ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2020 16:26 EET | Updated 27/11/2020 18:14 EET

Κορυφαίος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας νεκρός σε επίθεση ενόπλων

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ έγινε στόχος επίθεσης έξω από την Τεχεράνη.

Reuters
.

O Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φαχριζαντέχ πέθανε σε νοσοκομείο την Παρασκευή λόγω τραυμάτων που υπέστη σε ένοπλη επίθεση, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.

«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον επαναφέρει, και μερικά λεπτά πριν ο μάνατζερ και επιστήμονας πέτυχε το υψηλό στάτους της μαρτυρίας μετά από χρόνια πρσπάθειας και αγώνα» αναφέρεται σε ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που διάβασαν τα κρατικά ΜΜΕ.  

Νωρίτερα το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars είχε μεταδώσει πως ο Ιρανός επιστήμονας τραυματίστηκε σε μια επίθεση έξω από την Τεχεράνη την Παρασκευή και είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο. 

Προηγουμένως αρκετά ιρανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το κρατικό IRIB, είχαν αναφέρει ότι ένας πυρηνικός και πυραυλικός επιστήμονας είχε δολοφονηθεί σε μια επίθεση. Ωστόσο η πυρηνική υπηρεσία της Τεχεράνης είχε πεο ότι δεν είχε λάβει χώρα περιστατικό γύρω από πυρηνικό επιστήμονα- αν και, από πλευράς του, διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν είχε δηλώσει ότι το Ιράν θα εκδικηθεί για φόνους επιστημόνων, «όπως είχε κάνει και στο παρελθόν».

Ο Φαχριζαντέχ εθεωρείτο από δυτικές και ισραηλινές υπηρεσίες ως «εγκέφαλος» ενός συγκαλυμμένου προγράμματος ατομικής βόμβας που σταμάτησε το 2003 (το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα). Είναι ο μόνος Ιρανός επιστήμονας που είχε κατονομαστεί στην «τελική αξιολόγηση» της ΙΑΕΑ με ανοικτά ερωτήματα ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και εάν είχε σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικού πόλου. 

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, επέβλεπε δραστηριότητες «προς υποστήριξη μιας πιθανής στρατιωτικής διάστασης στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», εντός του αποκαλούμενου Σχεδίου AMAD. 

Το Ισραήλ έχει περιγράψει το Σχέδιο AMAD ως το μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, και έχει πει πως κατέσχεσε ένα μεγάλο μέρος ενός ιρανικού πυρηνικού «αρχείου» με λεπτομέρειες για τη λειτουργία του. «Να θυμάστε αυτό το όνομα, Φαχριζαντέχ» είχε πει σε ομιλία του το 2018 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατονομάζοντάς τον ως επικεφαλής του AMAD.  

Ο Νετανιάχου είχε πει ότι, αφού το AMAD τερματίστηκε, ο Φακριζαντέχ είχε συνεχίσει να εργάζεται σε έναν οργανισμό εντός του ιρανικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με «ειδικά προγράμματα». 

Η Τεχεράνη «δείχνει» το Ισραήλ

Το Ισραήλ, ο «υπ’ αριθμόν 1» εχθρός της Τεχεράνης, είναι πιθανόν να εμπλέκεται στη δολοφονία του Φαχριζαντέχ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.

«Αυτή η δειλία –με σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του Ισραήλ– δείχνει την απελπισμένη πολεμοκαπηλία των δραστών» έγραψε στο Twitter ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταματήσουν την επαίσχυντη τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να καταδικάσουν αυτήν την ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την επίθεση, ανέφερε νωρίτερα ένας αξιωματούχος. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε επίσης να σχολιάσει το θέμα.

(με πληροφορίες από Reuters)