Αλβανός που μετανάστευσε στη Βρετανία «για μια καλύτερη ζωή» κατέληξε «κηπουρός» σε εργοστάσιο κάνναβης

Συνελήφθη μόλις τρεις μήνες μετά την άφιξή του στο Κάρντιφ της Ουαλίας.
Cannabis growing outdoors. Close-up
Cannabis growing outdoors. Close-up
Anna Efetova via Getty Images

Ένας νεαρός άνδρας από την Αλβανία, στον οποίο είχαν τάξει δουλειά σε οικοδομές στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε να εργάζεται σε ένα τεράστιο εργοστάσιο κάνναβης στο Κάρντιφ.

Ο Kλορνέτ Γκιούρα είχε έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο με όνειρα «για μια καλύτερη ζωή» τον Μάρτιο του 2022, αλλά συνελήφθη μόλις τρεις μήνες αργότερα αφού οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το εργοστάσιο όπου εργαζόταν ως «κηπουρός».

Ο 23χρονος Γκιούρα ήλπιζε να βρει μια καλή δουλειά για να εξοφλήσει τα χρέη του στην Αλβανία, αλλά δεν έλαβε ούτε μια δεκάρα για τη συμμετοχή του στην παράνομη επιχείρηση πριν από τη σύλληψή του. Βρέθηκε στο σπίτι μαζί με μια τεράστια καλλιέργεια κάνναβης - της οποία η αξία υπολογίζεται σε εξαψήφιο ποσό.

Ο Kλόρνετ Γκιούρα πότιζε τα φυτά στο τεράστιο εργοστάσιο στο Cathays
Ο Kλόρνετ Γκιούρα πότιζε τα φυτά στο τεράστιο εργοστάσιο στο Cathays
South Wales Police

Ενώ αρχικά σκέφτηκε να προσπαθήσει να ξεφύγει από την αστυνομία, παραδέχτηκε τη συμμετοχή του και είπε στους αστυνομικούς μετά τη σύλληψή του ότι πότιζε τα φυτά στο εργοστάσιο, το οποίο κατέλαβε πολλά δωμάτια του ακινήτου στο Κατέις, μιας συνοικίας στο κέντρο του Κάρντιφ.

Εμφανίστηκε σε Δικαστήριο ττου Κάρντιφ την Τρίτη, 2 Αυγούστου, έχοντας προηγουμένως δηλώσει ένοχος για παραγωγή κάνναβης στο Ειρηνοδικείο του Κάρντιφ τον Ιούνιο. Ο Τζέιμς Έβανς, που ασκεί δίωξη, είπε στο δικαστήριο ότι αξιωματικοί της αστυνομίας της Νότιας Ουαλίας είχαν παρευρεθεί σε ένα ακίνητο στο Κατέις στις 24 Ιουνίου φέτος, έχοντας λάβει αναφορές από κατοίκους της περιοχής που ανησυχούσαν ότι εκεί γινόταν παραγωγή κάνναβης.

Όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο ακίνητο, ανακάλυψαν οκτώ δωμάτια που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κάνναβης, με 158 φυτά σε καλλιέργεια στο πλαίσιο της «σύνθετης επιχείρησης». Οι σοδειές υπολογίστηκαν μεταξύ τεσσάρων και 12 κιλών, με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 19.000 και 80.000 €.

Στη συνέχεια, ο Γκιούρα συνελήφθη και ανακρίθηκε από την αστυνομία, λέγοντας στους αστυνομικούς ότι ήταν παράνομος μετανάστης στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργαζόταν στο εργοστάσιο ως κηπουρός, μια δήλωση που έγινε δεκτή από την εισαγγελία. Ο κ. Eβανς πρόσθεσε ότι η παραγωγή στο εργοστάσιο ήταν σε «εμπορική κλίμακα, αλλά όχι σε βιομηχανική» και αποδέχτηκε ότι ο 23χρονος είχε «μικρότερο ρόλο» στην επιχείρηση, αλλά ζήτησε να εκδοθεί εντολή κατάσχεσης και καταστροφής για τα φυτά, τα κινητά τηλέφωνα και τα σύνεργα καλλιέργειας.

Ο Γκιούρα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών. Θα εκτίσει το ήμισυ υπό κράτηση πριν αφεθεί ελεύθερος με άδεια, ενώ ο δικαστής ενέκρινε επίσης την έκκληση της εισαγγελίας για έκδοση διαταγής κατάσχεσης και καταστροφής.