ΔΙΕΘΝΕΣ
25/09/2019 15:59 EEST

Άνοιξε και επίσημα το γιγαντιαίο νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου

Ένα έργο «φαραωνικών» διαστάσεων.

ASSOCIATED PRESS

O Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε το επίσημο άνοιγμα του γιγαντιαίου Διεθνούς Αεροδρομίου Νταξίνγκ του Πεκίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του RT, ο Κινέζος πρόεδρος και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης βρέθηκαν για τους σκοπούς της τελετής των εγκαινίων μέσα στο, σχήματος αστερία, τερματικό, την Τετάρτη, μερικές ημέρες πριν η χώρα γιορτάσει τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας. Η τελετή κανονικά είχε προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Σε απόσταση 46 χλμ από την Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, το αεροδρόμιο (PKX) αναμένεται να ενισχύσει τον τουρισμό, αλλά και τη φιλόδοξη πρωτοβουλία δημιουργίας υποδομών «Belt and Road». Επίσης, θα μειώσει την πίεση στο υπάρχον διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Μεταξύ άλλων, τα χαρακτηριστικά του νέου αεροδρομίου περιλαμβάνουν ένα «έξυπνο» σύστημα με τεχνολογία 5G της Huawei, που χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου για μια σειρά διαδικασιών, από το check-in και τους ελέγχους ασφαλείας μέχρι την επιβίβαση.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Το κόστος κατασκευής του αεροδρομίου ανήλθε στα 17,47 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Το κτίριο του τερματικού από μόνο του καλύπτει 700.000 τετραγωνικά μέτρα, και το αεροδρόμιο θα μπορεί να εξυπηρετεί 45 εκατ. ταξιδιώτες ετησίως ως το 2021 και 72 εκατομμύρια ως το 2025. Από τους 4 διαδρόμους που διαθέτει τώρα προορίζεται να επεκταθεί στους επτά και να εξυπηρετεί περίπου 620.000 πτήσεις ετησίως.

 

STR via Getty Images
 

Ο στόχος είναι το αεροδρόμιο να μπορεί να υποδέχεται 100 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως ως το 2040- κάτι που θα το καταστήσει το μεγαλύτερο τερματικό στον κόσμο από άποψης χωρητικότητας επιβατών. Αυτή τη στιγμή τα «σκήπτρα» του αεροδρομίου με τους περισσότερους ταξιδιώτες στον κόσμο έχει το Διεθνές Αεροδρόμιο Χάρτσφιλντ- Τζάκσον της Ατλάντα, στις ΗΠΑ, με πάνω από 100 εκατ. ταξιδιώτες, αλλά αυτοί χωρίζονται σε δύο τερματικά.

Sponsored Post