ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/01/2018 11:38 EET

«Ανακαλέστε» λέει o Κουμουτσάκος για τα σχόλια περί συμπόρευσης Εκκλησίας-Χρυσής Αυγής με αφορμή την παρέμβαση για το Σκοπιανό

eurokinissi

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης με αφορμή το Σκοπιανό, προσφέρει σε κυβέρνηση και ΝΔ η δημόσια παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου και τα σχόλια που ακολούθησαν αυτή από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα όμως, αυτός ο άτυπος διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας υπογραμμίζει και τις δυσκολίες που υπάρχουν στον χειρισμό του εθνικού αυτού ζητήματος και τους ευαίσθητους χειρισμούς που απαιτούνται από όλες τις πλευρές, προς αποφυγήν ακραίων καταστάσεων. 

Ο μύλος των δηλώσεων ξεκίνησε με την ανακοίνωση της Ελληνικής Εκκλησίας πως δεν αποδέχεται την απόδοση του όρου «Μακεδονία» ή παράγωγού του για την πΓΔΜ, διέρρευσαν επικριτικά σχόλια από κύκλους του Υπουργείου Εξωτερικών υπό την μορφή ερωτημάτων...

Κατά πρώτον έθεταν το ερώτημα «εάν η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;» ενώ εξέφραζαν την απορία εάν «αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας» προσθέτοντας ότι καθώς ήδη με την κριτική της έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, «μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;». Επίσης ανέφεραν πως η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εγκαλούν διότι «εμπλέκεται σε κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις» τη στιγμή που εκείνη «δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις ιερές υποθέσεις της».  Τέλος οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου” τους για το ονοματολογικό».

Στην κόντρα τώρα, παρενέβη ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος καλώντας το Υπουργείο να ανακαλέσει τα ανεπίσημα σχόλια που έγιναν και μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνει λόγο για ατόπημα. «Ακούμε με προσοχή και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Σκοπιανό, η οποία άλλωστε είναι λογικό να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και να ενδιαφέρεται και για την έντονη εκκλησιαστική διάσταση του θέματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις την αποκλειστική ευθύνη των διαπραγματεύσεων, όπως πάντα, την έχουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες και γνωρίζουν όλες τις πτυχές των σύνθετων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Είναι όμως απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό να ταυτίζει η ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών τις εθνικές ευαισθησίες και τον πατριωτισμό με τον εξτρεμιστικό εθνικισμό της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Κοτζιάς διέπραξε ένα τεράστιο ατόπημα που οφείλει να διορθώσει άμεσα» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.

Sponsored Post