«Κλείδωσε» με την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημητρίου Χούπη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η «αναζωογόνηση» των ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D Apache της Αεροπορίας Στρατού, μέσω αγοράς μεγάλου «πακέτου» ανταλλακτικών.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την Κυριακή ως τη Δευτέρα, κατόπιν πρόσκλησης του Εμιρατινού ομολόγου του. Η επίσκεψη επιβεβαίωσε αυτό που χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές πηγές ως αμοιβαία επωφελής συνεργασία, μέσω του «κλειδώματος» συμφωνίας για πώληση ανταλλακτικών από τα ΗΑΕ για τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου, αντί 50 εκατ. ευρώ (η αρχική τιμή που είχε ζητηθεί ήταν 75 εκατ.). Επόμενο βήμα θα είναι να «περάσει» η συγκεκριμένη συμφωνία από τη Βουλή.
Επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού #ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνάντηση με τον ομόλογό του Staff Lt GEN Eisa Bin Ablan Al Mazrouie.
— ΓΕΕΘΑ-HNDGS (@hndgspio) June 2, 2025
Επιβεβαίωση αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας 🇬🇷🇦🇪#HNDGS #ΕΔ@Hellenic_MOD @HAspokesman @NavyGR @HAFspokesperson… pic.twitter.com/AvnDJM5rbi
Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας «πακέτο» ανταλλακτικών για τα AH-64D της Αεροπορίας Στρατού, συνολικά 9 στον αριθμό, το οποίο προκύπτει χάρη στην επιλογή των ΗΑΕ να αναβαθμίσουν τα δικά τους Apache στην έκδοση AH-64E (Guardian). Κάποια από τα απάρτια αυτά αναμένεται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τα AH-64A+ που διαθέτει η Αεροπορία Στρατού, η αναβάθμιση των οποίων (19 ελικόπτερα) από την ισραηλινή Elbit έχει δρομολογηθεί.
Συμφωνίες τέτοιου είδους είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δύναμη ελικοπτέρων του Ελληνικού Στρατού, καθώς οι παλαιότεροι τύποι Apache δεν υποστηρίζονται πλέον από την κατασκευάστρια εταιρεία- ενδεικτικά, είχε υπογραφεί στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας συμφωνία μικρότερης κλίμακας για ανταλλακτικά για τα AH-64Α+, ύψους 5 εκατ. ευρώ, πάλι με τα ΗΑΕ. Σημειώνεται πως η Αεροπορία Στρατού παρέλαβε τα AH-64D το 2007, ενώ τα AH-64A+ το 1995.
Η ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα επιτυχούς εφαρμογής στρατιωτικής διπλωματίας – υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο είχε υπογραφεί στο ΓΕΕΘΑ το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΑΕ για το 2025, το οποίο περιλαμβάνει συνεργασία σε δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων- Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετες αεροπορικές αποστολές και εκπαιδεύσεις σε αντικείμενα Πολεμικής Αεροπορίας.