ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2018 19:35 EET | Updated 07/12/2018 19:35 EET

Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ: Ποια είναι η νέα «Σιδηρά Κυρία» του CDU

Getty Editorial

Ηταν μια σκληρή εκλογική μάχη, που εξελίχθηκε σε άτυπη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων «βαρόνων» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, της Αγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Νικήτρια αναδείχθηκε η εκλεκτή της Καγκελαρίου, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αφήνοντας δεύτερο τον Φρίντριχ Μερτς. Ποιο είναι, όμως το προφίλ της 56χρονης νέας ηγέτιδος του CDU, γνωστής με το προσωνύμιο «Μίνι Μέρκελ»;

H Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του κρατιδίου Ζάαρλαντ που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα.

Από το 1999 έως το 2018 ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζααρμπρίκεν, από το 2000 έως το 2011 διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από το 2011 δύο φορές πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου.

Τον Φεβρουάριο του 2018, εξελέγη Γενική Γραμματέας του κόμματός της κατόπιν προτάσεως της καγκελαρίου Μερκελ με το συντριπτικό ποσοστό 98,87%.

Για την προσωπική της ζωή λίγα είναι γνωστά. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της νοικοκυρά. Είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και έχει 3 παιδιά. Από τότε που άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το σπίτι και τα παιδιά τα ανέλαβε ο σύζυγός της. Σπούδασε στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκεν Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990).

Έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ήδη από τα μαθητικά της χρόνια (1981). Στα social media δεν ανεβάζει θέματα ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο αθλητισμός, ο χορός και η μουσική. Ιδίως όμως διαβάζει πoλύ.

Οσον αφορά τις πολιτικές της κατευθύνσεις, το ιδεολογικό της προφίλ μπορεί να συνοψισθεί στη φράση: «Κοινωνικός συντηρητισμός με ισχυρές δόσεις αριστερών οικονομικών απόψεων».

Οι οικονομικές της απόψεις πως βρίσκονται στα «αριστερά» του CDU.

Θεωρείται μία από τις πλέον φανατικές υπερμάχους του κατώτατου μισθού και μάλιστα πριν από τις εκλογές του 2013 είχε προτείνει την αύξηση του ανώτατου ποσοστού φορολόγησης στο 53% , οδηγώντας τον Ράινερ Μπρούντερλε, των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), στο να την χαρακτηρίσει «σοσιαλίστρια». Ωστόσο, οι κοινωνικές της αντιλήψεις θεωρούνται ξεκάθαρα συντηρητικές.

με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ