Ανοιχτός ο διπλωματικός δρόμος με τη Ρωσία λένε οι ΗΠΑ ενώ "αδειάζουν" την πρεσβεία στην Ουκρανία

Και ο χρησμός από τον Υπ.Αμυνας της Βρετανίας: «Υπάρχει ένα άρωμα Μονάχου στον αέρα από κάποιους στη Δύση».
Sean Gallup via Getty Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι ο διπλωματικός δρόμος παραμένει ανοιχτός για να τερματιστεί η αντιπαράθεση με τη Μόσχα για την Ουκρανία, αλλά ότι ο κίνδυνος ρωσικής στρατιωτικής δράσης ήταν αρκετά υψηλός ώστε να δικαιολογεί την απόσυρση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας από το Κίεβο.

Η Μόσχα, η οποία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει και είπε ότι απαντά στην επιθετικότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ, απέρριψε αυτές τις προειδοποιήσεις ως κάνοντας λόγο για ”υστερία” ενώ η επικοινωνία του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν, δεν έφερε κάποια πρόοδο στις συνομιλίες.

″Ο διπλωματικός δρόμος παραμένει ανοιχτός. Ο τρόπος για να δείξει η Μόσχα ότι θέλει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο είναι απλός. Θα πρέπει να αποκλιμακώσει, αντί να κλιμακώνει την ένταση”, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Η Ουάσιγκτον διέταξε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της το Σάββατο να εγκαταλείψει αμέσως την Ουκρανία λόγω της απειλής εισβολής. Πολλοί από τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον και άλλες χώρες έχουν επίσης μειώσει ή εκκενώσει το προσωπικό τους από τις αποστολές τους στο Κίεβο.

Η Αυστρία ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της πρεσβείας της και ένα μέρος του προσωπικού μετεγκαθίσταται στο Λβιβ κοντά τη Πολωνία, όπως μέρος του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ ενώ η Γερμανία μειώνει το προσωπικό αλλά διατηρεί ανοιχτή την πρεσβεία . Το Σάββατο κυριακή πάντως, ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωνε πως οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ θα παραμείνουν ανοιχτές.

Όπως και οι ΗΠΑ πολλές χώρες της Δύσης έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα όπως οι: Βέλγιο, Σουηδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Λιθουανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ισραήλ κ.α. Η Ολλανδία μάλιστα ανακοίνωσε πως η KLM διακόπτει και τις πτήσεις από και προς την Ουκρανία.

Το προσωπικό των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε επίσης να αναχωρεί από την πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από ρωσόφωνους.

Διαδήλωση στο Κίεβο από Ουκρανούς που υπόσχονται να υπερασπιστούν τη χώρα τους (12/2/2022)
Διαδήλωση στο Κίεβο από Ουκρανούς που υπόσχονται να υπερασπιστούν τη χώρα τους (12/2/2022)
SOPA Images via Getty Images

Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας μη στρατιωτικής αποστολής παρακολούθησης σε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές δημοκρατίες στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 σκότωσε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους.

Το αδιέξοδο της διπλωματίας

Ο Πούτιν ζητά εγγυήσεις ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της εισόδου της Ουκρανίας στη Συμμαχία, μη ανάπτυξη πυραύλων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και μείωση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, δηλαδή επιστροφή στο καθεστώς του 1997.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί πολλές από τις προτάσεις της ως μη ρεαλιστικές βια την βάση έναρξης συνομιλιών, αλλά λέει στο Κρεμλίνο να τις συζητήσει από κοινού με τη ίδια και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν επρόκειτο να ”συγκρίνει σημειώσεις” με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μίλησε με τον Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο πριν την επικοινωνία του ίδιου με το ρώσο ομόλογό του.

Μετά την κλήση του Μακρόν με τον Πούτιν, ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις από όσα είπε ο Πούτιν στον Μακρόν ότι η Ρωσία προετοιμάζει μια επίθεση κατά της Ουκρανίας. «Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση στη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Εν μέσω δυτικών διπλωματικών προσπαθειών, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας σχολίασε πως δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τις συνομιλίες. «Μπορεί αυτός (ο Πούτιν) απλώς να αποσύρει τανκ του και να πάμε όλοι σπίτι μας, αλλά υπάρχει ένα άρωμα Μονάχου στον αέρα από κάποιους στη Δύση», είπε ο Γουάλας στους Sunday Times του Λονδίνου, αναφερόμενος σε μια συμφωνία του 1938 που έδωσε στον Αδόλφο Χίτλερ εδάφη στην πρώην Τσεχοσλοβακία ως μέρος μιας αποτυχημένης προσπάθειας να τον πείσουν να εγκαταλείψει την εδαφική επέκταση προς ανατολάς.

«Το ανησυχητικό είναι ότι, παρά την τεράστια ένταση των διπλωματικών προσπαθειών η στρατιωτική συσσώρευση συνεχίστηκε».

Δημοφιλή