Ανιχνευτής εκπομπών άνθρακα υψηλής τεχνολογίας εκθέτει τους ρυπαίνοντες σε πραγματικό χρόνο

Προσφέρει την πιο λεπτομερή, ανεξάρτητη παρακολούθηση στην παγκόσμια ρύπανση από τα αέρια θερμοκηπίου μέχρι σήμερα.
via Associated Press

Μια νέα εποχή «ριζικής διαφάνειας για την παρακολούθηση των εκπομπών» χαράζει χάρη σε ένα νέο εργαλείο που προσφέρει την πιο λεπτομερή, ανεξάρτητη παρακολούθηση στην παγκόσμια ρύπανση από τα αέρια θερμοκηπίου μέχρι σήμερα.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης, το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη στη σύνοδο κορυφής CΟP-27 για το κλίμα στην Αίγυπτο, επιδιώκει να εκθέσει μεγάλους και μικρούς ρυπαίνοντες εντοπίζοντας και καταγράφοντας πηγές εκπομπών σε πραγματικό χρόνο.

Αποτελεί πνευματικό δημιόργημα της Climate TRACE – ενός μη κερδοσκοπικού συνασπισμού ειδικών τεχνητής νοημοσύνης (AI), επιστημόνων δεδομένων, ερευνητών και ΜΚΟ. H climate trace κάνει λόγο για μια ολοκληρωμένη απογραφή εκπομπών η οποία εκτείνεται σε 20 τομείς.

Περιλαμβάνονται η παραγωγή και διύλιση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η παραγωγή χάλυβα, τσιμέντου και αλουμινίου, οι τομείς της ναυτιλίας, αεροπορίας, οι εξορύξεις, τα απόβλητα, η γεωργία, οι οδικές μεταφορές και ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο συνιδρυτής του Συνασπισμού, o Αλ Γκορ – πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ – είπε ότι μέχρι τώρα ξέραμε λίγα για από πού ακριβώς προέρχονταν οι εκπομπές, κάνοντας την κλιματική κρίση να φαίνεται σαν μια «δυσεπίλυτη πρόκληση».

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα δορυφορικά δεδομένα, αναφέρει η ομάδα, έχουν αποκαλύψει ότι ένα μεγάλο μερίδιο της ρύπανσης από άνθρακα προέρχεται στην πραγματικότητα από έναν μικρό αριθμό εγκαταστάσεων.

9 Νοεμβρίου 2022, Αίγυπτος, Σαρμ Ελ Σέιχ: Ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ μιλάει κατά την έναρξη της απογραφής αερίων θερμοκηπίου RACE στην αίθουσα της ολομέλειας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2022 COP27
9 Νοεμβρίου 2022, Αίγυπτος, Σαρμ Ελ Σέιχ: Ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ μιλάει κατά την έναρξη της απογραφής αερίων θερμοκηπίου RACE στην αίθουσα της ολομέλειας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2022 COP27
picture alliance via Getty Images

Εντοπίζοντας συγκεκριμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, χαλυβουργεία, αστικά οδικά δίκτυα και κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο ”ιχνηλάτης” αυτός θα βοηθήσει τους διαπραγματευτές για το κλίμα να σχεδιάσουν τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές μείωσης των εκπομπών σε μεμονωμένες χώρες.

Παραδείγματος χάριν, ο ανιχνευτής έδειξε ότι ένα χαλυβουργείο στην Κορέα εκπέμπει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου σε ένα χρόνο από ό,τι ολόκληρη η Βοσνία.

Αλλάζει το παγκόσμιο σκηνικό

Το πρόγραμμα παρακολούθησης, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, στον ιστότοπο του Climate TRACE παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο και περιλαμβάνει δεδομένα εκπομπών για 72.612 μεμονωμένες πηγές.

«Η κυκλοφορία αυτού του τεράστιου δεδομένων αντιπροσωπεύει τις συνδυασμένες προσπάθειες περισσότερων από 100 συνεισφερόντων οργανισμών παγκοσμίως», δήλωσε ο Γκάβιν ΜακΚόρμικ, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Climate TRACE.

«Ενθουσιάστηκα όταν άκουσα από διαπραγματευτές για το κλίμα, εταιρικές ομάδες βιωσιμότητας, επενδυτές που επιδιώκουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, επιστήμονες για το κλίμα και ακόμη και ακτιβιστές ότι αυτές οι πληροφορίες συντελούν ήδη σε μια αλλαγή του παιχνιδιού και πως μπορεί να τους βοηθήσει να λάβουν καλύτερες αποφάσεις αλλά και να συμβάλει στην ταχύτερη απομάκρυνση του άνθρακα».

Πηγή: rfi.fr

Δημοφιλή