Ανακαλύφθηκε βακτήριο μήκους-ρεκόρ αντίστοιχου μιας ανθρώπινης βλεφαρίδας

Το μεγαλύτερο βακτήριο στον κόσμο, Thiomargarita magnifica είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού και πιάνεται με τσιμπιδάκι
via Associated Press

Υποτίθεται ότι χρειαζόμαστε ένα μικροσκόπιο για να δούμε ένα βακτήριo, σωστά; Όχι, όσον αφορά το “Thiomargarita magnifica”.

Αυτό το γιγάντιο κύτταρο είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, έχει το μέγεθος και το σχήμα μιας ανθρώπινης βλεφαρίδας, και μπορεί να φθάσει έως και τα δύο εκατοστά.

Το ταξινομημένο πλέον ως το μεγαλύτερο βακτήριο του κόσμου, το T. magnifica ανακαλύφθηκε να ζει σε βυθισμένα, σάπια φύλλα δέντρων μαγγρόβιων στη γαλλική Καραϊβική.

Πάντως δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς ο οργανισμός δεν είναι επικίνδυνος και δεν μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στον άνθρωπο.

Το μεγαλύτερο βακτήριο στον κόσμο ανακαλύφθηκε στη Γουδελούπη της Καραϊβικής, έχει πιο περίπλοκη δομή και είναι 5.000 φορές μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα, ενώ το πιάνει κανείς με τσιμπιδάκι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

«Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου βακτηρίου είναι σαν να συναντάς έναν άνθρωπο τόσο ψηλό όσο το Έβερεστ», δήλωσε ο θαλάσσιος βιολόγος Ζαν-Μαρί Βολάντ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης από το Joint Genome Institute του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley των Η.Π.Α.

Πίνακας σύγκρισης των μεγαλύτερων βακτηρίων στον κόσμο
Πίνακας σύγκρισης των μεγαλύτερων βακτηρίων στον κόσμο
BBC

Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα βακτήρια, το DNA δεν αιωρείται ελεύθερα μέσα στο κύτταρο, αλλά περιέχεται σε πολυάριθμους μικρούς σάκους που συνδέονται με μεμβράνη.

Το T. magnifica δεν είναι ο μεγαλύτερος μονοκύτταρος οργανισμός στη Γη. Αυτός ο τίτλος ανήκει πιθανώς σ′ ένα τύπο υδρόβιου φυκιού που ονομάζεται Caulerpa taxifolia και είναι 10 φορές μεγαλύτερο.

Τα βακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που είναι ζωτικής σημασίας για τα οικοσυστήματα. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν πολλά βακτήρια, αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός από αυτά προκαλεί ασθένειες.

Αυτό το βακτήριο δείχνει πως η ζωή στη Γη έχει ακόμα εκπλήξεις που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε, τονίζει ο Ζαν-Μαρί Βολάντ.

via Associated Press

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters