Ανοιχτό παράθυρο για Πάσχα στο χωριό, αρχές Μαΐου ανοίγει η εστίαση

Οι παράγοντες που κρίνουν την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Eurokinissi

Μετά το Πάσχα θα επαναλειτουργήσει η εστίαση αρχής γενομένης από τους εξωτερικούς χώρους, δήλωσε σε συνέντευξή του στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, άφησε ανοιχτό παράθυρο για Πάσχα στο χωριό.

«Oταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. Προφανώς, το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ γνωστοποίησε ότι εντός του Μαΐου θα εκταμιευθούν οι πόροι του πακέτου στήριξης της εστίασης.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, ότι ο τουρισμός που έχει σχέση με την εστίαση, θα επαναλειτουργήσει, ανεξαρτήτως του πότε θα λειτουργήσει αυτόνομα ο κλάδος της εστίασης. «Σε ένα κατάλυμα ή όποιος μένει σε ένα ξενοδοχείο, μπορεί να φάει. Η εστίαση που σχετίζεται με τον τουρισμό θα λειτουργήσει. Το πότε θα λειτουργήσει ανεξάρτητα η εστίαση θα περιμένουμε να μας το πουν οι ειδικοί».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του λιανεμπορίου και το ενδεχόμενο να ξανακλείσει είπε: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι. Πρώτα από όλα προστατεύουμε την δημόσια υγεία».

Γεραπετρίτης: «Πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προχώρησε στην εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του μεγάλου προβλήματος».

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές ειδικότερα, «υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία», δυνατότητα που συνέδεσε ευθέως με τα self tests, με τη διευκρίνιση ότι μιλά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρωτίστως τα Λύκεια. Επιπλέον, πρόσθεσε, «εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα».

Οπως είπε, υπάρχει «η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά, θα είναι μια μεγάλη ανάσα». Αλλωστε, «καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Βεβαίως και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες περιλαμβανομένης και της εστίασης», εν τούτοις «θα είναι μια σημαντική ανάσα να έχουμε έστω και αυτή τη διέξοδο», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας ζητώντας από όλους «να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μπορέσουμε σε τρεις εβδομάδες να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση».

Και, παρότι πρώιμη η συζήτηση, όπως είπε, «εκείνο το οποίο θέλουμε είναι να υπάρχει η υπερτοπική μετακίνηση, βεβαίως όχι σε περιοχές που κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες» Πάντως, κατέληξε, «το λογικό είναι, περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογική επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες».

Σκέρτσος: «Είναι νωρίς ακόμη»

Στο ερώτημα αν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα Λύκεια, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, απάντησε ότι «αυτή είναι η συζήτηση που έχει γίνει με την επιτροπή και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα Λύκεια με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επάρκεια των ατομικών οικιακών τεστ σε όλη την Επικράτεια».

Ερωτηθείς για τις διακοπές του Πάσχα, εξήγησε ότι «είναι νωρίς ακόμη, ας προχωρήσουμε συντεταγμένα και με ασφάλεια στο άνοιγμα που όλοι θέλουμε να γίνει. Να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων, να δώσουμε αναγκαίες ανάσες ελευθερίας σε όλο τον κόσμο που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων». Πάντως, πρόσθεσε, ο σχεδιασμός είναι από αρχές Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε κάτι ακόμη για το Πάσχα».

«Το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, μπορεί και να φέρνει ανάποδα αποτελέσματα, αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ειδικοί της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας», παρατήρησε επίσης για να συμπληρώσει: «πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη, με ασφάλεια, επιστροφή σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες». Και το επόμενο διάστημα «πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και με τα κρούσματα, τα οποία θα πλήττουν όλο και λιγότερο ευάλωτες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού και παθήσεις υψηλού κινδύνου», γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν λιγότερο τα νοσοκομεία μας, ωστόσο «ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας».

Για το άνοιγμα του τουρισμού, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μετέφερε την κυβερνητική φιλοδοξία, το 50% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί ως το τέλος Ιουνίου. Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκέρτσος, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: από τα τέλη Μαΐου θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 60. Τον Απρίλιο θα έχουν καλυφθεί οι άνω των 60 και τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, και τον Μάιο τα νοσήματα λιγότερο υψηλού κινδύνου, ενώ από εκεί και πέρα θα ανοίξει για το γενικό πληθυσμό. «Τότε θα δούμε και την προτεροποίηση όσων εργάζονται στον τουρισμό, ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι ως χώρα ανοίγουμε με ασφάλεια τον τουρισμό μας», δήλωσε επίσης.

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα όπως πρέπει, ας είμαστε προσεκτικοί στις κοινωνικές επαφές μας, την οικονομική – επιχειρηματική – εργασιακή δραστηριότητα, κι όλα θα πάνε καλά» κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή