Καμπούλ: Πιέσεις στον Μπάιντεν να παρατείνει την προθεσμία εκκένωσης

Με «συνέπειες» απειλούν οι Ταλιμπάν αν παραταθούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης πέραν της 31/8.
US AIR FORCE via Reuters

Με χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς και ξένους να συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με την ελπίδα να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν, εντείνονται οι πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δώσει παράταση στην προθεσμία για τις επιχειρήσης εκκένωσης.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε την Κυριακή ότι η εκκένωση θα ήταν «σκληρή και επώδυνη» και ότι πολλά ακόμη μπορούν να πάνε στραβά. Επίσης δήλωσε πως τα αμερικανικά στρατεύματα ενδέχεται να παραμείνουν πέραν της προθεσμίας 31 Αυγούστου για να επιβλέψουν την εκκένωση.

Το χάος συνεχίζεται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς τη Δευτέρα ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ωστόσο μεταξύ των τραυματιών δεν υπάρχουν Αμερικανοί, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Το επεισόδιο φαίνεται ότι ξεκίνησε όταν ένας άγνωστος, εχθρικός παράγοντας πυροβόλησε εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που ασχολούνταν με τον έλεγχο της πρόσβασης στην πύλη. Οι Αφγανοί ανταπέδωσαν τα πυρά και, εφαρμόζοντας το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα, το ίδιο έπραξαν και οι στρατιώτες των ΗΠΑ και της συμμαχίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων σκοτώθηκε από τον εχθρικό παράγοντα. Πολλοί Αφγανοί τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών. Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του αεροδρομίου και σύμφωνα με τις αναφορές η κατάστασή τους είναι σταθερή».

US AIR FORCE via Reuters

Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, περίπου 17.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ κατά το τελευταίο 24ωρο, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την ολοκλήρωση της εκκένωσης.

Συνολικά, από τον Ιούλιο έχουν μεταφερθεί εκτός Αφγανιστάν 42.000 άνθρωποι και οι 37.000 από αυτούς έφυγαν μετά τις 14 Αυγούστου, καθώς εντείνεται η επιχείρηση εκκένωσης μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Την ίδια ώρα Βρετανία και Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που ζητούν να δοθεί προθεσμία. Όμως, αξιωματούχος των Ταλιμπάν ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν ”συνέπειες” αν γίνει αυτό.

«Είναι κόκκινη γράμμη» τόνισε σε συνέντευξή του στο Sky News ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν.

«Εάν οι ΗΠΑ ή η Βρετανία θέλουν να παρατείνουν τις επιχειρήσεις, η απάντηση είναι “όχι”. Αλλιώς θα υπάρξουν “συνέπειες”» δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ακραίου ισλαμιστικού κινήματος, εξηγώντας πως «θα δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης. Ενδεχόμενη παράταση της παραμονής τους θα πυροδοτούσε αντιδράσεις».

Πηγή: Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα