Ακροδεξιές οργανώσεις της Δύσης πανηγυρίζουν τη νίκη των Ταλιμπάν σαν δικιά τους

Οι δυτικοί εξτρεμιστές βλέοπουν την επιτυχία των Ταλιμπάν ως κομμάτι της δικής τους μάχης ενάντια στις φιλελεύθερες αξίες.
Stringer . via Reuters

Οι Ταλιμπάν έχουν ορισμένους απρόσμενους υποστηρικτές: την ακροδεξιά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, λευκοί ρατσιστές, οπαδοί του QAnon και άλλοι σε εξτρεμιστικές διαδικτυακές κοινότητες επαίνεσαν τo ισλαμικό κίνημα για την ανατροπή των φιλελεύθερων αξιών λίγες μέρες μετά τη νίκη τους στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με μια έκθεση κρυπτογραφημένων καναλιών του Telegram, αλλά και διαδικτυακών πινάκων μηνυμάτων και αναρτήσεων σε πιο συνηθισμένα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter.

Ενώ οι ακροδεξιές ομάδες κατά κανόνα εναντιώνονται στον εξισλαμισμό της Δύσης, έσπευσαν γρήγορα να πανηγυρίσουν την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα κατά της LGBTQ+ κοινότητας, κατά των γυναικών και κατά των φιλελεύθερων, μιας ατζέντας που μοιράζεται πολλά κοινά πιστεύω με αυτά των Αφγανών ανταρτών.

Στο Twitter, υποστηρικτές της εισβολής στο καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον δημοσίευσαν εικόνες Αμερικανών ταραχοποιών δίπλα σε αντίστοιχες μαχητών Ταλιμπάν εντός του προεδρικού μεγάρου στην Καμπούλ.

Στο 4Chan, έναν πίνακα μηνυμάτων που επισκέπτονται συχνά ακροδεξιά στοιχεία, η στρατιωτική επιτυχία των Ταλιμπάν προωθήθηκε ως απόδειξη ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα ανατραπούν ομοίως σύντομα.

«Ο συσχετισμός των ακροδεξιών με τους Ταλιμπάν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός και πιθανώς να προκαλεί έκπληξη σε πολλούς», δήλωσε ο Adam Hadley, διευθυντής του Tech Against Terrorism, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συνεργάζεται με μικρότερα κοινωνικά δίκτυα για την καταπολέμηση της αύξησης του εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. «Υποθέτω ότι βγάζει νοήμα με δεδομένο τον κοινό φανατισμό τους».

Μολονότι μέσα κοινωνικά δικτύωσης όπως το facebook, το twitter και το youtube δηλώνουν πως οι υπάρχουσες πολιτικές τους κατά της προώθησης βίαιων ομάδων ισχύουν εξίσου για τους Ταλιμπάν και τους υποστηρικτές τους και ότι αφαιρούν άμεσα ανάλογο περιεχόμενο όποτε το εντοπίζουν, εντούτοις η ευρεία κοινοποίηση τέτοιου περιεχομένου έπεσε γρήγορα στην αντίληψη ακροδεξιών ομάδων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Μοιράστηκαν αυτές τις αναρτήσεις και τα βίντεο στις δικές τους διαδικτυακές κοινότητες - πολλές μάλιστα επαίνεσαν ανοιχτά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Αρκετά κανάλια στο Telegram ρατσιστών επικροτούν την κριτική των Ταλιμπάν στο Facebook και σε άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης, οι οποίες αφαίρεσαν τις δημοσιεύσεις τους, συνδέοντας άμεσα αυτές τις διαγραφές με το πώς οι ίδιες αυτές εταιρείες μπλόκαραν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ από τις πλατφόρμες τους.

«Δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί οι Ταλιμπάν είναι κακοί», έγραψε ένας ανώνυμος χρήστης του Telegram. «Νομίζω ότι έχουν διεισδύσει σ΄ αυτούς μερικά καλά παιδιά».

Σύμφωνα με την έρευνα που παραχώρησε στο POLITICO το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου -think tank που παρακολουθεί τον εξτρεμισμό στο διαδίκτυο- ένας λογαριασμός στο Twitter που εμφανίζεται ως πηγή ειδήσεων για τους Ταλιμπάν, προώθησε τους δεσμούς του με την Αμερικανική Λαϊκιστική Ένωση, ένα συντηρητικό κίνημα υπέρ του Τραμπ. Ο λογαριασμός δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Αλλού στο Twitter, ακροδεξιοί υποστηρικτές συσχέτισαν τους Ισλαμιστές μαχητές με τις Συνομοσπονδιακές Πολιτείες της Αμερικής, που τάχθηκαν υπέρ της δουλείας στον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ. Άλλοι έκαναν άμεσες συγκρίσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των ιδρυτών των ΗΠΑ. Και κάτω από την ετικέτα ”κοινός αγώνας”, ένας άλλος χρήστης τόνισε πώς τόσο η ακροδεξιά όσο και οι Ταλιμπάν μοιράστηκαν έναν κοινό σκοπό ενάντια στις φιλελεύθερες αξίες.

Πηγή: politico.eu

Δημοφιλή