Ακιντζί: Δεν θα δεχτούμε το καθεστώς μειονότητας. Δεν θα αντιμετωπιζόμαστε ως «μπάλωμα»

Anadolu Agency via Getty Images

Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό η μία πλευρά να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντιμετωπίζεται ως μειονότητα, ως «μπάλωμα», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε διάλογο ενώπιον ΜΜΕ κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του philenews.com, o Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε πως πλέον είναι προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τούρκος υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα και χθες συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον «υπουργό γεωργίας», Ερκούτ Σιαχαλί.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια, λέγοντας ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ πραγματοποιεί επαφές με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες χώρες. Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, υπάρχουν κάποια σημεία που αποτελούν την «λυδία λίθο» και σε αυτά προεξέχει η πολιτική ισότητα.

Στο σύστημα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, έχει καταγραφεί στα έγγραφα των ΗΕ ότι δεν θα υπάρχουν σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας, είναι καταγεγραμμένο ότι οι δύο κοινότητες θα έχουν σχέσεις πολιτικής ισότητας, συνέχισε. Η πολιτική ισότητα περιέχει κατά τον κ. Ακιντζί και την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στην ενεργειακή πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο Τουρκοκύπριοι και Τουρκία δεν πρέπει να αφήνονται εκτός γιατί αυτό θα δημιουργήσει νέες εντάσεις.