ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/12/2018 07:46 EET

Αναζητείται έξοδος (αλλά όχι...κινδύνου) της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές

Η μακρά απουσία της Ελλάδας δημιουργεί ανησυχία στις αγορές και επιφυλακτικότητα στους επενδυτές.

francescoch via Getty Images

Σχέδιο άσκησης γοητείας στις αγορές επιχειρεί να καταστρώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της προσπάθειας να επιστρέψει το Ελληνικό Δημόσιο στις αγορές τη νέα χρονιά. Με δεδομένο ότι δεν επαληθεύτηκαν οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για το πως θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την χώρα αμέσως μετά την έξοδο από τα προγράμματα, τα αρμόδια στελέχη «ζυγίζουν» ξανά όλα τα δεδομένα προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση της κυβέρνησης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επιστροφή το συντομότερο δυνατό στις αγορές, παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι ταμειακά καλυμμένη για το επόμενο διάστημα. Οι ίδιοι παράγοντες ωστόσο σημειώνουν ότι μια οικονομία δεν είναι δυνατό να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγορών.

Όπως εξηγούν η αποχή αυτή δημιουργεί ανησυχία στις αγορές και επιφυλακτικότητα στους επενδυτές γεγονός που δεν αποτυπώνεται μόνο στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, αλλά και στο σύνολο της Οικονομίας. Με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εξετάζουν όλα τα δεδομένα και αναζητούν την κατάλληλη στιγμή για την έκδοση ενός ακόμα ομολόγου.

Η επιλογή του χρόνου ωστόσο θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας αποτυχημένης εξόδου η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες πιέσεις στην Ελληνική Οικονομία.

Προγραμματισμός

Ο προγραμματισμός για τις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου θα αποκαλυφθεί το επόμενο διάστημα από τον ΟΔΔΗΧ, όπως έτσι κι αλλιώς οφείλει να κάνει μετά την έξοδο της χώρας από το δημοσιονομικό πρόγραμμα και την Μνημονιακή εποπτεία. Σημαντικό ρόλο βέβαια θα παίξει και η στάση των επενδυτών απέναντι στα Ελληνικά ομόλογα.

Η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν τις τελευταίες ημέρες έχει λειτουργήσει θετικά στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο. Εφόσον μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου να σταματήσουν οι «εχθροπραξίες», τότε θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων. 

Παρόλα αυτά το κλίμα στις αγορές παραμένει δύσκολο καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι πάρα πολλά και οι εξελίξεις ραγδαίες. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική πλευρά αναζητά επενδυτές οι οποίοι θα δείξουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία και πίστη στις κυβερνητικές εκτιμήσεις ότι θα σημειωθεί σημαντική ανάπτυξη το 2019. 

Με αυτές τις προθέσεις άλλωστε και το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με επενδυτές και εταιρίες, αρχής γενομένης από την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο συνέδριο invest in Greece που διοργανώνει η Capital Link στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης.