και τα ευρήματα των δυο τελευταίων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας (Pulse και Public Issue) και καταγράφουν σταθερό προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερμηνεύοντας τα ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα τους, τα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι η δυναμική αυτή είναι ανεξάρτητη πλέον από τον χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών, και αφορά από τη μια στο άνοιγμα - έστω και οριακό - της ψαλίδας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη, στην υπέροχη του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις συγκριτικές ποιοτικές ερωτήσεις που τους αφορούν.

Με βάση αυτό το σκεπτικό στην οδό Πειραιώς είναι κοινή πεποίθηση ότι ο Πρωθυπουργός «παίζει απλώς με τον χρόνο των εκλογών και επιχειρεί να διαχειριστεί την ήττα του», από τη στιγμή όπου οι πολίτες θεωρούν προεξοφλημένη τη νίκη της ΝΔ.

Ειδικότερα, στη ΝΔ στέκονται στα ευρήματα της Public Issue και στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, όπου η εταιρία προβλέπει ότι αν στήνονταν την Κυριακή εθνικές κάλπες, η ΝΔ θα λάμβανε το 39% των ψήφων (αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 2%) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριζόταν μόλις στο 20% (από 21,5% που είχε στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας).

Η Public Issue μάλιστα επισημαίνει ότι «η διαφορά των 19 μονάδων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ιστορικά μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου από το 1974», ενώ εκτιμά ότι με το ποσοστό αυτό η ΝΔ μπορεί να διασφαλίσει έως και 170 έδρες, καθώς βάσει των προβλέψεών της η επόμενη βουλή θα είναι πεντακομματική.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της ΝΔ, την αυξητική τάση του ποσοστού της ΝΔ επιβεβαιώνει και η δημοσκόπηση της Pulse η οποία στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) διευρύνει τη διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ σε 10,5 ποσοστιαίες μονάδες (από 10% τον προηγούμενο μήνα).

Συγκεκριμένα εκτιμά ότι η ΝΔ θα λάμβανε σήμερα το 32% των ψήφων έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό που “δείχνει” και πάλι την αυτοδυναμία, καθώς στην εν λόγω μέτρηση το 7,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Κερδισμένοι θεωρούν στην οδό Πειραιώς ότι βγαίνουν και στα συγκριτικά μεγέθη που προκύπτουν - και στις δυο εταιρίες ερευνών - μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα και ειδικότερα στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.

Τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως καταλληλότερο το 32% των πολιτών (από 31%) και τον κ. Τσίπρα μόλις το 22% (από 23%), ενώ συντριπτικά είναι για το ΣΥΡΙΖΑ και τα αποτελέσματα στην παράσταση νίκης. Ανεξαρτήτως του κόμματος που ψηφίζει το 56% των πολιτών δηλώνουν βέβαιοι ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, με μόλις το 22% των ερωτηθέντων να προβλέπουν ότι θα είναι νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλή