ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2018 18:29 EEST | Updated 03/05/2018 19:14 EEST

Ακιντζί: Η ελληνοκυπριακή πλευρά «διαστρεβλώνει το πλαίσιο Γκουτέρες»

Yiannis Kourtoglou / Reuters

Το πλαίσιο -έγγραφο με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2017 του γ.γ. του ΟΗΕ, το οποίο επικαλείται η ελληνοκυπριακή πλευρά « δεν υπάρχει», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «διαστρεβλώνει το πλαίσιο Γκουτέρες» και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι υποβοηθητική προς την κατεύθυνση της λύσης».

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο Ακιντζί είπε ότι το έγγραφο, που παρουσιάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις 30 Ιουνίου, στο ”Κραν Μοντάνα”, «δεν έχει άλλη εκδοχή». Αυτό, ισχυρίστηκε ο Ακιντζί, το επιβεβαίωσε με τον γ.γ. του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν έχει ένσταση να στείλει ο γ.γ. του ΟΗΕ απεσταλμένο του. Ωστόσο, σημείωσε πως αυτό δεν σημαίνει αποδοχή μιας διαπραγμάτευσης, χωρίς τέλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης μέσα από μια γραπτή δήλωση είχε σχολιάσει χθες σχετικά με το πλαίσιο Γκουτέρες και την τουρκοκυπριακή πλευρά πως αν ο κ. Ακιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες τότε αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη, ωστόσο τόνισε πως αυτό που πρέπει να διευκρινίσει ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι αν η Τουρκία υιοθετεί τις πρόνοιες του πλαισίου που αναφέρονται ειδικότερα: (α) στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων (β) στα ξένα στρατεύματα.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε με βάση τις πρόνοιες του ΓΓ της 4ης Ιουλίου 2017, στις 5 και 6 του ίδιου μήνα, ολοκληρωμένες προτάσεις για κάθε μια των προνοιών μέσα στα πλαίσια ενός συνολικού και περιεκτικού πακέτου που καλύπτει και τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, κάτι που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά παρέλειψαν να πράξουν, εμμένοντας στις αρχικές προτάσεις που είχαν υποβάλει και οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με το πλαίσιο Γκουτέρες, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις συνομιλίες», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ άλλων.

«Χθες γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του ΓΓ να διορίσει Σύμβουλο για διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Έδωσα ήδη οδηγίες να δοθεί αμέσως θετική απάντηση από πλευράς μας. Συνεπώς, τόσο η Τουρκία όσο και ο κ. Ακιντζί, καλούνται να τοποθετηθούν με σαφήνεια και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους, εάν αποδέχονται ή όχι τις παραμέτρους του ΓΓ για να αποφεύγονται παρερμηνείες», κατέληξε στη δήλωσή του ο Νίκος Αναστασιάδης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post