All For Blue: Μαζεύοντας πάνω από ένα τόνο σκουπιδιών από τον βυθό της Δήλου

Καπέλα, πλαστικές σακούλες, γυαλιά, αλιευτικός εξοπλισμός, καρέκλες, ταμπέλες, μπουκάλια, λάστιχα, σημαδούρες, σίδερα, ακόμα και μάσκες.

Φωτογραφίες: Γεράσιμος Βούλγαρης, Μάρκος Τράκας, Σπύρος Πριόβολος.

.
.
.

Πάνω από ένα τόνο απορρίμματα (1.176κιλά) αφαίρεσε από τον βυθό στο Ιερό νησί της Δήλου η ομάδα της All For Blue organization σε μια συμβολική περιβαλλοντική αποστολή, την #KeepDelosBlue , η οποία υλοποιήθηκε με την καθιερωμένη πλέον και σημαντική υποστήριξη του Ομίλου Φαρμακευτικών επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ: Uni-pharma και InterMed) και τη συνδρομή των αθλητών ελεύθερης κατάδυσης.

Καπέλα, πλαστικές σακούλες, γυαλιά, αλιευτικός εξοπλισμός, καρέκλες, ταμπέλες, μπουκάλια, λάστιχα, σημαδούρες, σίδερα, ακόμα και μάσκες ήταν κάποια από τα αντικείμενα που έβγαλε η ομάδα των ελεύθερων δυτών από τον βυθό του νησιού, την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, η παιδική ομάδα Μυκόνου της All For Blue και η Green Team του Ομίλου Τσέτη πραγματοποίησαν με μεγάλο ενθουσιασμό και ενέργεια τον παράκτιο καθαρισμό γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, αφαιρώντας πλαστικές σακούλες, φυσίγγια, λάστιχα, υποδήματα, πλαστικά μπουκάλια και αρκετές μάσκες.

.
.
.

Η CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, πρόεδρος του Global Compact Network Hellas και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ κυρία Ιουλία Τσέτη - η οποία ήταν παρούσα στην περιβαλλοντική ενέργεια- υπογραμμίζει: «Είναι χρέος όλων μας, επιχειρήσεων και πολιτών, να προστατεύσουμε τον πλανήτη και το οικοσύστημά μας. Τόσο η υγειονομική κρίση που βιώνουμε εδώ και ενάμισι χρόνο, όσο και η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, δείχνουν το δρόμο, για να αποκτήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και ταυτόχρονα, να επικεντρωθούμε στη Γη, να την καλλιεργήσουμε και φυσικά να προστατέψουμε την ελληνική βιοποικιλότητα, δίνοντας έμφαση στις καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών. Εμείς στον ΟΦΕΤ λέμε Αξία για τον Άνθρωπο, ευθύνη για την Κοινωνία».

.
.

Από την πλευρά της, η ιδρύτρια της All For Blue, Κατερίνα Τοπούζογλου δήλωσε «Το Ιερό Νησί της Δήλου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι η ανταπόκριση από όλους ήταν τόσο μεγάλη και ουσιαστική. Το αποτέλεσμα του καθαρισμού και ο όγκος των απορριμμάτων που συλλέξαμε ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Μέρες σαν κι αυτή μας δίνουν πολύ μεγάλο κουράγιο να συνεχίσουμε τις δράσεις καθαρισμού, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της All For Blue σε όλη την Ελλάδα, και να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας», τόνισε και ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση του καθαρισμού.

.
.
.

«Ως επικεφαλής της ομάδας One Breath Freediving τόσο εγώ όσο και οι αθλητές μου, όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων, είμαστε πρώτα αγωνιζόμενοι, ενεργοί και δημιουργικοί πολίτες και ύστερα αθλητές. Με αυτή τη λογική κάθε δράση τέτοιου είδους, θα μας βρίσκει αρωγούς, γι΄αυτό και ανταποκριθήκαμε άμεσα στην πρόσκληση της All For Blue για τον υποβρύχιο καθαρισμό», δήλωσε ο προπονητής των ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης Δημήτρης Κούμουλος.

Η δράση έγινε υπό την εποπτεία του αρχαιολόγου κ.Βάκουλη, την εφορεία αρχαιοτήτων αλλά και από το λιμενικό σώμα, μέλη του οποίου πήραν μέρος στον παράκτιο καθαρισμό. Προηγήθηκε ξενάγηση από την Μαρία Μουτσίου και την Αμαρυλλίς Γρυπάρη.

.
.
.

«Καταφέραμε να καθαρίσουμε το νησί και να βγάλουμε πολλά σκουπίδια. Χαίρομαι γι΄ αυτό, όμως ελπίζω οι επισκέπτες, την επόμενη φορά, να προσέξουν και να σεβαστούν λίγο περισσότερο το χώρο», δήλωσε με χαμόγελο η Αγγελίνα Δημολίτσα, 10 χρονών, που συμμετείχε στον παράκτιο καθαρισμό.

Η ασφαλής μετακίνηση των εθελοντών έγινε με το Delos Tours με την βοήθεια του κ. Φραντζέσκου Νάζου και με το Don Blue Yachting.

.
.
.

Τον υποβρύχιο καθαρισμό κατέγραψε το υποβρύχιο drone SofarOcean Trident το οποίο κέρδισε η ομάδα της All For Blue σε διαγωνισμό του εξωτερικού.

Όλα τα απορρίμματα καταγράφηκαν σε παγκόσμια βάση δεδομένων. Από τα πλαστικά της δράσης κατασκευάζονται κάδοι ανακύκλωσης, εκ των οποίων τρεις τοποθετήθηκαν σε διαφορετικά σημεία στο νησί προς διευκόλυνση των επισκεπτών. O καθαρισμός έγινε, όπως πάντα, με εξοπλισμό πολλαπλών χρήσεων, αποφεύγοντας τα πλαστικά μιας χρήσης.

|

Δημοφιλή