Αναχώρησε το πρώτο πλοίο από την Οδησσό με ουκρανικά σιτηρά

Στόχος είναι να ανοίξουν μόνιμα οι δίοδοι εξαγωγής σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα ώστε να αποφευχθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση
via Associated Press

Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει πάνω από 26.000 τόνους ουκρανικά σιτηρά και συγκεκριμένα καλαμπόκι, ξεκίνησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι της Οδησσού, με προορισμό το Λίβανο σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Associated Press, το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη αύριο Τρίτη, όπου θα επιθεωρηθεί, προτού του επιτραπεί να συνεχίσει τον προορισμό του.

Το καλαμπόκι θα κατευθυνθεί στον Λίβανο, που βιώνει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και επισιτιστικές κρίσεις των τελευταίων 150 χρόνων, μετά την έκρηξη του 2020 στο κεντρικό λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε την πρωτεύουσά .

Πάνω από 1 δισ. δολάρια στα ταμεία του Κιέβου

«Σήμερα η Ουκρανία, μαζί με τους εταίρους, κάνει ένα ακόμη βήμα προς την πρόληψη της πείνας στον κόσμο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Κουμπράκοφ, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών με τις ελπίδες για πρόληψη της επισιτιστικής κρίσης σε όλο τον κόσμο να αναπτερώνονται εάν συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή το άνοιγμα των λιμανιών θα φέρει πάνω από 1 δισ. δολάρια σε έσοδα στην Ουκρανία από συνάλλαγμα δίνοντας μια ώθηση στην κατεστραμμένη οικονομία της χώρας και μια ώθηση στον αγροτικό τομέα για την παραγωγή του επόμενου έτους», είπε ο Κουμπράκοφ.

Στόχος η αποφυγή της επισιτιστικής κρίσης

Η Άγκυρα, έχει ανακοινώσει οτι θα ακολουθήσουν κι άλλα πλοία από τα λιμάνια της Ουκρανίας μέσω των ασφαλών διαδρόμων, που βασίζονται στις συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου.

Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν χωριστές συμφωνίες με την Τουρκία και τον ΟΗΕ, ανοίγοντας το δρόμο για εξαγωγές 22 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και άλλων γεωργικών αγαθών που έχουν «κολλήσει» στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Οι ίδιες συμφωνίες επιτρέπουν και στη Ρωσία να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.

Δημοφιλή