ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2019 11:27 EEST | Updated 13/04/2019 15:18 EEST

Αίσιο τέλος για τους 62 μετανάστες σε πλοίο ανοιχτά της Μάλτας.

Οι μετανάστες θα κατανεμηθούν μεταξύ τεσσάρων κρατών της ΕΕ.

ASSOCIATED PRESS

Οι 62 μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα στο πλοίο Alan Kurdi της γερμανικής μκο Sea-Eye ανοιχτά της Μάλτας, θα μπορέσουν να αποβιβαστούν στη Μάλτα και να μεταφερθούν από εκεί στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους.

«Μέσω του συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνεργασία της Μάλτας, οι μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο Alan Kurdi μη κυβερνητικής οργάνωσης, θα κατανεμηθούν μεταξύ τεσσάρων κρατών της ΕΕ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και του Λουξεμβούργου», διευκρινίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Κανένας από τους μετανάστες δεν θα παραμείνει στη Μάλτα», σημείωσε η κυβέρνηση της χώρας. Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μετεπιβιβαστούν από το πλοίο της μκο σε πλοίο της Μάλτας, το οποίο θα τους φέρει στην ακτή, σύμφωνα με διπλωμάτη της χώρας.

Το πλοίο Alan Kurdi ―που πήρε το όνομά του από τον μικρό Σύρο πρόσφυγα, που βρέθηκε νεκρός σε μια τουρκική ακτή― διέσωσε στις 3 Απριλίου 64 μετανάστες που επέβαιναν σε αυτοσχέδιο πλεούμενο ανοιχτά της Λιβύης. Έκτοτε το πλοίο συνέχιζε να πλέει ανοιχτά της Μάλτας, καθώς τόσο η Μάλτα όσο και η Ιταλία ―δύο χώρες που έχουν υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή για τις αφίξεις μεταναστών από τη βόρεια Αφρική― αρνούνταν τον ελλιμενισμό του.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Καλωσορίζω την συντονισμένη λύση που επιτεύχθηκε για την αποβίβαση των 64 μεταναστών #AlanKurdi. Σχολιάζω τον ρόλο της Μάλτας για την αποδοχή της αποβίβασης και τις χώρες [FR, DE, PT, LU] για την επίδειξη αλληλεγγύης. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε βιώσιμες συμφωνίες για να διαχειριστούμε καλύτερα, παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ