ΔΙΕΘΝΕΣ
18/10/2019 18:30 EEST | Updated 18/10/2019 18:32 EEST

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 62 νεκροί από εκρήξεις μέσα σε τζαμί

Σημειώθηκαν πολλαπλές εκρήξεις από εκρηκτικά που ήταν τοποθετημένα εντός του.

ASSOCIATED PRESS

Εκρήξεις που σημειώθηκαν μέσα σε τζαμί στο ανατολικό Αφγανιστάν το πρωί, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.  

Ο Αταουλάχ Χογιάνι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ, δήλωσε ότι σημειώθηκαν πολλαπλές εκρήξεις από εκρηκτικά που ήταν τοποθετημένα μέσα στο τζαμί στο οποίο βρίσκεται στον τομέα Τζαουντάρα της περιοχής Χάσκα Μένα. Η οροφή του τεμένους κατέρρευσε τελείως. Ο Σοχράμπ Καντέρι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Νανγκαρχάρ, είπε ότι πιθανόν ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί και ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους εκατό. 

Parwiz Parwiz / Reuters

Ένας πρεσβύτερος φυλής στη Νανγκαρχάρ είπε ότι το τζαμί κατάρρευσε ολοσχερώς. «Ήταν μια δραματική σκηνή αυτή που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μου», είπε προσθέτοντας ότι είδε 32 πτώματα και πλήθος τραυματιών τους οποίους απομάκρυναν από το σημείο της έκρηξης. Ο Τεζάμπ Χαν, μέλος της τοπικής αστυνομίας, που ήταν εν ώρα υπηρεσίας στην περιοχή είπε: «Άκουγα τον μουλά που έκανε το κήρυγμα και ξαφνικά η φωνή του σίγησε μόλις έγινε η έκρηξη. Όταν έφθασα στο σημείο, ο κόσμος προσπαθούσε να μεταφέρει πτώματα και τραυματίες παγιδευμένους κάτω από την οροφή που είχε καταρρεύσει».  

Ο τομέας Τζαουντάρα ελέγχεται από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση. Οι Ταλιμπάν και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναπτύσσουν τη δράση τους σε διάφορες περιοχές της Νανγκαρχάρ, επαρχίας που συνορεύει με το Πακιστάν στα ανατολικά. Έκθεση του ΟΗΕ για τα θύματα μεταξύ των αμάχων κάνει λόγο για 4.313 νεκρούς και τραυματίες τον τρίτο τρίμηνο του έτους.  

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters