Αφγανιστάν: Η σημαία των Ταλιμπάν κυματίζει στα σύνορα με το Πακιστάν

Η χώρα βυθίζεται στη δίνη ανεξέλεγκτων συγκρούσεων και κάθε πρόβλεψη για την τελική έκβαση είναι παρακινδυνευμένη.
14 Ιουλίου 2021. Στη φωτογραφία που μοίρασαν οι Ταλιμπάν, διακρίνεται καθαρά η σημαία τους στη συνοριακή διάβαση ανάμεσα στις πόλεις Γουές και Τσαμάν, στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν. TALIBAN HANDOUT via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
14 Ιουλίου 2021. Στη φωτογραφία που μοίρασαν οι Ταλιμπάν, διακρίνεται καθαρά η σημαία τους στη συνοριακή διάβαση ανάμεσα στις πόλεις Γουές και Τσαμάν, στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν. TALIBAN HANDOUT via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
TALIBAN HANDOUT via via REUTERS

Μαχητές Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν κατέλαβαν τον έλεγχο μιας μεγάλης διασυνοριακής διέλευσης με το Πακιστάν (14 Iουλίου).

Είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια μιας ταχύτατης αντεπίθεσης σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρονται.

Το βίντεο που κυκλοφόρησαν οι μαχητές έδειχναν τη λευκή τους σημαία με ένα στίχο από το Κοράνι γραμμένο σε μαύρο χρώμα, να κυματίζει στη θέση της σημαίας του Αφγανιστάν πάνω από την Πύλη Φιλίας, στη συνοριακή διέλευση στην αφγανική πόλη Γουές, απέναντι από την πόλη Τσαμάν του Πακιστάν.

«Μετά από δύο δεκαετίες βαρβαρότητας των Αμερικανών και των μαριονετών τους, αυτή η πύλη και η συνοικία Σπιν Μπολντάκ ελέγχονται από τους Ταλιμπάν», δήλωσε ένας μαχητής στην κάμερα.

«Η σκληρή αντίσταση των Μουτζαχεντίν και του λαού, ανάγκασε τον εχθρό να φύγει από αυτήν την περιοχή. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή είναι η σημαία του Ισλαμικού Εμιράτου, η σημαία που χιλιάδες Μουτζαχεντίν χύνουν το αίμα τους για να υψωθεί».

Στο μεταξύ, βέβαιοι για την υπεροχή τους και τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι κυβερνητικές δυνάμεις, πρότειναν σύμφωνα με το AFP, μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών μηνών, me αντάλλαγμα την απελευθέρωση 7.000 Ταλιμπάν που κρατούνται από τις αφγανικές αρχές, όπως δήλωσε σήμερα ένα μέλος της κυβερνητικής ομάδας που διαπραγματεύεται με τους αντάρτες.

«Είναι μια σημαντική απαίτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ναντέρ Ναντέρι, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν ζητούσαν επίσης τα ονόματα των ηγετών του κινήματός τους να αφαιρεθούν από μια «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, η συνοριακή διάβαση στην περιοχή Σπιν Μπολντάκ, νοτιότερα από την Κανταχάρ, είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο σημείο εισόδου της χώρας και η κύρια εμπορική αρτηρία μεταξύ της εκτεταμένης νοτιοδυτικής περιοχής και των θαλάσσιων λιμένων του Πακιστάν. Τα στοιχεία της αφγανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι η διάβαση χρησιμοποιείται από 900 φορτηγά την ημέρα.

Αφγανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις απέκρουσαν τους Ταλιμπάν και διατήρησαν τον έλεγχο της περιοχής. Όμως πολίτες και πακιστανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι οι Ταλιμπάν διατηρούν τον έλεγχο της διέλευσης.

8 Ιουλίου 2021. Οπλίτες του εθνικού στρατού του Αφγανιστάν περιπολούν με θωρακισμένο όχημα μπροστά σε ένα φυλάκιο που ανέκτησαν από τους Ταλιμπάν. REUTERS/Parwiz
8 Ιουλίου 2021. Οπλίτες του εθνικού στρατού του Αφγανιστάν περιπολούν με θωρακισμένο όχημα μπροστά σε ένα φυλάκιο που ανέκτησαν από τους Ταλιμπάν. REUTERS/Parwiz
PARWIZ via REUTERS

«Το Γουές, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για το εμπόριο του Αφγανιστάν με το Πακιστάν και με άλλες χώρες, έχει περάσει στον έλεγχο των Ταλιμπάν», δήλωσε ένας πακιστανός αξιωματούχος, που ανήκει στη δύναμη ασφάλειας η οποία έχει αναπτυχθεί στη συνοριακή περιοχή.

Αξιωματούχοι στο Τσαμάν ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν όλα τα ταξίδια μέσω της συνοριακής διάβασης.

Οι Ταλιμπάν πήραν στον έλεγχό τους τις τελευταίες ημέρες και άλλες σημαντικές συνοριακές διαβάσεις, στις επαρχίες Χεράτ, Φαράχ και Κουντούζ, στα βόρεια και δυτικά. Ο έλεγχος των συνοριακών σταθμών επιτρέπει στους Ταλιμπάν να εισπράττουν έσοδα, δήλ πρόεδρος του Εμπορικού και Επενδυτικού Επιμελητηρίου του Αφγανιστάν στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Οι ισλαμιστές μαχητές, οι οποίοι κυβέρνησαν το Αφγανιστάν από το 1996 μέχρι την απομάκρυνσή τους το 2001, έπειτα από έντονους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τότε αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Δύση στην Καμπούλ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ μέχρι τον Αύγουστο και οι αμερικανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την κύρια βάση τους στη χώρα πριν από δύο εβδομάδες. Οι πάνοπλοι Ταλιμπάν κάνουν μια αντεπίθεση για να ελέγξουν πόλεις και να καταλάβουν έδαφος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν πτήσεις τσάρτερ αργότερα αυτό το μήνα για να αρχίσουν να απομακρύνουν από τη χώρα 2.500 Αφγανούς που εργάστηκαν ως διερμηνείς για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και των οποίων η ζωή κινδυνεύει τώρα. Το πρόγραμμα ονομάστηκε “Operation Allies Refuge”.

14 Ιουλίου 2021. Υποστηρικτές των Ταλιμπάν υψώνουν τις ασπρόμαυρες σημαίες τους στην συνοριακή πόλη Τσαμάν. Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη συνοριακή διάβαση Σπιν Μπολντάκ - ένα στρατηγικό σημείο στα σύνορα με το Πακιστάν. (AP Photo/Tariq Achkzai)
14 Ιουλίου 2021. Υποστηρικτές των Ταλιμπάν υψώνουν τις ασπρόμαυρες σημαίες τους στην συνοριακή πόλη Τσαμάν. Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη συνοριακή διάβαση Σπιν Μπολντάκ - ένα στρατηγικό σημείο στα σύνορα με το Πακιστάν. (AP Photo/Tariq Achkzai)
via Associated Press

Η κυβέρνηση της Καμπούλ έτοιμη για σύγκρουση με τους Ταλιμπάν

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι ταξίδεψε στην βόρεια επαρχία Μπαλκ την Τρίτη (13 Ιουλίου) για να αξιολογήσει την κατάσταση, αφού οι Ταλιμπάν απώθησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις από αρκετές περιοχές εκεί.

Ο Γκάνι, 72 ετών, συναντήθηκε με πολίτες και τους διαβεβαίωσε ότι «η ραχοκοκαλιά των Ταλιμπάν θα σπάσει» και οι κυβερνητικές δυνάμεις σύντομα θα ανακτήσουν περιοχές που χάθηκαν από τους μαχητές, ανέφερε το δίκτυο Tolo News.

Στη δυτική επαρχία Χεράτ, αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν έπληξαν το φράγμα Σάλμα, ένα ζωτικής σημασίας υδροηλεκτρικό και αρδευτικό έργο.

Αξιωματούχοι της Εθνικής Αρχής Ρυθμίσεων Υδάτων ζήτησαν από τους Ταλιμπάν να αντιμετωπίσουν το φράγμα ως «εθνικό θησαυρό (που) είναι κοινή ιδιοκτησία όλων και δεν πρέπει να καταστραφεί σε στρατιωτικές συγκρούσεις».

Ο αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ είπε ότι οι Ταλιμπάν εξαναγκάζουν μέλη μιας μικρής εθνοτικής μειονότητας είτε να προσυλητιστούν στο Ισλάμ είτε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Πρόκειται για μειονότητα της Κέρτζιζ (στα βόρεια του Αφγανιστάν) που έζησε εκεί για αιώνες . Τώρα (πέρα από τα σύνορα) στο Τατζικιστάν περιμένουν τη μοίρα τους», έγραψε στο Twitter.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για αναφορές παραβιάσεων δικαιωμάτων καθώς εξαπλώνεται το μέτωπο των συγκρούσεων. «Οι αναφορές για δολοφονίες, κακομεταχείριση, διώξεις και διακρίσεις είναι αυξανόμενες, ενώ προκαλούν φόβο και ανασφάλεια», ανέφερε η αποστολή σε ανακοίνωσή της.

Εκπαιδευμένοι Αφγανοί - ειδικά γυναίκες και κορίτσια που διώχτηκαν από το σχολείο και οι περισσότεροι εργάζονται υπό την εξουσία των Ταλιμπάν - εκφράζουν ανησυχία, καθώς και μέλη εθνικών και σεχταριστικών μειονοτήτων που διώκονται υπό την αυστηρή ερμηνεία των Ταλιμπάν για το Σουνιτικό Ισλάμ.

Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι κάνουν κατάχρηση δικαιωμάτων και λένε ότι οι γυναίκες δεν θα υποστούν κακομεταχείριση, εάν επιστρέψουν στην εξουσία.

Δημοφιλή