Animasyros 11: Πλούσιο πρόγραμμα με ταινίες από όλο τον κόσμο, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις

Animasyros 11: Πλούσιο πρόγραμμα με ταινίες από όλο τον κόσμο, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις
Animasyros

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων powered by Onassis Culture, μια από τις 20 σημαντικότερες διοργανώσεις παγκοσμίως για την τέχνη της εμψύχωσης, επιστρέφει για 11η χρονιά, στο νησί της Σύρου, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με ταινίες από και για όλο τον κόσμο, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, μοναδικές εκθέσεις αλλά και πάρτι.

Από τις 26 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, περισσότερες από 200 ταινίες από περισσότερες από 30 χώρες σε 4 διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες, Μεγάλου Μήκους- Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), 5 πανοράματα (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, Ελληνικό, LGBTQI+), ειδικές προβολές και αφιερώματα, θα προβληθούν στο Animasyros 11, αναδεικνύοντας για ακόμα μία χρονιά το συναρπαστικό κόσμο της παγκόσμιας animation σκηνής.

Κεντρική Θεματική του Φεστιβάλ τα Παιδιά

Το πρόγραμμα ανοίγεται στις μικρότερες ηλικίες, εγκαινιάζοντας νέες ενότητες για το μαθητικό κοινό. Έτσι, δίπλα στα καθιερωμένα εργαστήρια, φέτος θα υπάρχουν προβολές διεθνών ταινιών μεγάλου μήκους, που θα συμμετέχουν και στο διαγωνιστικό τμήμα για το βραβείο Κοινού, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην ψηφοφορία για την καλύτερη ταινία! Παράλληλα, το πρόγραμμα K.ID.S’, που αποτελείται από μια επιλογή μικρού μήκους ταινιών από όλο τον κόσμο, με στόχο τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες εφαρμοσμένες τεχνικές αλλά και διαφορετικές κουλτούρες από κάθε γωνιά του πλανήτη, εμπλουτίζεται. Οι παιδικές ταινίες έχουν ξεχωριστή θέση και στο διαγωνιστικό τμήμα ”Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες”, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι του αφορά σε υλικό για ανηλίκους. Τέλος, η Playlist φέτος περιλαμβάνει ταινίες από τους animator του μέλλοντος: πολύ μικρού μήκους δημιουργίες από μαθητές σχολείων της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros powered by Onassis Culture, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με τίτλο “School Life: Ταινίες animation με θέμα το σχολικό περιβάλλον & την εκπαίδευση”. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 ταινίες από όλο τον κόσμο, στοχεύοντας στην προσχολική, πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αναδεικνύοντας ζητήματα που μπορούν να προκύψουν με αφορμή το σχολικό περιβάλλον όπως η ισότητα και η ένταξη των κοριτσιών στην εκπαίδευση, η ψυχική υγεία των εφήβων και ο φόβος της αποτυχίας, ο σχολικός εκφοβισμός κ.ά.

Εμπνευσμένη από την κεντρική θεματική, η φίλη του Φεστιβάλ και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνοαμερικανίδα animator και καλλιτεχνική διευθύντρια στη Dreamworks Television Inc. στην Καλιφόρνια, Αλίκη Θεοφιλόπουλος, σχεδίασε την πρωτότυπη εικαστική ταυτότητα του Animasyros 11, τιμώντας ιδιαίτερα τη διοργάνωση.

Animasyros

Πρεμιέρα

Μια εντυπωσιακή παραγωγή όπου η όπερα «συνομιλεί» με το animation.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει με το μουσικό παραμύθι της κορυφαίας Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», σε animation της Ειρήνης Βιανέλλη, εγκαινιάζοντας την πέμπτη συνεχή χρονιά συνεργασίας του Animasyros με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το κοινό θα έχει την μοναδική ευκαιρία να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με τον μαγευτικό κόσμο της εν λόγω όπερας σε ένα special preview της παραγωγής αποκλειστικά στο Φεστιβάλ, λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα του στην ΕΛΣ (Οκτώβριος 2018).

Οι ταινίες

Περισσότερες από 200 ταινίες από 30 χώρες για όλα τα γούστα

Πέρα από τις παιδικές ταινίες το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιέχει μερικές από τις καλύτερες ταινίες animation της χρονιάς, σε πρώτη προβολή. Η αρχή γίνεται με το πολυαναμενόμενο, υποψήφιο για Όσκαρ, “The Breadwinnerτης Nora Twomey, σε παραγωγή της Angelina Jolie, το οποίο και επιλέχθηκε ως ταινία έναρξης του Animasyros 11 powered by Onassis Culture, στις 27.09 στο Παλλάς.

Διαγωνιστικό Τμήμα Μεγάλου Μήκους

Άλλες πολύ ενδιαφέρουσες μεγάλου μήκους επιλογές που διεκδικούν το Βραβείο Κοινού, αποτελούν ταινίες όπως το Seder-Masochism της Nina Paley, ένα εικονοκλαστικό animated musical, θεμελιωμένο στην εικονογραφία των λαών της Μέσης Ανατολής, το Gatta Cenerentola, των I. Cappiello, D. Sansone, M. Guarnieri, A. Rak, μια εναλλακτική εξιστόρηση της Σταχτοπούτας σε sci-fi ναπολιτάνικο στυλ (πρεμιέρα στην 74η Biennale), τoSaving Sally του Avid Liongoren, ένα υβριδικό animation που συνδυάζει pop γραφιστικό στυλ στα backgrounds με ζωντανή δράση και ηθοποιούς καθώς και τo Ce magnifique gâteau!” των Mark & Emma (Emma De Swaef, Marc James Roels) που συνεχίζουν το θρίαμβο του “Oh Willy...” με ένα παρόμοιας αισθητικής σπονδυλωτό παραμύθι που μέσα από πέντε αιθέριες stop motion βινιέτες, φτιάχνει μια εκκεντρική κωμωδία καταστάσεων (πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, στις Φετινές Κάννες).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το THEOX του Γιώργου Νικόπουλου, μια ταινία που ξεκίνησε από την Αγορά του Animasyros και μετά την πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του ΦΚΘ, έχει διαγράψει σημαντική πορεία με βραβεύσεις σε διεθνή φεστιβάλ, επιστρέφει στην Ερμούπολη συστήνοντας έναν από τους ραγδαία ανερχόμενους δημιουργούς του πειραματικού κινηματογράφου, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Η ναυαρχίδα του φετινού προγράμματος, όπως και σε κάθε έκδοση του Animasyros, είναι το διαγωνιστικό του τμήμα, πολύτιμος καθρέπτης για την παγκόσμια animation σκηνή. Έχοντας λάβει 2.547 συμμετοχές – αριθμός ρεκόρ! - επιλέχθηκαν 26 ταινίες κάθε μία ένα ξεχωριστό διαμάντι, που συνθέτει την καλύτερη Animasyros έκδοση που έγινε ποτέ.

Ξεχωρίζουν η φετινή έκπληξη του Annecy, το Bloeistraat 11” της Nienke Deutz από το Βέλγιο, το Egg της Martina Scarpelli, ένα συγκλονιστικό ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ, στο οποίο η σκηνοθέτις αναφέρεται στην προσωπική της εμπειρία με τη νευρική ανορεξία, τα (Fool Time) Jobκαι Raymonde ou l’évasion verticale”, αμφότερα παραγωγές του Papy3D, ενός κορυφαίου γαλλικού στούντιο που συνεχίζει να τροφοδοτεί με υψηλής ποιότητας δουλειές, το υποψήφιο για Όσκαρ, Negative Space των Max Porter των Ru Kuwahata, το μάκαβρια κωμικό La Mort, père & fils των Winshluss & Denis Walgenwitz και το Compartments των Daniella Koffler και Uli Seis που πέρυσι παρουσιάστηκε από την ίδια τη δημιουργό στο πλαίσιο των Ταινιών υπό ανάπτυξη (Works in progress) της Αγοράς.

Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα

Το μέλλον του animation είναι στα καλύτερα χέρια, όπως αποδεικνύεται από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros 11. Στις 25 ταινίες που επιλέχθηκαν, αξίζει να αναφερθεί το Icebergs της Ειρήνης Βιαννέλη, μια κωμικοτραγωδία με φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους περιστατικά, που ακροβατούν μεταξύ του οικείου και του απολύτως αφηρημένου. Το σενάριο έχει βασιστεί σε βιβλίο του Ευθύμη Φιλίππου, ενώ η πρόσφατη βράβευσή της στο Σεράγιεβο (Βραβείο επιτροπής) είναι μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις που γνώρισε τελευταία το εγχώριο σινεμά και το ελληνικό animation στην ιστορία του.

Υπάρχουν ακόμη συμμετοχές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές σχολές animation, όπως το Enough της Anna Mantazris, το Sweet Sweat της Jung Hyun Kim, ένα animation με κιμωλίες που κάνει εδώ τη διεθνή πρεμιέρα του και το Star Soup των Daniela Peralta & Taiki Kawano από την Costa Rica, που ανοίγει την όρεξη με ένα εντυπωσιακό τεχνικά, pop & surreal διαμαντάκι.

Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες

Η κατηγορία αυτή, πέρα από το από το άνοιγμα σε ένα πιο εμπλουτισμένο παιδικό πρόγραμμα του, ολοκληρώνεται και με μουσικά βίντεο καθώς και commissioned films για ενηλίκους. Αξίζει να αναφερθούν οι δύο ελληνικές συμμετοχές με το πιο πρόσφατο επεισόδιο του Save the Planet (EpisodeGMO”) του Τάσου Κότσιρα και το video-clip Over the Rainbow″, το animation του οποίου επιμελήθηκε η Κλεοπάτρα Κοραή.

Ελληνικό Πανόραμα

Το ελληνικό τμήμα φέτος δείχνει μια σκηνή σε διαρκή άνοδο και πλήρως εναρμονισμένη στα διεθνή στάνταρ. Το πρόγραμμα του περιέχει ταινίες με σημαντικές διακρίσεις όπως την σπουδαστική “From the Same Thread σε συνεπιμέλεια των Antonia Piña, Lorène Friesenbichler, Rucha Dhayarkar και Φαίδρα Δεριζιώτη που πρόσφατα συμμετείχε σε ένα από τα πιο σημαντικά animation events, το Φεστιβάλ της Χιροσίμα, και το How Are You Today?” της ομογενούς Sophie Markatatos. Και οι δύο αυτές ταινίες διακρίθηκαν στη φετινή απονομή των ετήσιων βραβείων ”Στράτος Στασινός” της ASIFA HELLAS. Οι ταινίες αυτές μαζί με όλα τις υπόλοιπες ελληνόφωνες ταινίες που συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ θα διαγωνιστούν για το χρηματικό Βραβείο της Καλύτερης Ελληνόφωνης ταινίας που αθλοθετεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τρίτη συνεχόμενη έκδοση του Φεστιβάλ.

Animasyros

Αφιερώματα

Ισραήλ – Αλβανία – Ταϊβάν – Ιράν: 4 τιμώμενες χώρες

Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων του Φεστιβάλ, τιμώμενες χώρες για το 2018 είναι το Ισραήλ, όπου σε συνεργασία με το Moonfash - ένα πλήρες portal για το animation – θα παρουσιαστεί η αφρόκρεμα του σύγχρονου Ισραηλινού Animation, όπως το Another Worldπαρουσία της βραβευμένης στο Animasyros 9, σκηνοθέτιδας Tal Kantor. Τιμώμενη χώρα είναι επίσης και η Αλβανία, όπου σε συνεργασία με το Αλβανικό Κέντρο Κιν/φου και τον Γιάννη Ζιόγκα (δημιουργό της πολυβραβευμένης “Εθνοφοβία”), θα προβληθούν οι σημαντικότερες ταινίες animation της ιστορίας της. Ακόμα ένα αφιέρωμα σε συνεργασία με το ταϊβανέζικο φεστιβάλ παιδικών ταινιών AnimEDU, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί και η εξαιρετική παιδική ταινία μεγάλου μήκους, On Happiness Roadτης Hsin Yin Sung, που διεκδικεί και το βραβείο κοινού, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Το αφιέρωμα στο Ιράν συμπληρώνει τα ειδικά αφιερώματα. Μία χώρα με αδιαμφισβήτητη πρόοδο και τεράστια παραγωγή σε ταινίες animation. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν τέσσερις (4) ταινίες του σημαντικού Ιρανού παραγωγού Mohammad Hamedani, ενώ στο διαγωνιστικό μεγάλου μήκους ταινιών συμμετέχει και το κλασικότροπο έπος The Last Fictionτου Ashkan Rahgozar.

OnasseasThe Salty Stories

Το ειδικό αφιέρωμα Onasseas The Salty Stories, σε συνεργασία με το Onassis Culture, μετά την παρουσίασή του κατά τη διάρκεια της πρώτης Athens Animation Agora (24.09), ταξιδεύει στη Σύρο. Εμπνευσμένο από τη δύναμη της θάλασσας να γεννά ιστορίες, πραγματικές και φανταστικές, με τα αλμυρά νερά της να αποτελούν και το σημείο έναρξης του Ιδρύματος Ωνάση, - αφού ο Αριστοτέλης Ωνάσης ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τη θαλάσσια ζωή και την οικονομία της Ελλάδας, τη ναυτιλία-, η κύρια θεματική του αφιερώματος διατρέχει το ρόλο της θάλασσας σε σημαντικές στιγμές της ζωής του ανθρώπου μέσα από 11 ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους.

Πανοράματα

Το φεστιβάλ δεν περιορίζεται στους κλειστούς χώρους. Ο κατάλογος περιέχει ακόμη 75 ταινίες που θα προβληθούν σε εξωτερικούς χώρους πέραν της Ερμούπολης, οι πιο πειραματικές, ενήλικες κι εναλλακτικές προτάσεις της φετινής επιλογής.

Τέλος, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιέχει και μία σειρά LGBTQI+ ταινιών, μια ενότητα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Athens Pride και αποτελεί φυσική συνέχεια της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το θεσμό, αλλά και της προβολής στην Πλατεία Αυδή στο πλαίσιο του Athens Open Air Film Festival. Οι ταινίες θίγουν διάφορα θέματα της queer κοινότητας, ενώ από το Animasyos 11 δεν θα μπορούσε να λείπει και η παιδική ματιά πάνω στο θέμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, επισκεφτείτε τη σελίδα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα