ΔΙΕΘΝΕΣ
31/07/2019 12:50 EEST | Updated 31/07/2019 13:52 EEST

Αφγανιστάν: Έκρηξη λεωφορείου με τουλάχιστον 35 νεκρούς- Ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά

Και 27 τραυματίες.

Jalil Ahmad / Reuters

Δεκάδες πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στο δυτικό Αφγανιστάν την Τετάρτη όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα τοποθετημένη στο πλάι του δρόμου από τους «Ταλιμπάν», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Anadolu Agency via Getty Images

To λεωφορείο διέσχιζε τον αυτοκινητόδρομο Κανταχάρ - Χεράτ όταν πάτησε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα τον θάνατο 35 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 27, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Φαρά,  Μουχιμπουλά Μουχίμπ.

Jalil Ahmad / Reuters

«Η βόμβα ήταν πρόσφατα τοποθετημένη εκεί από τους αντάρτες των Ταλιμπάν για να στοχεύσουν αφγανικές και ξένες δυνάμεις ασφαλείας», είπε, προσθέτοντας ότι όλα τα θύματα ήταν πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Anadolu Agency via Getty Images

Το ποσοστό των παιδιών που έχει χάσει τη ζωή του στον πόλεμο αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των αμάχων.

Jalil Ahmad / Reuters

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι ευθύνονται για το περιστατικό. Ωστόσο, είναι γνωστό πως τοποθετούν βόμβες στις άκρες των δρόμων στοχεύοντας να πετύχουν κυβερνητικούς αξιωματούχους και δυνάμεις ασφαλείας.

HOSHANG HASHIMI via Getty Images

Ακόμη, είναι εκείνοι οι οποίοι ελέγχουν αποτελεσματικά τη μισή χώρα και κάνουν συχνές συναντήσεις με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Ζαλμάι Χαλιτζάντ από τα τέλη του περασμένου έτους. Φαίνεται να κλείνουν σε μια συμφωνία με την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν δεδομένου ότι οι Ταλιμπάν δεν θα χρησιμοποιήσουν την περιοχή ως σημείο εκκίνησης για διεθνείς επιθέσεις.

HOSHANG HASHIMI via Getty Images

Η έκρηξη ήρθε μια μέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί στον πόλεμο του Αφγανιστάν είναι συγκλονιστικός, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τον τερματισμό των συγκρούσεων που διαρκούν εδώ και 18 χρόνια.

HOSHANG HASHIMI via Getty Images

πηγή: Reuters