Αφαίρεση όρχεων για τον Yang Guang, το πανέμορφο πάντα του ζωολογικού κήπου του Εδιμβουργου

Αύξηση επισκεπτών και κερδών έχει φέρει ο Yang Guang και η Tian Tian στο ζωολογικό κήπο
David Moir / Reuters

Ο Yang Guang και η Tian Tian ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργο από το 2011. Το ζευγάρι των γιγαντιαίων πάντα είχε σταλεί στη Σκωτία από την Κίνα στο πλαίσιο μιας ειδικής συμφωνίας.

Τα δύό ζώα θα ζούσαν στη Σκωτία για διάστημα 10 ετών ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εκτροφής. Για κάθε χρόνο παραμονής τους στη Σκωτία, ο ζωολογικός κήπος πληρώνει 600.000 λίρες στο Πεκίνο αλλά όπως σημειώνει το BBC μόνο τον πρώτο χρόνο, οι επισκέψεις στον ζωολογικό κήπο διπλασιάστηκαν εξαιτίας των πάντα ενώ μέσα σε 10 χρόνια εκτιμάται πως το ρεκόρ επισκέψεων θα συνεισφέρει στην οικονομία της Σκωτίας περί τα 28εκατ λίρες.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο Yang Guang δεν είναι απλά ένα υπέροχο ζώο σε αιχμαλωσία αλλά και ένα «εμπορικό προϊόν» όπως τόσα και τόσα άγρια ζώα που βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους.

David Moir / Reuters
ASSOCIATED PRESS

Έτσι η είδηση πως ο Yang Guang παρουσίασε καρκίνο στους όρχεις και κρίθηκε αναγκαία η αφαίρεσή τους, δεν είναι διόλου τυχαίο πως απασχολεί εκτενώς τα μέσα ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ζωολογικός κήπος του Εδιμβούργου έκανε επίσημες ανακοινώσεις για την αφαίρεση των όρχεων του αρσενικού πάντα και ενημέρωσε πως το ζώο αναρρώνει.

Κρίθηκε δε απαραίτητο να διευκρινιστεί πως ο καρκίνος που παρουσίασε ο Yang Guang δεν είναι ο λόγος που επτά χρόνια συνεχών προσπαθειών δεν επετεύχθη ο ένας εκ των βασικών στόχων της παραμονής του στον ζωολογικό κήπο, που ήταν η γέννηση μικρών πάντα.

Οι προσπάθειες μάλιστα είχαν διακοπεί ήδη από τις αρχές του έτους. Τότε οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου είχαν δηλώσει πως ήθελαν να κάνουν βελτιώσεις στις συνθήκες αιχμαλωσίας των δύο γιγαντιαίων πάντα και θα απαιτείτο χρόνος προκειμένου να αναλυθούν συγκεκριμένα δεδομένα και παράγοντες πριν γίνει μια νέα προσπάθεια.

Russell Cheyne / Reuters

Σύμφωνα με τον Darren McGarry, υπεύθυνο του ζωολογικού κήπου, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις εμ τους υπεύθυνους στην Κίνα σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει το πρόγραμμα εκτροφής.

«Χαιρόμαστε που ο Yang Guang αναρρώνει ικανοποιητικά. Καρκίνος των όρχεων έχει παρουσιαστεί και στο παρελθόν σε γιγαντιαία πάντα. Οι όγκοι που αφαιρέσαμε είχαν σχηματιστεί πρόσφατα και κατά συνέπεια δεν έπαιξαν κάποιο ρόλο στην αποτυχία του Yangk Guang να αποκτήσει ένα μικρό».

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Πηγή: BBC