Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων κατά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας: Πόσες γίνονται ανά χώρα

Σύμφωνα με έρευνα της Check Point Research.
Digital crime by an anonymous hacker
Digital crime by an anonymous hacker
Milan_Jovic via Getty Images

Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαπιστώνει έρευνα της Check Point Research, του τμήματος έρευνας της Check Point Software Technologies Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των λύσεων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είδαν αυξήσεις στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά 10% και 17% αντίστοιχα. Η CPR έχει επίσης παρατηρήσει μια αύξηση 16% στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης και μοιράζεται δεδομένα κυβερνοεπιθέσεων για χώρες, περιοχές του ΝΑΤΟ κ.α.

Η CPR πιστεύει ότι οι χάκερ επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας από κάθε άποψη.

  • Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 18% υψηλότερος από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης

  • Στην APAC (Ασία- Ειρηνικός), οι μέσες εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 16% υψηλότερες από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης

  • Στη Βόρεια Αμερική, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 14% υψηλότερος από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης

  • Στο Ισραήλ, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 14% υψηλότερος από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, κυρίως σε κυβερνητικούς/στρατιωτικούς τομείς

Η Check Point Research (CPR) συνεχίζει να παρατηρεί αύξηση του αριθμού των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία. Στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό ήταν 1.697, 39% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 17% από την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό ήταν 1.550, 22% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 10% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικότερα οι επιθέσεις παγκοσμίως

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μέσες εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 1.290, 16% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και 2% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Σε όλη τη μέχρι τώρα περίοδο της σύγκρουσης, ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός επιθέσεων αυξήθηκε κατά 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

  • Στην Αφρική, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 2.169, 7% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 1% από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το μέσο εβδομαδιαίο ποσοστό επιθέσεων αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

  • Στην APAC, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 1.803, 16% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 2% από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το μέσο εβδομαδιαίο ποσοστό επιθέσεων αυξήθηκε κατά 7% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

  • Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 1.101, 18% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 5% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός επιθέσεων αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

  • Στη Λατινική Αμερική, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 1.773, 13% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 6% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός επιθέσεων αυξήθηκε κατά 9% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

  • Στη Βόρεια Αμερική, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 957, 14% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 5% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός επιθέσεων αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

Όπως είπε ο Όμερ Ντεμπίνσκι, Data Group Manager στην Check Point Software, «φαίνεται ότι οι χάκερ αυξάνουν τις προσπάθειές τους για να επωφεληθούν από τη σύγκρουση. Η τάση είναι ορατή όχι μόνο στις δύο εμπλεκόμενες χώρες, αλλά παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουμε τον μέσο όρο εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα κατά 16% υψηλότερο από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης. Πιστεύω ότι οι χάκερ επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το μείζον αυτό θέμα και το ενδιαφέρον γύρω από τη σύγκρουση όπως μπορούν, καθώς προσπαθούν να στοχεύσουν οργανισμούς που καλύπτουν τόσο το δημόσιο, ίσως μια ΜΚΟ, μη κερδοσκοπική ή κρατική οντότητα, όσο και ιδιωτικούς τομείς».

Κυβερνοεπιθέσεις στις χώρες του ΝΑΤΟ

.
.
CPR

Κυβερνοεπιθέσεις ανά χώρα

.
.
CPR

Δημοφιλή