ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2018 12:04 EEST

Αυτοί που κοιμούνται αργά κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν πρόωρα

DragonImages via Getty Images

Οι άνθρωποι που προτιμούν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να σηκωθούν το πρωί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, εξαετής μελέτη πάνω σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στη Μ. Βρετανία διαπίστωσε πως τα «νυχτοπούλια» είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Η Κρίστεν Κνούτσον, του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν στο Σικάγο, και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι αυτοί που έμεναν ξύπνιοι μέχρι πιο αργά είχαν υψηλότερους δείκτες διαβήτη και διαταραχών ψυχικής υγείας, ενώ ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ ή να χρησιμοποιούν ναρκωτικά και να μην αθλούνται ή κοιμούνται επαρκώς.

Το πρόβλημα πιθανώς να είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν «βιολογικό ρολόι» το οποίο δεν καταφέρνει να συμβαδίζει με το εξωτερικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με την Κνούτσον. «Δεν θα έπρεπε να αναγκάζονται να ξυπνήσουν για βάρδια στις 8 πμ. Κάντε τις βάρδιες να ταιριάζουν με τους χρονότυπους- σε κάποιους ταιριάζουν περισσότερο οι νυχτερινές βάρδιες».

Η Κνούτσον εκτιμά πως οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να σηκωθούν νωρίς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα «ρολόγια» τους να «ρυθμιστούν», διασφαλίζοντας πως εκτίθενται σε φως νωρίτερα το πρωί, αλλά όχι το βράδυ. Ακόμη, βοηθά πιθανότατα το να έχεις τακτική ρουτίνα και να μην αφήνονται δουλειές να γίνουν αργά την ημέρα.

Sponsored Post