Αντικείμενο από άλλο αστρικό σύστημα εξερράγη πάνω από τη Γη το 2014

Επιβεβαιώθηκε χάρη σε μέχρι πρότινος απόρρητα δεδομένα.
Marc Ward/Stocktrek Images via Getty Images

Μια πύρινη σφαίρα που διέσχισε τον ουρανό πάνω από την Παπούα Νέα Γουϊνέα το 2014 ήταν στην πραγματικότητα ένα ταχέως κινούμενο αντικείμενο από ένα άλλο αστρικό σύστημα, σύμφωνα με πρόσφατο memo που έδωσε στη δημοσιότητα η US Space Command (USSC).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, το αντικείμενο αυτό, ένας μικρός μετεωρίτης περίπου 0,45 μέτρων, μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης στις 8 Ιανουαρίου 2014, κατόπιν ταξιδιού στο Διάστημα σε ταχύτητα άνω των 210.000 χλμ/ ώρα- μια ταχύτητα που υπερβαίνει τη μέση ταχύτητα των μετεωριτών που κινούνται σε τροχιά στο εσωτερικό του Ηλιακού Συστήματος, σύμφωνα με μελέτη του 2019 πάνω στο αντικείμενο που δημοσιεύτηκε στο arXiv.

Στη μελέτη του 2019 υποστηριζόταν πως η ταχύτητα του μικρού μετεωρίτη, καθώς και η τροχιά του, αποδεικνύουν με βεβαιότητα 99% πως το αντικείμενο προερχόταν από το εξωτερικό του Ηλιακού Συστήματος, πιθανώς «από το βαθύ εσωτερικό ενός πλανητικού συστήματος ή ένα άστρο στον παχύ δίσκο του γαλαξία μας» έγραψαν οι ερευνητές. Ωστόσο, παρά τη σχεδόν βεβαιότητα, το εν λόγω επιστημονικό άρθρο δεν αξιολογήθηκε από ομότιμους (peer review), ούτε δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, καθώς κάποια από τα δεδομένα που χρειάζονταν για να επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί τους χαρακτηρίζονταν απόρρητα από την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Vice.

Οι επιστήμονες του USSC είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν επίσημα τα ευρήματα της ομάδας: Σε memo με ημερομηνία 1ης Μαρτίου που κοινοποιήθηκε στο Twitter στις 6 Απριλίου, ο υποπτέραρχος Τζον Ε. Σο, αναπληρωτής διοικητής της USSC, έγραψε πως η ανάλυση του 2019 ήταν «επαρκώς ακριβής για να επιβεβαιώσει τη διαστρική τροχιά».

Αυτό καθιστά τον μετεωρίτη του 2014 το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που εντοπίζεται ποτέ στο Ηλιακό Σύστημα, σύμφωνα με το memo, καθώς ο εντοπισμός του είναι προγενέστερος του εντοπισμού του διάσημου «Ουμουαμούα».

Ο Αμίρ Σιράζ, θεωρητικός αστροφυσικός στο Harvard University και lead author του επιστημονικού άρθρου του 2019, είπε στο Vice πως εξακολουθεί να σκοπεύει να δημοσιεύσει την αρχική μελέτη, έτσι ώστε η επιστημονική κοινότητα να μπορεί να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν οι συνάδελφοί του. Δεδομένου ότι ο μετεωρίτης εξερράγη πάνω από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, είναι πιθανόν κομμάτια του να έπεσαν στο νερό και έκτοτε να βρίσκονται στον πυθμένα, πρόσθεσε.

Ο εντοπισμός αυτών των κομματιών μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατος, ωστόσο ο Σιράζ είπε πως ήδη είναι σε επαφή με ειδικούς σχετικά με το ενδεχόμενο μιας αποστολής για την εύρεσή τους. «Η πιθανότητα να αποκτήσουμε το πρώτο κομμάτι διαστρικού υλικού είναι αρκετά συναρπαστική για να το εξετάσουμε πολύ λεπτομερώς και να μιλήσουμε με όλους τους ειδικούς στον κόσμο πάνω σε αποστολές στον ωκεανό για την ανάσυρση μετεωριτών» είπε ο Σιράζ στο Vice.

Δημοφιλή